Vejdirektoratet overtager fire store byggerier fra Bygningsstyrelsen

Statens Naturhistoriske Museum og Niels Bohr Bygning er blandt de prestigefyldte byggerier, som Folketingets Finansudvalg er blevet enige om, Vejdirektoratet skal overtage.
Danske blikkenslagere skal fjerne ulovlige installationer, før byggeriet af Niels Bohr Bygningen kan fortsætte. | Foto: /ritzau/Jens Dresling
Danske blikkenslagere skal fjerne ulovlige installationer, før byggeriet af Niels Bohr Bygningen kan fortsætte. | Foto: /ritzau/Jens Dresling

Folketingets Finansudvalg har godkendt en plan fremlagt af transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), som foreslår, at fire store universitetsbyggerier flyttes fra Bygningsstyrelsen til Vejdirektoratet for at sikre de gennemføres til tiden og prisen.

Det skriver Politiken.

De fire byggerier er Statens Naturhistoriske Museum til mere end en milliard kroner i Botanisk Have i København, Niels Bohr Bygning på Københavns Universitet og en række nye byggerier til forskere og studerende på de sundhedsvidenskabelige fakulteter på Syddansk Universitet og Aalborg Universitet.

Politiken skriver, at der i aktstykket fra ministeren står, at "de fire største og mest komplekse universitetsbyggerier" overføres til Vejdirektoratet for, "at sikre en god styring af projekterne."

"Jeg har tiltro til, at Vejdirektoratets risiko- og økonomistyring vil forebygge forsinkelser på disse projekter mest muligt," udtalte ministeren ifølge Politiken, torsdag 22. marts da han var i samråd i Folketingets Finansudvalg om sagen.

Avisen skrev i oktober 2017, at statens prestigebyggeri Niels Bohr Bygning ville blive op mod én mia. kr. dyrere end planlagt. Tallene kom fra "en række centrale kilder omkring byggeriet".

I november 2017 blev det offentliggjort, at en fordyrelse af byggeriet på foreløbig 1,3 mia. kr. i forbindelse med Bygningsstyrelsens opførelse af Niels Bohr-bygningen kostede styrelsens direktør, Gyrithe Saltorp, jobbet.

Allerede dengang meddelte Ole Birk Olesen på baggrund af en rapport fra Ernst & Young om byggeriet, at ansvaret forbyggeriet ville blive overdraget til Vejdirektoratet.

"Ernst & Youngs rapport er alvorlig læsning, og der er behov for en hurtig og resolut styrkelse af styringen af statens byggeprojekter. Derfor overflyttes anlægsprojekter fra Bygningsstyrelsen til Vejdirektoratet midlertidigt," udtalte ministeren i den forbindelse i en pressemeddelelse.

Rapporten afdækkede blandt andet, at Bygningsstyrelsen ikke havde reageret i tide på de udfordringer, som projektet havde stået over for.

"Det er endvidere i den gennemførte granskning af Niels Bohr-projektet konkluderet, at der ikke i Bygningsstyrelsen er tilvejebragt det nødvendige styringsmæssige grundlag for fremadrettet på betryggende vis at kunne styre større byggeprojekter. Dette gælder både i forhold til Niels Bohr-projektet og i forhold til andre projekter," lød det videre fra ministeriet om beslutningen.

I meddelelsen blev der henvist til, at Vejdirektoratet gennem en årrække havde udviklet erfaringer, kompetencer og en dokumenteret arbejdsmetode inden for styring af anlægsprojekter – noget man lagde til grund for at kunne overføre det store milliardprojekt til direktoratet.

Niels Bohr Bygningen skulle have været leveret til Københavns Universitet i slutningen af 2016, men er endnu ikke færdig.

Rigsrevisionen kigger skandalebyggerier efter i sømmene

Fejlslagent byggeri koster universitet millionregning

Medie: Erstatningskrav på vej til Rambøll

Direktør i Bygningsstyrelsen fyret

Udskældt milliardbyggeri modtager international hæder

Universitet varsler retssag mod staten i milliardbyggeri

Medie: Statsligt byggeri bliver en milliard dyrere end ventet

Bygningsstyrelsen henter ny direktør eksternt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også