Fejlslagent byggeri koster universitet millionregning

Det bliver en dyr fornøjelse, at byggeriet af den nye Niels Bohr Bygning løb af sporet. Mere end en tredjedel af ekstraregningen på 1,3 mia. kr. skal universitetet betale i form af ekstra husleje.
Foto: /ritzau/Jens Dresling
Foto: /ritzau/Jens Dresling
AF POLITIKEN

Københavns Universitet står til at få en betragtelig huslejeforhøjelse på 32 mio. kr. årligt.

Det skriver Politiken torsdag.

Det sker efter at byggeriet af den nye Niels Bohr Bygning er kørt helt af sporet og står til at bliver 1,3 mia. kr. dyrere end forudsat.

Mere end en tredjedel af den regning – omkring 450 mio. kr. – vil regeringen sende videre til Københavns Universitet, der skal betale den som en årlig forhøjelse af huslejen.

Ekstraregningen til Københavns Universitet er indtil videre holdt hemmelig for Københavns Universitet. Derfor er det vanskeligt for universitetet at forholde sig til den, siger universitetsdirektør Jesper Olesen til Politiken.

"Men hvis der kalkuleres med, at vi skal betale 450 mio. kr. af regningen, så er det ikke rimeligt. Vi er ikke enige i det, og vi vil klart anfægte, at vi skal betale dette beløb," siger universitetsdirektøren.

Hvis universitetet skal betale de 450 mio. kr. over huslejen, vil det svare til en årlig huslejeforhøjelse på omkring 32 mio. kr. Det svarer til lønnen til omkring 70 forskere, siger han.

Da byggeriet af Niels Bohr Bygningen ved Universitetsparken i København blev godkendt af Folketingets Finansudvalg i 2013, var det planlagt, at det store byggeri, der forbindes med en skywalk hen over Jagtvej, skulle koste godt 1,6 mia. kr.

En hovedårsag til at byggeriet løb af sporet er, at det udførte vvs-arbejde viste sig at være stærkt mangelfuldt. Det spanske firma Inabensa, der havde fået opgaven, blev fyret i februar, og i øjeblikket er danske firmaer i gang med at nedtage de 2,5 km ventilationsrør.

Staten har meldt Inabensa til politiet og vil kræve erstatning.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Medie: Erstatningskrav på vej til Rambøll

Direktør i Bygningsstyrelsen fyret

Universitet varsler retssag mod staten i milliardbyggeri

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også