Briefing uge 21: Penge der arbejder

Alder er tilsyneladende ingen hindring i en ejendomsbranche, hvor fortidens spøgelser dog hurtigt kan indhente én. Den seneste udgave af Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

At det monetære aspekt – ussel mammon vil nogen kalde det – kan forklare store dele af udviklingen i verden, er de fleste sikkert bevidst om. Spørgsmålet er så, om millionerne og milliarderne repræsenterer et mål eller et middel for erhvervslivets aktører.

Profitten fra de forskellige hjørner af ejendomsmarkedet kan bruges på mange ting: Opkøb, konsolidering, byggeri, forædling, gældspleje, mere eller mindre risikable projektudbud eller måske ligefrem en håndfuld vinkøleskabe til kontoret.

Det sidste er et eksempel fra den stadig mere farverige farce omkring Aage Bangs Fond, hvis løbende udvikling EjendomsWatch har fulgt tæt under den sigende titel ”Fingrene i Fondsmidler” – en føljeton, hvis afsløringer af nepotisme nu bl.a. fører til, at fondens administration af ejendomme skifter hænder.

Med disse ord velkommen til den traditionsrige overflyvning, Briefing, med fokus på den forgangne uges vigtigste begivenheder i branchen.

Stadig i vigør

Her var det endnu en gang, fristes man til at sige, de gamle drenge, der på godt og ondt stjal rampelyset.

Et navn, som mange – også uden for ejendomskredse – kender, er Poul Erik Bech, manden bag mæglerimperiet EDC. Med afsæt i et dugfrisk årsregnskab fra den landsdækkende biks’ erhvervsdel, der igen afslørede en omsætning lige under den kvarte milliard, luftede den 74-årige herre bl.a. sine tanker om markedsudviklingen og forretningsstrategien.

Det bundfrosne transaktionsmarked er stadig en realitet knap halvvejs inde i 2023, lød det fra Poul Erik Bech, der på sædvanlig underspillet facon konstaterede, at ”sælgere har en mere optimistisk natur end købere,” men som også var klar i mælet i sin understregning af, at han er ”parat til opkøb” og dermed klar til at æde yderligere markedsandele.

Opkøb er det småt med hos en endnu mere erfaren aktør, det 110 år gamle, fondsejede ejendomsselskab Jorck, men det betyder ikke, at butikken ligger på den lade side; adm. direktør Bjarke Bendix Cloos kunne således på ryggen af en rekordomsætning i 2022 berette, at udlejningen på nogle af hovedstadens mest prominente adresser går strygende, og at man pt. investerer trecifrede millionbeløb i udviklingsprojekter på eksisterende ejendomme.

Udsigt til Sverige

I Ballerup sidder den 69-årige investor og udvikler Ib Henrik Rønje snart på 15. etage og kan skue ud over sit værk. Det glæder han sig til, gjorde han klart i et interview, kort tid før han skulle ud og besigtige den igangværende udvidelse af erhvervskomplekset World Trade Center på den københavnske vestegn.

”Vi har ikke nogen, vi skal stå til regnskab over for andre end os selv,” gjorde Ib Henrik Rønje det klart på vegne af familieselskabet Kongeegen og afleverer en lille hilsen til vores naboer mod øst:

”Vi har ikke problemer som visse andre, svenskerne for eksempel.”

Hvad der foregår på den side af Øresund, kan man få et godt indtryk af i et iøjnefaldende portræt af manden, der på mange måder er blevet symbolet på det, vi i forrige uges Briefing betegnede som ”den svenske tilstand”: Ilija Batljan fra det stadig mere pressede milliardforetagende SBB.

Fortiden spøger

Økonomiske udfordringer er ej heller et ubekendt fænomen for den tidligere Capital Investment-ejer Jesper Damborg.

Hovedpersonen afviser dog at have en truende konkurs hængende over hovedet, efter at hans personlige rekonstruktion fra 2013 er blevet ophævet med den konsekvens, at et ukendt beløb i form af bankgæld fra finanskriseårene genopstår med renters rente.

En mand, der ikke slap for personlig konkurs, da nedturen ramte tilbage i 2008, var Martin Klütz – eller Martin Larsen, som han mere anonymt kalder sig i dag. Senere fulgte en længere fængselsdom i kølvandet på sammenbruddet i ejendomsselskabet Sandgården, men nu har den berygtede ejendomsfallent fundet sin vej tilbage i branchen, kunne Børsen og DR forleden afsløre.

Siden kunne vi her på EjendomsWatch gøre læserne en smule klogere på den mand, der fra sin bopæl på den spanske solkyst nu skal samarbejde tæt med denne Martin Larsen, efter at den hidtidige ejer tilsyneladende smed, hvad han havde i hænderne og trak følehornene tilbage til tyske Hamborg.

Endnu en begivenhedsrig og til tider ligefrem dramatisk uge går på hæld – og så har vi slet ikke nævnt den alt andet end ubetydelige fond på 27 mia. kr., som Nrep netop har lanceret, og som ifølge adm. direktør Rune Kock er et udtryk for, ”at det er det rigtige tidspunkt for os at trykke på speederen igen.”

Tip til gode historier eller ris og ros kan som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Tilbage er kun at ønske alle en god forlænget weekend med en forhåbentlig dansende pinsesol.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også