Utilfredse Koncenton-investorer dumper regnskab og kræver granskning

Koncenton skal holde investorer i boligprojekt til 440 mio. kr. skadesfri, efter at projektudbyderen egenrådigt har hævet risikoen ved investeringen, mener investorer, der kræver uvildig undersøgelse.
Forsinkelser og rentestigninger har medført stor usikkerhed omkring finansieringen af de 183 lejeboliger i Koncenton Glostrup Smedeland. | Foto: Pr-visualisering / Koncenton
Forsinkelser og rentestigninger har medført stor usikkerhed omkring finansieringen af de 183 lejeboliger i Koncenton Glostrup Smedeland. | Foto: Pr-visualisering / Koncenton

Investorerne i et 14.000 kvm boligprojekt i Glostrup, som Koncenton har udbudt, kræver, at den aarhusianske projektudbyder skal hæfte for, at man ikke trak stikket på investeringen, da muligheden bød sig.

Det er resultatet af den årlige generalforsamling i projektselskabet Koncenton Glostrup Smedeland, der fandt sted 30. maj 2022. Det sker, efter at EjendomsWatch har afsløret, at Koncenton i sommeren 2022 løb en betydelig risiko på investorernes vegne, da projektudbyderen egenrådigt valgte at forlænge købsaftalen på det omtalte projekt trods forsinkelser.

I dag er der stadig ikke opnået byggetilladelse til projektet, der ellers skulle være opnået allerede i juni 2022. Derfor gør investorerne nu gældende, at købsaftalen på projektet hæves, og investorernes indskud tilbagebetales.

”Da forlængelsen af købskontrakten ikke har været i Koncenton Glostrup Smedeland interesse og på urimelig vis tilgodeser Koncenton-gruppen, gør vi desuden gældende, at eventuelle omkostninger ved udtrædelse af købsaftalen skal afholdes af Koncenton-gruppen,” skriver bestyrelsen i Koncenton Glostrup Smedeland i en mail til Koncenton 1. juni 2023.

Generalforsamlingen i selskabet har samtidig afvist at godkende årsrapporten for 2022, som Koncenton har udarbejdet, ligesom investorerne har vedtaget, at der skal igangsættes en uvildig granskning af forløbet, hvilket selskabsloven giver mulighed for.

”Der har vist sig at være en massiv opbakning fra frustrerede investorer til, at vi undersøgt det her til bunds og stillet Koncenton til regnskab,” siger Søren Braes, selvstændig finansiel rådgiver og investor i Koncenton Glostrup Smedeland, til EjendomsWatch.

Selv afviser Koncenton at kommentere de konkrete kritikpunkter, som investorerne rejser mod selskabet.

”Vi er naturligvis ærgerlige over, at nogle investorer i projektet er utilfredse med forløbet i en investeringscase, der fortsat rummer et stort potentiale. Ikke desto mindre er vi meget uenige i påstanden om, at vi ikke har handlet i investorernes interesse. Det er dog en dialog, som vi finder mest rigtig at have direkte med investorerne og bestyrelsen i selskabet, og derfor har vi ikke yderligere kommentarer her,” udtaler Peter Krogsgaard Jørgensen, adm. direktør i Koncenton, i et skriftligt svar til EjendomsWatch.

Øget risiko

Koncenton Glostrup Smedeland blev udbudt til Koncentons kunder i sommeren 2021 til en samlet projektsum på små 440 mio. kr. Det skete gennem et prospekt, hvor risikoen blev kategoriseret til et ”middel-lavt niveau”, svarende til 3 ud af 7 på Koncentons egen ”risikoindikator”.

Et af de forhold, som blev fremhævet i prospektet, var, at købsaftalen på det 14.000 kvm boligprojekt i Glostrup var betinget af, at der var opnået ”en endelig og upåklagelig lokalplan og byggetilladelse til projektet senest den 22. juni 2022,” som der stod i advokaterklæringen. Dermed var der reelt et vindue for at udtræde af investeringen, hvis projektet blev ramt af forsinkelser.

Men selvom hverken lokalplan eller byggetilladelse var opnået rettidigt, og købsaftalen dermed ikke længere var gyldig, så valgte Koncenton – uden at tage investorerne med på råd – at forlænge fristen i sommeren 2022.

Det skete på trods af store rentestigninger allerede i første halvår 2022, der reelt havde gjort den i prospektet beskrevne finansiering umulig at opnå. Efterfølgende har Koncenton også hævet risikomærkningen på projektet fra 3 til 5 på risikoindikatorens 7-trinsskala, svarende til et ”middel-højt niveau”.

”Hvis renterne forbliver i det nuværende niveau, så rammer det ikke alene værdien af vores investering – vi risikerer, at investorerne er nødt til at skyde flere penge i projektet, for at få vi overhovedet kan få det finansieret. Og det er ikke sikkert, at alle kan det,” siger Søren Braes, der selv arbejder professionelt med risikostyring gennem konsulentvirksomheden Risk Repair.

En anden bekymring for investorerne i Koncenton Glostrup Smedeland er, hvorvidt forlængelsen af købsaftalen overhovedet er bindende, eller om sælgeren – Aarhus-entreprenøren Raundahl & Moesby – reelt har mulighed for at løbe fra aftalen, hvis det skulle være i deres interesse.

Dette var tilfældet i et andet Koncenton-projekt i Nivå, hvor sælgeren pludselig ikke ville sælge alligevel, da projektet skulle overdrages til investorerne, fordi byggetilladelsen ikke var opnået rettidigt. Her har en utilfreds investor sagsøgt Koncenton for et millionbeløb.

”Hvis renten pludselig falder igen, og det her projekt alligevel bliver en god investering for os, hvad er så vores garanti for, at vi ikke sidder i samme situation som investorerne i Nivå? Vi har aldrig set vilkårerne for den forlængelse af købsaftalen, som Koncenton har lavet, så vi ved det reelt ikke,” siger Søren Braes.

Trussel om erstatningskrav

Koncenton har over for Koncenton Glostrup Smedeland afvist, at der er mulighed for at udtræde af købsaftalen – hverken fra sælger eller købers side.

”Koncentons interne jurister vurderer, at aftalen er endelig og ubetinget, og der derfor ikke er mulighed for at påberåbe sig et forhold/betingelse for at træde ud af aftalen,” skriver Kenneth Klitgaard Sørensen, chef for aktieadministration i Koncenton, i en mail til bestyrelsen i Koncenton Glostrup Smedeland 1. juni 2023.

”Hvis man alligevel ønsker at udtræde, så vil det være en misligholdelse af aftalen, og sælger kan kræve betaling af en bod på 120,6 mio., herudover vil de afholdte omkostninger også være tabt,” skriver Koncenton-chefen videre.

Dette falder Søren Braes for brystet, der ikke mener, at det er rimeligt, at investorerne skal betale omkostningerne ved, at Koncenton har forringet deres stilling.

Han er ikke afvisende over for muligheden for at forfølge et eventuelt krav mod Koncenton gennem domstolene, men understreger, at fokus i første omgang er at komme ud af investeringen.

”Vi er under et stort tidspres, så foreløbigt fokuserer vi på, hvad kan vi gøre her og nu for at redde skindet. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så er det klart, at man vil gå ind og kigge på, om der er noget ansvarspådragende i det, som er blevet foretaget,” siger Søren Braes til EjendomsWatch.

Koncenton har tidligere været i modvind for at vildlede investorer, hvilket sidste år resulterede i først påbud fra Finanstilsynet og efterfølgende politianmeldelse af projektudbyderen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også