Briefing uge 23: Koks i Koncenton

Der kan være langt fra idé til afkast, måtte flere aktører i ejendomsbranchen erkende i den forgangne uge, og spørgsmålet er, om alt det, der sker i mellemtiden, tåler dagens lys. Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Lidt for smart. 

Det er, hvad en række frustrerede investorer mener, at ledelsen hos projektudbyderen Koncenton har været, og derfor bør den spegede sag om et 14.000 kvm boligprojekt i Glostrup til små 440 millioner nu granskes af en uvildig instans, lyder det.

”Vi er under et stort tidspres, så foreløbigt fokuserer vi på, hvad kan vi gøre her og nu for at redde skindet,” udtaler en investor.

Det er ikke første gang, Koncenton er blevet beskyldt for at vildlede investorerne; EjendomsWatch har skrevet flere artikler om selskabets metoder, og for et halvt år siden kulminerede det med en politianmeldelse fra Finanstilsynet.

Hermed velkommen til Briefing, den ugentlige overflyvning i ejendomsbranchen.

Den sure ventetid

Forsinkede projekter og hyr med finansieringen kender de også til hos Gefion Group, hvis omsætning i det forgangne år skrumper til en tredjedel, mens overskuddet lyder på beskedne 5,3 mio. kr. 

Fra ledelsens side taler man om et marked, der er ”vanskeligere at navigere i end for blot et år siden,” og den negative udvikling inden for ejendoms- og projektinvesteringer bidrager til, at der er underskud i sigte for den hårdt prøvede københavnerkoncern.

Underskud har entreprenørfimaet Gefion Byg allerede, og egenkapitalen i det nyfødte datterselskab er på nuværende tidspunkt væk.

”Det betyder ingenting,” bedyrer Gefion-boss Thomas W. Færch, der i et interview med EjendomsWatch kan fortælle, at man pt. må væbne sig med tålmodighed, eftersom samtlige af udviklerens 12 projekter afventer godkendelse fra politisk hold.

Vokseværk for milliarder

Hos investorkolossen Nrep døjes der også med en faldende bundlinje, men det skyldes ifølge selskabet selv ikke så meget negative markedsbevægelser som massive investeringer i forretningen.

I det forgangne år eksploderede omsætningen og nåede med 1,4 mia. kr. historiske højder for en virksomhed, der for nylig blev integreret i koncernen Urban Partners med en medarbejderstab omkring de 700 og en tilstedeværelse på 15 forskellige markeder.

Rentabiliteten skal op med det samme, slår driftsdirektør Henrik Bender fast, og i år forventer Urban Partner-ledelsen således både vækst på top- og bundlinje.

”Hvis du bare kigger på tværs af Norden, så tror jeg, at der, hvor Danmark adskiller sig mest, er, at finansieringen er enormt likvid,” blev det efterfølgende uddybet af en direktør, der kan glæde sig over netop at have været med til at rejse 27 milliarder til ny fond.

Kortspil for viderekomne

”Enormt likvid,” er ikke et mærkat, man kan hæfte på det svenske problembarn SBB.

Ny uge, nye prøvelser synes at være historien om et af nabolandets største ejendomsselskaber, hvor den kontroversielle stifter Ilija Batljan netop har overladt posten som topchef til Leiv Synnes. 

Den nye rorgænger lagde fra land med at afvise rygterne om et kommende ejendomsudsalg til spotpris og gjorde det samtidig klart, at ”SBB har masser af stærke kort at spille.”

Om der er tale om bluff eller ej, har vi endnu til gode at se, men Leiv Synnes’ pokerfjæs blev hurtigt udfordret af det internationale ratingbureau Standard & Poor’s, der sænkede selskabets kreditværdighed yderligere – dvs. fra junk til endnu mere junk.

Erhvervsprofiler rører på sig

Vi nærmer os opløbsstrækningen i en uge, hvor nogle af landets rigeste fik sat deres præg på nyhedsstrømmen. 

Tag nu en fyr som Niels Thorborg, der bl.a. er kendt som stifter af L’Easy og ejer af fodboldklubben OB, men som også har ejendomme for langt over milliarden placeret i selskaber under 3C Groups-koncernen.

Lars Larsen Group og Schou Family Invest mangler heller ikke midler, og har netop købt yderligere op i regi af deres fælles biks, Vision Ejendomme. Denne gang er der tale om et historisk pakhus i København, der i sin tid blev opført af forlaget Gyldendal, og som i dag lejes ud til bl.a. virksomheder inden for modebranchen.

En anden velkendt skikkelse i dansk erhvervsliv, Niels Heering, er en af mændene bag ejendomskoncernen Viga RE, der har ejendomme for knap 2 mia. kr., men som i det forgangne år måtte se værdier og bundlinje falde til jorden.

Tid til tæppefald og afsked med en uge, hvor vi også kunne fortælle om en forvaltningsaftale i milliardklassen og fik en snak med Cobblestone-topchef Ashkan Ahmadinia, der ser ”et marked med stort potentiale og mange muligheder.”

Tip til gode historier eller ris og ros kan som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend ude i sommerlandet, og husk nu at holde øje med balancen. Altså, væskebalancen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også