Briefing uge 32: Janssons fristelse

I jagten efter hurtige penge bliver der ofte skåret hjørner og efterladt lig i lasten, men på et tidspunkt skal prisen betales – således også i ejendomsbranchen. Ugens overflyvning, Briefing, er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

Mens blæsten rasede, og mange sydeuropæiske turister sikkert bandede det danske sommervejr langt væk, trak EjendomsWatchs journalister ligesom de fleste andre danskere mandag i arbejdstøjet og lagde ferieugerne bag sig.

Der skulle hurtigt vise sig at være liv i kludene i den danske ejendomsbranche, hvor en del velkendte – og enkelte berygtede – skikkelser stjal overskrifterne.

Dermed velkommen til en dugfrisk sensommerudgave af det faste ugentlige indslag, vi har valgt at kalde Briefing.

Grådighedens pris

En kontroversiel personage, der ufrivilligt måtte endnu en tur gennem mediemøllen, var Nils Jansson, hvis gæld fra årene omkring finanskrisen nu har ført den tidligere spydspids for Blackstone i Danmark ud i personlig konkurs.

Det skal nu undersøges, hvor tæt på nulpunktet Nils Janssons økonomiske stilling reelt er, og om den ihærdige kreditortrio, der tæller Finansiel Stabilitet, Nykredit og Gældsstyrelsen, kan få skrabet nogle af de 80 mio. kr., den har til gode, ind igen.

Nils Jansson gav udtryk for en vis selvransagelse, da han i en længere tekst til EjendomsWatch skrev, at han ikke havde taget ”de bedste beslutninger op til finanskrisen, for at sige det mildt.”

”Grådighed og ungdommens kåd var nok en stor driver i hverdagen. Dette må jeg leve med og acceptere,” lød det videre fra manden, der dengang i de lidt for hurtige år blev gik under navnet ”Speedy.”

En byrde lettere

En duo, der dengang også havde løbeskoene på, var Martin Klüts og René Müller. Et udtalt synderegister og pletter på straffeattesten har dog ikke forhindret de to herrer i for nylig at lave forretninger i regi af ejendomsselskabet DBO Real Estate Denmark, der ligesom Klüts og Müller i dag har skiftet navn og blot hedder Real Estate Denmark.

Den nyankomne koncernejer, Allan Kronborg, kunne fortælle, at René Müller ikke længere er del af foretagendet, mens Martin Klüts stadig anvendes som ”ekstern konsulent” i forbindelse med en udlejningsportefølje, der ifølge ejerlederen både er ”sund og god.”

Skrumpende kan man i hvert fald konstatere, at den er, efter at ingen ringere end den tidligere ISS- og SAS-topchef Jørgen Lindegaard gik ind og overtog pantebreve fra en gruppe utilfredsfredse långivere fra PWC og dermed ejendomsværdier i størrelsesordenen 200 mio. kr.

Et brandudsalg ville Jørgen Lindegaards søn, Morten Wind Lindegaard, der er direktør i familiebiksen, ikke kalde det, da EjendomsWatch fangede ham på telefonen. Han lagde dog ikke skjul på sin tilfredshed med købet af de tidligere så gældsplagede aktiver, hvoraf en del efter planen vil blive solgt videre.

Rygende travlt

Endnu større beløb drejede det sig om, da Nrep endelig kunne binde sløjfe om sit milliardopkøb af logistikaktøren 7R, som flittige læsere af EjendomsWatch allerede fik færten af tilbage i april. Dermed fik den lystigt investerende udvikler og fondsforvalter yderligere 1,8 mio. kvm under sine vinger, og mere end dobbelt så meget er at finde i den polske pipeline.

”Jeg tror ikke, vi har haft et tidspunkt i selskabets historie, hvor vi har investeret så meget, som vi har gjort her. Og det er i virkeligheden nok i skarp kontrast til rigtig mange i branchen. Vi har haft rygende travlt,” lød det efterfølgende fra Nrep-boss Rune Kock i et solointerview.

Travlt har den betydelig mindre udvikler Maycon også fået, efter at Fredericia Kommune har givet virksomheden måneden ud til at få styr på papirerne omkring et boligbyggeri, der ganske vist mangler ibrugtagningstilladelse, men som ikke desto mindre for længst har åbnet dørene for lejere.

Påbud og politianmeldelse kan i sidste ende blive fulgt op af en rømning af ejendommen, lød det på dramatisk vis fra kommunen i en sag, der dermed er optrappet yderligere, siden EjendomsWatch i juni gennem aktindsigt kunne løfte sløret for endnu en af Næstved-koncernens tvister.

Hurlumhej i hovedstaden

Fra provinsen til hovedstaden, hvor Nordicals med opkøbet af Danbolig Erhverv København igen er ved at finde fodfæste, efter at den partnerdrevne mæglerkæde i foråret fik revet tæppet væk under sig, da den lukrative københavnerafdeling gik solo og siden slog pjalterne sammen med den internationale rådgiver Savills.

Hvad der nu skal ske med Danboligs tilstedeværelse i hovedstadsområdet, vides ikke, men Nordicals-direktør Erik Andresen er i kølvandet på overtagelsen ikke i tvivl om sine ambitioner: ”Vi skal være den førende erhvervsmægler i København.”

Mens vi er i landets største by, skal nævnes hovedstadens største almene boligselskab, FSB, der i den forløbne uge indgik en treårig rammeaftale med en arkitektkvintet omkring organisationens nybyggeri, der på den korte bane inkluderer 2000 tiltrængte nye almene boliger i København.

Rådgivere bliver der også brug for, når Heimstaden kaster sig ud i en omfattende renovering af den 60.000 kvm store Frederiksberg-ejendom Hostrups Have med dens små 700 boliglejemål. Projektets omfang illustreres af dets tidshorisont, der løber helt frem til foråret 2027 – her vil der bl.a. været udskiftet knap 5200 vinduer og dørelementer.

Nu er det blevet tid til at puste ud for en stund, men vi vender stærkt tilbage på mandag med endnu flere næringsrige nyheder. 

Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Tilbage er kun at ønske god weekend. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også