Briefing uge 26: Ris og ros

Mens visse mennesker trækker et spor af respekt efter sig, er der andre, som efterlader folk med en bitter smag i munden. Ugens overflyvning, Briefing, er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

De seneste ti år har været noget af en tur for dem, der beskæftiger sig med ejendomsbranchen: Fra genopstigningen i finanskrisens kølvand, over brølende vækst og transaktionsrekorder og videre frem til nutidens vakuum med inflation, rentehop og værdifald.

Én af dem, der har oplevet perioden fra førersædet, er Michael Bruhn, som i en alder af 64 år har valgt om ikke at stige af så i hvert fald rykke en plads eller to tilbage i vognen, når han ved årets udgang stopper som adm. direktør hos en af landets helt tunge investorer, PFA Ejendomme.

”Det føles rigtigt nu,” lød det fra Michael Bruhn, der fortsætter som seniorrådgiver for PFA’s koncerndirektion, og som af sin kollega, investeringsdirektør Kasper A. Lorenzen, beskrives som ”indbegrebet af integritet.”

Med disse ord, velkommen til denne uges udgave af Briefing, som også bliver den sidste på denne side af sommerferien.

”Sådan er det jo”

Integritet er ikke umiddelbart et ord, som mange hæfter på den Næstved-baserede Mayland-koncern for tiden – i hvert fald ikke den række af entreprenører, som Bjarne Mayland & Co. har igangværende tvister med.

Flere beretter om manglende evne – eller vilje – til at betale regningerne, men den selvproklamerede ”nestor” i Mayland-koncernen, Bjarne Mayland, afviser enhver snak om, at de mange tvister skulle være en del af forretningsmodellen.

”Det er vi ikke bekendt med. Det lyder helt mærkeligt, når du spørger på den måde. Selvfølgelig kommer der en tvist af og til, men sådan er det jo,” svarede han, da EjendomsWatch spurgte ind til sagen.

Senere på ugen kom det frem, at der kan være en politianmeldelse på vej til Næstved fra Fredericia Kommune, efter at udvikleren har udlejet boliger i omstridt byggeri uden tilladelse. ”Der er slet ikke noget der,” lyder det selvsikkert med det, vi kunne kalde den særlige maylandske jargon.

Overskud på skrump

At 2022 var et svært år for mange, kan næppe være gået nogen næser forbi. Spor satte de dårlige tider da også i årsregnskabet hos projektudbyderen Kartago Capital, som Thygesen-familien står bag. Her gik driftsresultat såvel som bundlinje i minus, hvilket skal ses i lyset af et tocifret millionoverskud året forinden.

”Vi har sådan set kapital samlet sammen, men vi vil have priserne lidt ned, før vi bider til bolle,” lød det fra formand Hans Thygesen.

Også den nordjyske ejendoms- og udviklingskoncern Søren Enggaard må navigere i et tricky marked, og her måtte man sidste år se overskuddet skrumpe med 60 pct., hvilket først og fremmest kan tilskrives gabet mellem de enkelte års værdireguleringer. Ejer Carsten Enggaard giver udtryk for optimisme, selvom han erkender, at ”vi tænker os da lige om en ekstra gang,” før man kaster sig ud i nye projekter.

Lys forude ser ledelsen hos erhvervsmægleren Lintrup & Norgart, hvor adm. direktør og partner Stig Lintrup – efter at have set sit tocifrede millionoverskud forvandlet til 729.000 kr. – spår, ”at investeringsmarkedet for alvor kommer op i fart efter sommerferien.”

Én ting er sikker: Opturen er endnu ikke begyndt. Det bekræftede nye tal fra mæglerkollegerne Colliers, der kunne berette, at transaktionsvolumen i årets første fem måneder blot udgør en tredjedel af volumen i samme periode af 2022.

Milliardforretninger

Så går det straks bedre i den danske afdeling af ejendomsselskabet Balder, der øger sin omsætning og igen kan fremvise en bundlinje et godt stykke over milliarden takket være lav tomgang og en række afsluttede projekter.

Nye investeringer er ikke umiddelbart på tegnebrættet hos Balder Danmark, så længe renten ligger, hvor den ligger, kunne topchef Flemming Joseph Jensen fortælle: ”Det kommer til at tage noget tid, måske først efter 2024.”

Så lang tid skal du trods alt ikke vente på næste udgave af Briefing, selvom det nu er blevet tid til at drosle en smule ned for aktivitetsniveauet i anledning af sommerferien.

Vi sætter punktum for en uge, hvor det også blev til en snak med Freja Ejendomme-boss Christina Jørgensen, der løftede sløret for forretningsmodellen i statens ejendomsselskab, som barsler med salg for ”langt over to milliarder kroner.”

Tip til gode historier eller ris og ros kan som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Tilbage er kun at ønske god weekend – Briefing vender tilbage i august, og i mellemtiden vil EjendomsWatch som altid leverer nyt om op- og nedturene i branchen samt alt derimellem, der måtte være relevant.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også