Briefing uge 22: "Skidegodt, Egon!"

Der er rift om investorernes penge, og sommetider tyer mere udspekulerede typer til sange fra de varme lande og opbygning af luftkasteller. En dugfrisk udgave af Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Olsen Banden slap ikke godt afsted med sin eskalerende berigelseskriminalitet i den lange perlerække af folkekomedier fra 1968 til 1998. 

I virkelighedens verden sker retfærdigheden ikke altid fyldest, men banditter og kulørte indslag kan der sådan set være nok af, hvis man graver længe og ihærdigt nok efter dem. 

Det gør EjendomsWatch som en del af sin eksistensberettigelse, og således fik vi historien om et velhavende vestjysk brødrepar, der hævder at være blevet snydt for millioner og undervejs er forsøgt lokket med tyske ædelsten for milliarder.

”Er det Franz Jäger, vi er ude i?,” lyder det fra den ene af de forbløffede brødre.

Med disse ord velkommen til Briefing, hvor vi ser tilbage på ugen, der gik i ejendomsbranchen.

Luftkasteller braser sammen

I seneste kapitel af serien Mursten og Mystiske Millioner taler Christoph og Andreas Kjærgaard ud om, hvordan de fra 2016 og flere år frem skød millioner i et 70.000 kvm boligprojekt på Københavns Vestegn, som Fornax Capital hævdede bag. 

Det sidste viste sig ikke at være sandt, og i dag er pengene tilsyneladende forsvundet ned i lommerne på en broget kreds af erhvervsfolk, der i dag ikke udviser en synderlig lyst til at svare på hverken investorernes eller journalisternes spørgsmål.

Nok er nok, har Kjærgaard-brødrene tænkt, og derfor begærer de nu Fornax Capital konkurs velvidende ”at det er tvivlsomt, om vi får vores samlede tilgodehavende igen.”

Rent mel i posen?

Konkursbegæringer slås de ikke med hos The Many, men en politianmeldelse fra Finanstilsynet bliver den påbudssamlende fondsforvalter nu tvunget til at forholde sig til. 

Rækken af mulige overtrædelser skal vi ikke gå i dybden med på denne plads – detaljerne kan læses her – men faktum er, at myndighederne også har anmodet National enhed for Særlig Kriminalitet, det tidligere bagmandspoliti, om at indlede ”en nærmere efterforskning.”

En nærmere efterforskning læner udskældte DBO Real Estate Denmark sig måske også opad, efter at ejendomsselskabets bånd til to tidligere dømte ejendomsaktører fra årene omkring finanskrisen er blevet afsløret, samtidig med at der er kastet lys over omfattende misligholdelse af forpligtelser over for lejere.

Seneste nyt i sagen er, at seks partnere fra revisionshuset PWC ønsker at trække investeringer på omkring 100 mio. kr. i DBO tilbage. Om de ligesom brødrene fra Esbjerg ender med at stå med skægget i postkassen, må tiden vise.

Fra udvikling til udlejning

Helt problemfri er tilværelsen heller ikke for de selskaber og koncerner, der gør sig inden for ejendomsudvikling.

Tag nu bare eksemplet Gefion Group, hvis blot to år gamle afstikker Gefion Byg kommer ud af 2022 med en bundlinje på minus 28,5 mio. kr., hvilket betyder, at egenkapitalen er tabt. Selvom gælden også hober sig op, forventer selskabet at reetablere kapitalen gennem fremtidig indtjening, lyder det.

I løbet af ugen så vi også nærmere på Alfa Development, hvis omsætning i det forgangne år led et gevaldigt knæk. Det var der dog en række gode grunde til, forklarede ledelsen, der til trods for at en femtedel blev barberet af bundlinjen, betegner 2022-resultatet som tilfredsstillende.

Én ting var en entreprenørkonkurs, der kastede en projektforsinkelse af sig, noget andet er, at Alfa med de to udlandsdanskere Andreea Kaiser og Erik Ludvig Find bag ifølge finansdirektør Kristian Hare sidder på ”en stor investeringsportefølje med meget lav belåning og en stærk indtjening.”

En anden og ganske større udvikler, der har fundet glæde og tiltrængte kontanter i ejendomsudlejning, er den statslige institution DSB. Søren Beck-Heede, adm. direktør i datterselskabet DSB Ejendomsudvikling lægger således ikke skjul på, at det, der trækker, er ”et stabilt cashflow.”

Afviser brandudsalg

At udlejningsforretning heller ikke altid er en dans på roser, er svenske SBB et tydeligt eksempel på. 75 pct. er der barberet af det gældsplagede selskabs børsværdi siden nytår, og rentebetalingen begynder det også at knibe med.

Tidligere har SBB meldt ud, at man agter at frasælge ejendomme for milliarder, og nu står det også klart, at man fra bestyrelsens side afsøger mulighederne for at sælge selve virksomheden

Hvilke konsekvenser de større svenske ejendomsselskabers mere eller mindre alarmerende udfordringer med virksomhedsobligationer får for det danske marked, vides endnu ikke, men over en bred kam skydes rygterne om snarlige brandudsalg ned i Øresunds bølger.

Tip til gode historier eller ris og ros kan som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Tilbage er kun at ønske alle dem, der måtte være så heldige, endnu en god forlænget weekend. Allerede mandag er vi klar med flere relevante nyhedshistorier fra en branche, der aldrig holder fri.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også