Briefing uge 10: Branche-buffet med vagthunden til bords

EjendomsWatch forsøger at balancere mellem at være ejendomsbranchens fortrolige øre på den ene side og folkets tro vagthund på den anden. Repræsenteret med to journalister indtager mediet Cannes i næste uge, hvor Mipim løber af stablen, og branchens vigtigste historier afdækkes over et glas bobler.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Så er det ved at være tid igen! I næste uge mødes aktører fra alle verdenshjørner til pindemader og rosé på ejendomsmessen Mipim i Cannes.

Branchen har tydeligvis hungret efter at komme ned og networke – som det hedder på nydansk – efter to års pause grundet pandemien. I hvert fald har knap 700 danskere i skrivende stund tilmeldt sig Mipim, hvilket gør Danmark til det femtebedst repræsenterede land på messen.

Også flere nye aktører har meldt deres ankomst. For eksempel deltager Dansk Industri som noget nyt, hvor brancheorganisationen sammen med Byggesocietetet skal stå for en konference om den grønne omstilling.

Og, nårh ja, så sender EjendomsWatch også to grønskollinger, idet undertegnede journalist, Peter S. Mygind, sammen med kollegaen Maja Tvilum skal prøve kræfter med den sydfranske ejendomsbuffet for første gang.

Så hvis nogle af læserne har noget godt sladder – eller blot har lyst til at hilse på repræsentanterne fra den fjerde statsmagt – må de endelig tage fat på EjendomsWatchs udsendte. De kan kendes på deres famlende gang gennem Cannes’ gader.

Går kritisk til værks

Det er et bidsk medie, som branchen har inviteret indenfor. ”Pas på, hunden bider,” som der stod på det dørskilt, som en velkendt ejendomsaktør engang sendte til EjendomsWatch i kølvandet på en række kritiske artikler om selskabet.

Det kritiske ry er blevet yderligere skærpet i artikelserien ”Mursten og mystiske millioner”, hvor EjendomsWatch er gået i kødet på en gruppe kulørte erhvervsfolk og deres tvivlsomme forretninger inden for ejendomsudvikling.

Fredag kunne mediet afsløre, at direktøren i selskabet CCJJ Holding, Jan Behrens, var blevet kylet ud af sine kompagnoner, efter at han havde solgt en række udviklingsprojekter og brugt fortjenesten på at indfri udeståender til ham selv.

De øvrige partnere synes dog også at have et forklaringsproblem. De har nemlig spillet en central rolle hos Fornax Capital, der har rejst millioner til projekterne ved at udbyde ikke-certificerede ejendomsobligationer til private investorer. Og de investorer ”står sidst i køen,” som en kilde med indsigt i CCJJ’s forhold siger om det oprydningsarbejde, der nu pågår.

Personkredsen har tidligere været involveret i kuldsejlede ejendomsprojekter i Hellerup og Brøndby, hvor kuratorerne i de efterfølgende konkursboer har konstateret en række forhold, der fordrer underretning af politiet. Og senest har kurator i et af boerne stævnet flere tidligere involverede for et millionbeløb.

Sagen om CCJJ trækker også tråde til den stormombruste ejendomshandler Peter Norvig, der i denne uge måtte vinke farvel til en potentielt millionsalær. Udlandsdanskeren John Bengt Møllers milliarddyre Møns Klint Feriepark, som Peter Norvig har spillet en aktiv rolle i, blev nemlig lagt i graven, efter at Plan- og Boligstyrelsen havde meddelt, at de ikke ville kunne godkende en eventuel lokalplan.

Får aktørerne i tale

Ugen bød også på interviews med flere af branchens store spillere.

Blandt andet talte EjendomsWatch med Jeudans adm. direktør, Per Hallgren, der berettede, at ejendomsselskabet var i gang med at polstre forretningen finansielt. En stigende rente vidner om, at ”samfundsøkonomien måske befinder sig i et sent stadie af en højkonjunktur,” lød det fra topchefen, der vil løfte Jeudans soliditetsgrad fra 25 til 30-33 procent.

Også topchef Michael Rusborg fra CBRE Global Workplace Solutions var i tale, hvor han løftede sløret for, at servicevirksomheden går efter at vokse til det dobbelte inden for tre år. Det sker i kølvandet på sidste års overtagelse af nordjyske Intego – hvor købsprisen i øvrigt lød på 284 mio. kr., kom det frem i denne uge.

For at blive i servicebranchen, så kunne EjendomsWatch også bringe historien om, at Coor, Forenede Service og Alliance+ alle meldte sig klar til at give arbejde til de mange ukrainske flygtninge, der i øjeblikket strømmer ind i landet på grund af den russiske invasion af hjemlandet. Historien kommer i kølvandet på, at ISS sidste fredag kom med en tilsvarende udmelding.

Dermed kom vi rundt om nogle af ugens største historier på EjendomsWatch, der vidner om, at man godt kan have et godt og fortroligt forhold til ejendomsbranchens aktører, samtidig med at går kritisk til dem. Dette gode forhold glæder vi os til at pleje på Mipim i næste uge.

Vi ses i Cannes.

Briefing uge 9: Grådighed betaler sig aldrig

Briefing uge 8: Payback-time

Briefing uge 7: Exit ATP

Briefing uge 6: Transparens for 14 mia. kr.

Briefing uge 5: Frem med værdierne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også