Danmark skal gøre bæredygtige byer til eksporteventyr

Danskerne skal tage en kæmpebid af en bæredygtighedskage med en værdi på billioner, mener Realdania, der inviterer til konference og debat, så danske virksomheder kan få værktøjerne til at gribe eksportmuligheden.
Foto: PR
Foto: PR

Bæredygtighed skal være mere end et buzzword. Meget mere. Det skal nemlig være Danmarks næste store eksporteventyr, mener Realdania.

Sammen med Det Udenrigspolitiske Selskab står Realdania bag konferencen Urbanization & Exports, der bliver afholdt mandag i Den Sorte Diamant, Det Kongelige Bibliotek. Her er en række beslutningstagere inviteret til at deltage i en debat om, hvordan man kan gribe mulighederne for at styrke dansk eksport, mens man samtidig bidrager til en global bæredygtig byudvikling.

"Samarbejde og netværk med de internationale storbyers ledelse og embedsværk er afgørende for at bringe danske kompetencer i spil. Det er de færreste virksomheder, der kan komme i direkte dialog med disse byer. Derfor er det helt rigtigt, når f.eks. København og danske virksomheder tager hinanden under armen og laver en partnerskabsaftale med New York om klimatilpasning," udtaler Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdania, der håber at konferencen vil være med til at synliggøre behovet for stærke rammer for flere tværgående internationale samarbejder.

Frem mod 2050 vokser verdens byer med mere end 3 mia. mennesker, og det skaber stor efterspørgsel på bæredygtige byløsninger, mener Realdania.

Samtidig er der ifølge Realdania store penge at hente, hvis det lykkedes. Forenigen peger på, at den globale urbanisering udløser et massivt behov for investeringer i urbane løsninger, som Verdensbanken vurderer ligger på mellem 4,5 og 5,4 billioner dollars årligt, ca. 30-35 billioner kr.

I dag udgør byggeriets eksport kun 2 pct. af den samlede danske eksport, og der er potentiale for meget mere, mener Realdania. Men hvis potentialet skal realiseres, så kræver det, at virksomheder, staten, kommuner og civilsamfundet samarbejder om at opdyrke internationale partnerskaber med verdens førende virksomheder og storbyer, lyder det fra foreningen.

PKA reducerer CO2 fra ejendomme med over 40 pct. 

Minister har øje på området

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen bruger konferencen som anledning til en dialog med erhvervet om potentialerne i bæredygtig urbanisering.

"Regeringen sætter i disse år en række vækststrategier i gang inden for områder, hvor regeringen ser et særligt vækstpotentiale. Bæredygtig byudvikling er et af de potentielle vækstområder, som vi har øje for. Derfor har jeg i anledning af Urbanization & Exports-konferencen også inviteret 30 centrale erhvervsledere inden for byggeri, design, arkitektur og IT til at komme med input til, hvad et eventuelt vækstteam kunne fokusere på for at understøtte fremtidig vækst og eksport af bæredygtige byløsninger," udtaler erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i en pressemeddelese.

Konferencen samler 300 særligt udvalgte erhvervsfolk og en række internationalt anerkendte oplægsholdere, herunder Londons nyudnævnte viceborgmester for miljø og energi, Shirley Rodrigues, arkitekt Bjarke Ingels fra BIG, Centennial Scholar Bruce Katz fra Brookings Institution, som er en af verdens førende eksperter på området, og Kevin Austin, der er vicedirektør i det internationale bynetværk C40.

Urbanization & Exports-konferencen er arrangeret med afsæt i den nyetablerede innovations- og væksthub Bloxhub, som Realdania står bag sammen med Erhvervs- og Vækstministeriet og Københavns Kommune.

Rådgivende ingeniører bag ny grøn by nord for Aarhus

Fokuseret eksportstrategi

Foreningen peger på, at danske virksomheder oftest er små i et internationalt sammenhæng, og eftersom op mod 95 procent af urbaniseringen kommer til at finde sted i Asien og Afrika, er markedet også langt væk og kan være vanskeligt at indtage.   

"Klimaaftalen i Paris og virkeliggørelsen af FN’s bæredygtighedsmål er allerede et omdrejningspunkt i dansk udenrigspolitik. Men vi skal også turde at prioritere og i fællesskab satse på de specifikke områder ude i verden, hvor Danmark virkelig har noget at byde på. Forhåbentlig vil konferencen bidrage til, at vi bl.a. får en fokuseret eksportstrategi for bæredygtige byer," udtaler Lykke Friis, formand for Det Udenrigspolitiske Selskab, i en pressemeddelelse.  

Lejere flokkes om selvforsynende landsby i Karise

Folkemøde: Sundere byggerier tjener sig selv ind i længden 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også