Cowi klar med metode til at dokumentere bæredygtige gevinster i byggeri

Ved at dokumentere gevinsterne ved bæredygtigt byggeri vil Cowi med en nyudviklet investeringsmetode bane vejen for større afkast hos bygherrerne og samtidig forbedre lejernes bundlinje.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Rådgivningsvirksomheden Cowi har udviklet en ny investeringsmetode, der efter eget udsagn kan skabe bedre business cases for bygherrer, når de skal træffe beslutning om nye projekter.

Med baggrund i internationale data fra flere tusinde projekter har Cowi nemlig udviklet en model, som dokumenterer, at bæredygtigt nybyggeri øger den kommercielle værdi, hvis opførslen har fulgt en række principper for social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Det skriver Cowi i en pressemeddelelse.

"Hvis vi kigger på kontorbygninger som eksempel, slår særligt tre parametre ved bæredygtige bygninger igennem som sorte tal på bundlinjen hos investor. Det drejer sig om udlejningsprisen og exitprisen, som ofte er højere samt liggetiden, der typisk er lavere. Dét reducerer risici i investeringen, og derfor ser vi også, at det er muligt at opnå finansiering med grønne obligationer, som har en rente, der er 0,5 til 0,8 pct. lavere end traditionelle obligationer, når byggeriet kan betegnes som bæredygtigt," udtaler Per Stabell Monby, projektchef i Cowi og en af udviklerne bag metoden.

"På baggrund af de internationale forskningsresultater har vi i Cowi således beregnet, at den fremsynede investor kan øge investeringsafkastet i en ny kontorejendom med 10-35 procent".

Gevinst for lejere

Beregningerne viser ifølge Cowi ligeledes, at lejerne kan opnå en besparelse på 10-20 pct., hvilket vil øge lejerens bundlinje, hvis man vel at mærke er parat til at betale en anelse mere i leje for de bæredygtige løsninger. For med de rigtige bæredygtige løsninger vil man nemlig reducere sygefravær, øge produktiviteten og sænke drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne, forklarer Per Stebell Monby.

"I de internationale undersøgelser vi har taget udgangspunkt i, tages der ikke højde for det potentiale, som ligger i at opføre ejendomme, f.eks. boliger og hoteller, fleksibelt og dermed med mulighed for nemme ombygninger, eller i renovering af eksisterende ejendomme. Her ser vi et langt større afkastpotentiale," udtaler han.

Ejendomsselskabet Castellum har gjort bæredygtighed til en integreret del af forretningsstrategien. Ifølge markedsdirektør Thomas Wenzell Olesen oplever selskabet, at lejerne er villige til at betale mere i leje, når det kan dokumenteres, at et bæredygtigt tiltag sænker omkostningerne på sigt.

"Der er potentiale for meget mere bæredygtighed i markedet. Vi oplever en støt stigende efterspørgsel fra kunderne, men der er også et behov for, at leverandørerne i højere grad går foran og tilbyder de bæredygtige løsninger og hjælper med at synliggøre den kommercielle værdi for begge parter," udtaler han i meddelelsen.

Pensionskasse scorer guld med bæredygtigt byggeri

Danmark skal gøre bæredygtige byer til eksporteventyr

Grønne certificeringer giver plus på brandingkontoen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også