Briefing uge 33: Højt at flyve

At selv de bedste investeringer kan blive dårlige med tiden, fik vi endnu et eksempel på i den forgangne uge. En dugfrisk udgave af Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

Med mindre man er energihandler, hænger penge som bekendt ikke på træerne. De trin, der foretages i erhvervslivet, indebærer varierende grader af usikkerhed, og investeringer kræver grundigt for- og fodarbejde, hvis pris og risiko skal balancere.

I mange år har investeringer i ejendomme været en lukrativ forretning, og i forhold til forrentningen af investeringskronerne har det blot været et spørgsmål om, hvor høje de tocifrede afkast skulle være. 

De tider er for længst forbi, og når virkeligheden kolliderer med løfter om guld og grønne skove, kan det sommetider blive grimt. 

Således tages der hul på Briefing – den ugentlige afrunding af livets gang, på godt og ondt, i ejendomsbranchen.

Saglighed frem for alt

Helt som præsten prædikede, gik det mildest talt ikke for et af finansieringsplatformen Fundbricks højt besungne boligprojekter nord for Aarhus. Budgetterne skred, selskabet bag byggeriet af de 32 rækkehuse gik konkurs, og investorer, der tilsammen har lagt 53 mio. kr. i kapital, står nu tilbage med en lang næse.

Alligevel kalder en af mændene bag Fundbricks Thomas Rolin i dag projektet for ”det bedste, de nogensinde havde haft,” og forsikrer, at ”vi har gjort alt, hvad vi kunne i den her situation.”

“Jeg er selvfølgelig ked af det, hvis nogle af mine investorer mister lidt penge,” lyder det mere eller mindre brødebetynget fra Thomas Rolin, inden han påpeger, at ”hvis der var en nul-risiko, så var min virksomhed den største i Danmark.”

På Linkedin satte Fundbricks-spydspiden sig efterfølgende til de rødglødende taster for at forklare et par undrende læsere om selskabets metoder, men mistede for en stund blikket for bolden, da han om EjendomsWatchs kritiske artikel skrev, at ”den unge journalistelev er jo ikke saglig inden for pant, crowdlending, sikkerheder og det kan man se i teksten.”

Bedre tider på vej

En anden projektudbyder, Koncenton, har adskillige gange fået ørene i maskinen for sin investorkommunikation, eller mangel på samme, og er sågar blevet politianmeldt for vildledning. 

I den forgangne uge fik det medievante selskab udleveret nøglerne til 150 spritnye lejligheder i Vallensbæk Strand af Aarhus-kollegerne hos 1927 Estate, og dagen efter kunne man i en anden nyhed læse, at Koncentons værdi i det seneste regnskabsår var blevet nedskrevet med 50 mio. kr.

Når et Fundbricks-projekt kollapser, og Koncentons indtjening skrumper 93 pct., spiller markedets konjunkturer retfærdigvis en betydelig rolle, og her er der sandsynligvis bedre tider på vej, lyder det i en ny rapport fra erhvervsmægleren Colliers.

”Mange observatører forventer, at centralbankernes rentestigninger er ved at løje af, hvis ikke de seneste også blev de sidste, og det vil betyde, at investorerne igen får nogle mere stabile betingelser at arbejde ud fra,” konstaterer Colliers-partner Peter Winther.

CBRE’s mantra

Mens Colliers og flere andre erhvervsmæglere sidste år måtte æde betydelige tab, registrerede CBRE’s danske afdeling vækst for femte år i træk. Adm. direktør Per Weinreichs forklarer bl.a. succesen med selskabets ”lidt bredere forretning” og fundament i en ”ikke-partnerejet” struktur.

”Det har været lidt et mantra for os at gøre os til én virksomhed, i stedet for, som vi tidligere har set på erhvervssiden, at det er nogle meget stærke enkeltpersoner, som har tegnet virksomheden,” lød det fra Per Weinreich.

I et andet hjørne af branchen, hos entreprenørerne, blev tidernes ugunst også trodset, da Aarsleff først opjusterede forventningerne efter et ”særdeles godt” tredje kvartal i det skæve regnskabsår 2022/23, hvorefter Hoffmann kunne præsentere en omsætningsvækst på knap 25 pct. i det seneste kvartal.

Alt er dog ikke fryd og gammen, konstaterede den erfarne Hoffmann-boss Torben Bjørk Nielsen efterfølgende over for EjendomsWatch. En ”dårlig cocktail” af bl.a. stillestående lejeniveauer, rentestigninger og højere afkastkrav betyder ifølge den adm. direktør, at mange projekter ikke kommer ud af startblokken.

Nedskrivning på nedskrivning

Hos landets størst private boligudlejer, Heimstaden, blev der også aflagt halvårsregnskab, og på koncernplan, hvor værdien af den samlede ejendomsportefølje i årets første seks måneder nedskrives med mere end 20 mia. svenske kr., vokser gælden fortsat, således at belåningsgraden nu lyder på 54,4 pct.

Et af de andre store dyr i skoven, Jeudan, rundede i første halvår milliarden på toplinjen, men måtte alt i alt nedskrive ejendomsværdier for 535 mio. kr., hvilket står i stærk kontrast til samme periode sidste år, hvor det blev til en positiv regulering på 406 mio. kr. Samlet noterede Jeudan sig for et nettounderskud på 353 mio. kr.

Ligesom Leif Djurhuus sætter vi nu punktum – i modsætning til den garvede ejendomsadvokat vender vi dog ikke branchen ryggen, men er tilbage i fuld vigør allerede på mandag.

Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend skal der lyde herfra. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også