Universitets boligfond skaber boligkaos

Københavns Universitets Boligfond har udlejet almene boliger, den ikke rådede over, til internationale studerende. Fonden er "uduelig" til sit arbejde, lyder den hårde kritik.
65 internationale studerende fik i juli besked på at flytte fra deres boliger i Tranehavegård i Københavns Sydhavn med to ugers varsel. En tredjedel af dem havde kontrakter, der løb til efteråret eller foråret 2017. | Foto: Ritzau Scanpix/Jacob Ehrbahn
65 internationale studerende fik i juli besked på at flytte fra deres boliger i Tranehavegård i Københavns Sydhavn med to ugers varsel. En tredjedel af dem havde kontrakter, der løb til efteråret eller foråret 2017. | Foto: Ritzau Scanpix/Jacob Ehrbahn

Københavns Universitetets Boligfond har rod i sin administration, skriver Politiken. 65 udvekslings- og ph.d.-studerende fik i juli den samme mail om, at de skulle flytte fra deres lejligheder i Tranehavegård i Københavns Sydhavn. En tredjedel havde kontrakter, der løb ind i efteråret 2016 eller foråret 2017. Forklaringen lød, at boligfonden selv lejede boligerne, og at ejeren af dem "for nylig" havde informeret om, at lejemålet ophørte.

Men i virkeligheden har boligfonden aldrig haft ret til at udleje boligerne længere end 1. august. Det fremgår af en skriftlig aftale, der for tre år siden blev lavet mellem boligfonden og Københavns Kommune, som afgør, hvad de almene boliger anvendes til. Ifølge eksperter i lejeret er det et klart brud på lejeloven at leje noget ud, man ikke råder over. Hos LLO Hovedstaden mener direktør Claus Højte, at fonden enten bevidst udnytter "udlændinges uvidenhed, eller også er den 'bare' uduelig til at administrere boliger".

Ifølge Charlotte Simonsen, direktør for Københavns Universitets Boligfond, lavede fonden lejekontrakter med de studerende efter 1. august, fordi de havde regnet med at få forlænget aftalen om boligerne i Tranehavegård med kommunen.

"Vi havde fået en indikation på, at vi måske kunne blive forlænget. Det er en uheldig situation, og det er os, der har dummet os. Men vi har gjort alt, hvad vi kan, for at hjælpe lejerne," siger hun til Politiken.

Sagen er det seneste eksempel, hvor Københavns Universitet (KU) har været i skudlinjen på grund af universitets boligfond, der er økonomisk støttet af KU, som også lægger navn og lokaler til fonden og står for at udpege bestyrelsen.

Sidste år var 250 internationale semester- og ph.d.studerende blevet lovet topmoderne lejligheder på Amager, men flyttede ind i byggerod. I en anden sag har fonden fået en lang række klager fra udenlandske studerende, der mener at være blevet trukket uretmæssigt i depositum. Mange mener, at boligfonden har fremsendt billeddokumentation af manglende rengøring i lejligheder, de aldrig har boet i.

Borgmester: Boligboom dræner kassen i Københavns Kommune

Alment byggeri til små 100 mio. kr. skudt i gang

Ørestad-vartegn får almene boliger som nabo

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også