Briefing uge 12: Usikkerheden vinder frem

Uforudsigelighed er investorernes værste fjende, og derfor er det ikke sært, at der er en måned inde i Putins ”særlige aktion” i Ukraine flere steder er skruet ned for selvsikkerheden omkring endnu et stærkt år på ejendomsmarkedet.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

For præcis en måned siden ændrede verdenshistorien sig. Ruslands øverste despot udløste krig i Europa, og ved siden af flygtningestrømme og tabte menneskeliv spreder usikkerheden sig om dens konsekvenser på tværs af økonomien. Forbrugertilliden dykker, inflationen stiger, investeringer udskydes, boligsalget bremser op, og hvor der for halvanden måned var dækket op til endnu et stærkt år på det professionelle ejendomsmarked, begynder de økonomiske indikatorer at pege mod en knap så gunstig udvikling.

På den korte bane står landets kommuner med en omfattende opgave med at håndtere og finde husly til måske over 100.000 flygtninge. Der er også i ejendombranchen brug for, at flere gør som Kereby, der i det små kan mønstre 24 i de lejligheder på Amager, man nu stiller til rådighed.

Cibus rykker ind

I Norge har Heimstaden slået dørene op til lejemål, der kan huse 400, og mon ikke samfundsansvaret vil sprede sig endnu mere blandt danske, private aktører også? Kommunerne kan umuligt løse opgaven alene.

Trods øget usikkerhed var der ingen tøven i ugens løb, da det danske ejendomsmarked blev endnu en udenlandsk investor rigere, da israelske SG Nordic stemplede ud og overlod sin portefølje af detailhandelsejendomme til svenske Cibus, der længe har kredset om det danske ejendomsmarked. Som adm. direktør Sverker Källgården sagde til EjendomsWatch, har selskabet nu kritisk masse til fortsat ekspansion – selvom den aktuelle usikkerhed blev adresseret, da EjendomsWatch torsdag aften var først med handlen.

Usikkerheden om fremtiden var også til stede, da Danske Shoppingcentre torsdag var ude med stærke 2021-tal. Det er ikke sikkert, at fremgangen vil fortsætte i år, lød det fra adm. direktør Jesper Faurholdt. I den mindre skala valgte Aarhus-baserede Prime Office at polstre sig yderligere økonomisk i lyset af den geopolitiske situation.

Embedsmænd skal finde markedspriser

Et sted, der også er usikkerhed, omend efter danske alen, er i det politiske arbejde med bedre og mere retvisende ejendomsvurderinger, herunder også for erhvervsgrunde. Nu skal en arbejdsgruppe uden deltagelse fra den ejendomsbranche, som vurderingerne kommer til at berøre, finde den helt rette model. Både Ejendomdanmark og Venstre er allerede nu betænkelige ved skatteminister Jeppe Bruus’ (S) beslutning om at lade embedsmænd finde ud af, hvordan en retvisende markedspris findes.

Ellers bød ugen på et par kapitler mere i EjendomsWatchs serie Fingrene i Fondsmidler, hvor ejendomsadvokaters kritisable dispositioner i flere fonde nu har fået Erhvervsstyrelsen til at reagere. Den slags historier kræver vedholdenhed og er udtryk for journalistik af en helt anden kaliber end den brancheudbredte copy-paste af polerede pressemeddelelser.

På navnefronten hyrede Cushman & Wakefield Red nye kræfter, mens 78-årig medstifter af EDC trak stikket.

Hvad der ikke er usikkert er, at weekenden står for døren. EjendomsWatch er tilbage mandag med fair, kritiske og relevante historier til branchen.

Briefing uge 11: Når snakken går…

Briefing uge 10: Branche-buffet med vagthunden til bord

Briefing uge 9: Grådighed betaler sig aldrig

Briefing uge 8: Payback-time

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også