EjendomsWatch

MT Højgaard fremviser røde tal og må nedjustere

Et minus på bundlinjen får MT Højgaard til nedjustere sine forventninger til driftsresultatet for hele året. Koncernen kan dog glæde sig over en stigning i omsætningen. (Opdateret)

Torben Biilmann, topchef i MT Højgaard. | Foto: PR

(Opdateret 10. november kl. 15.20 med yderligere detaljer.)

Entreprenørkoncernen MT Højgaard kan ikke holde bundlinjen i plus, selvom omsætningen er vokset med knap 100 mio.

Det er gået væsentligt ned ad bakke for MT Højgaard, hvis man sammenligner selskabets tredje kvartal i år med 2015. For i 2015 lød resultatet efter skat på 305 mio. kr., mens det i år er på minus 4 mio. kr.

Den manglende evne til at tjene penge får koncernen til at reducere forventningerne til driftsresultatet før særlige poster. Det bliver sænket til "omkring 75 mio. kr." mod de tidligere "omkring 225 mio. kr." Driftsresultatet udgjorde i tredje kvartal ligeledes minus 4 mio. kr. mod et plus på 145 mio. kr. i samme periode sidste år. For året som helhed lyder underskuddet før særlige poster på 23 mio. kr. mod et plus på 267 mio. kr. i de første ni måneder af 2015.

"De reducerede forventninger baseres på udviklingen år til dato, et ajourført skøn over indregning af byggeri i eget regi, forholdene i Scandi Byg samt udskudt projektudviklingsaktivitet, som afventer myndighedsgodkendelse," skriver MT Højgaard i regnskabet og fortsætter:

"Ledelsen fastholder fokus på den igangsatte transformation af koncernen med teknologi og nye samarbejdsformer som omdrejningspunkt. Koncernen ser gode muligheder for fremgang i de kommende år, således at strategi-rammens mål om en driftsmargin før særlige poster på omkring 5 pct. igen kan opnås."

Omsætningen stiger

Nedjustereringen sker selvom, det er lykkedes for koncernen at øge omsætningen til 1,612 mia. kr., hvilket er en stigning på 80 mio. kr. sammenlignet med 2015.

Koncernen fastholder da også sin forventning til omsætningen på 6,8 mia. kr. for hele året.

"Fjerde kvartal forventes at have markant højere omsætning, som især er afhængig af planlagte afleveringer af egenudviklede byggerier samt at væsentlige projekter i ordrebeholdningen ikke rammes af yderligere forsinkelser," skriver koncernen.

I en pressemeddelelse, der er udsendt i forbindelse med regnskabet, siger den adm. koncerndirektør Torben Biilmann følgende:

"Det er ærgerligt, at vi har haft en negativ udvikling på nogle enkeltstående projekter, men disse er nu adresseret og håndteret."

Han fortæller, at hvis man ser bort fra de udskudte projektopstarter og det faktum, at der i 2015 var større aktivitet i Greenland Contractors, så "var der i perioden en underliggende organisk vækst primært drevet af koncernens aktiviteter inden for byggeri med tilhørende god ordreindgang og ordrebeholdning, som lover godt for de kommende perioder."

Han peger på, at en del af årsagen til de udskudte opstarter er, at MT Højgaards kunder nu ønsker at indgå et tættere samarbejde om projekterne tidligt i processen og udnytte koncernens digitale værktøjer til at skabe et billede af projektet inden byggestart.

"Den proces tager i nogle tilfælde længere tid, fordi den samtidig gør op med den mere traditionelle måde at udbyde projekter på. For eksempel gør vi i dag brug af VDC og BIM-værktøjer allerede i tilbudsfasen, hvilket giver større klarhed om økonomien for alle parter fra det øjeblik en ny opgave vurderes og aftales," udtaler Torben Biilmann.

Digital revolution på vej i bygge- og ejendomsbranchen

Udviklet dårlig vane

Det er ikke første gang i år, at MT Højgaard nedjusterer, og det begynder at ligne en dårlig vane for koncernen, der beskriver sig selv som blandt de førende aktører i bygge- og anlægsbranchen i Norden.

For i forbindelse med regnskabet for andet kvartal, skruede koncernen også ned for forventningerne til året. Samtidig er en planlagt fusion mellem selskabets to ejere skrinlagt til stor fortrydelse for aktionærerne i de to selskaber.

Fusion af Højgaard Holding og Monberg & Thorsen opgivet

Medie: Aktionærer klar til oprør i MT Højgaard  

Tidligere var forventningen til omsætningen på 7 mia. kr., som selskabet efter andet kvartal skruede ned til 6,8 mia. kr.

Forventningen til driftsresultatet er der blevet pillet ved lidt flere gange. Her regnede MT Højgaard med 300 mio. kr. i starten, hvilket de toppen af ved halvårsregnskabet til 225 mio. kr. Og nu er forventningen blevet barberet helt ned til 75 mio. kr.

Holder niveau på ordreindgang

MT Højgaard fremhæver selv, at de har holdt en ordreindgang på niveau med 2015.

For i årets første tre kvartaler har koncernen fået nye ordrer for 5,5 mia. kr. Der oplyses videre, at et joint venture-samarbejde indgået med Skanska i tredje kvartal omkring et svensk broprojekt ikke er medregnet. Her skulle MT Højgaardsl andel lyde på 0,5 mia. kr.

Ordreporteføljen har ved kvartalets afslutning sneget sig op på 8,3 mia. kr.

"Det er 0,8 mia. kr. højere end primo året. Udover ordrebeholdningen har koncernen betingede kontrakter til en værdi af 2,2 mia. kr.," skriver MT Højgaard.

MT Højgaard nedjusterer forventningerne

MT Højgaard-formand: Havde gerne set fusionen gennemført

Mere fra EjendomsWatch

Tidligere topchef forlader Colliers

Efter ti år hos Colliers har den tidligere adm. direktør Jeppe Schønfeld besluttet sig for at stoppe som partner hos erhvervsmægleren. ”Jeg har i noget tid følt et behov for nye udfordringer og en ændret anvendelse af min tid,” forklarer han.

Bestyrelsesformand kan være i spil til direktørstol i AAB

Jagten på ny adm. direktør i AAB er startet. Et rekrutteringsbureau er for første gang i boligforeningens historie hyret til at finde de rette kandidater. Bestyrelsesformand ønsker ”stærk profil, der kender AAB indgående.” Flere kilder peger på, at den karakteristik er skabt til ham selv. Ledelsesrådgiver advarer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier