Briefing uge 19: Den svenske tilstand

Konkurs blandt de største ejendomsinvestorer i Sverige er pludselig blevet en helt reel risiko. Briefing er klar efter endnu en spillerunde i regnskabssæsonen, hvor mange sandheder kommer for en dag.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hvis du kan høre noget rumle i det fjerne, så er det ikke bare dig. Mens foråret for alvor er kommet til Danmark med blå himmel og støt stigende temperaturer til følge, fortsætter tordenskyerne med at trække sig sammen over vores svenske naboer.

Inflationen i Sverige er den højeste i Norden, og det samme synes gældsætningen at være – i hvert fald hos en række af landets største ejendomsselskaber, der i kølvandet på rentestigninger og værdifald har deres hyr med at tøjle en obligationsgæld, som nogle ville sige, for længst er løbet løbsk.

Tag nu bare en relativt ung virksomhed som SBB. Her har ledelsen anført af adm. direktør Ilija Batljan, der for en god (u)ordens skyld samtidig er bestyrelsesmedlem såvel som storaktionær i det børsnoterede selskab, set sig nødsaget til at tage hul på milliardfrasalg for at afværge en stadig mere sandsynlig konkurs.

SBB er i en situation, hvor man netop har fået sin kreditværdighed sænket til ”junk-status” og må droppe en planlagt aktieudvidelse. En række kapitalforvaltere bruger ord som ”systemrisiko”, ”voldsomt” og ”perfekt storm” for at beskrive det, vi kan kalde for den svenske tilstand.

Således fik vi taget hul på vores faste ugentlige brancheoverflyvning, Briefing.

Værdifald æder overskud

En anden svensk sværvægter, hvis kreditvurdering er for nedadgående, er Balder med danske besiddelser for over 15 mia. kr. Et netop offentliggjort kvartalsregnskab lægger sig i slipstrømmen af de signaler, der blev stadig kraftigere i løbet af andet halvår af 2022: Driften er solid, men negative værdireguleringer sender resultatet i rødt.

”For at tilpasse os omverdenens udfordringer har vi sat et antal planlagte byggeopstarter på pause og fokuserer i stedet på forvaltningsforretningen,” lyder det fra topchef Erik Selin.

Ja, der er gode grunde til, at mange øjne hviler på de svenske ejendomsinvestorer for tiden, og mens en stor del af blikkene er kritiske, kan der i nogle af dem også spores en vis sulten opportunisme.

”Det er en mulighed, vi holder øje med, hvis svenske selskaber trækker sig fra Danmark,” lyder det eksempelvis fra Peter Olsson, adm. direktør i AP Ejendomme, der som institutionel investor først og fremmest er på udkig efter ”porteføljer med større volumen.”

Benhårdt og jordnært

At man kan gribe sin lånefinansiering anderledes konservativt an som ejendomsinvestor, fik vi eksempler på fra den hjemlige andedam i den forgangne uge.

Det der efter fynske forhold godt kan kaldes for en ejendomskæmpe, Barfoed Group, trodser de urolige tider i branchen og polstrer sin egenkapital, som sidste år voksede fra 3,2 til 4,4 mia. kr. på baggrund af en positive værdiregulering af koncernens rentesikringsinstrumenter.

”Når man læser EjendomsWatch for tiden og ser, hvordan andre aktører i branchen finansierer sig, så ligner det, at de har glemt, at der en dag ville komme højere renter igen. Vi har en mere jordnær strategi,” lyder det på sædvanlig åbenmundet facon fra koncerndirektør og ejer Frederik Barfoed.

Længere mod nord i den danske provins, hos den aalborgensiske udvikler Calum, lægges der heller ikke skjul på, at man praktiserer en ”benhård risikoprofil.” 

Det forgangne år bød på klar fremgang på bundlinjen, mens moderate – men dog opadgående – værdireguleringer resulterede i et svagt falmende resultat hos ejeren, Calum Capital, som Henrik Calum står bag.

Den gik ikke, Granberg

En spiller der også på landsplan kan betegnes som en gigant, er Novo Holdings. Novo Nordisk- og Novozymes-ejerens aktiviteter på ejendomsmarkedet skaffede forleden selskabet en plads på EjendomsWatchs forside, som ledelsen sikkert godt kunne have været foruden.

”Helt håbløst,” kaldte en centralt placeret kilde således Novo Holdings’ nylige forsøg på at sælge en betydelig del af sine aktier i ejendomsselskabet Dades – et forsøg, der da også endte på det nuværende markeds stadig voksende mødding.

Dermed når vi i mål efter en uge, hvor dette medies ivrige regnskabsdækning også kastede historier af sig om så vidt forskellige brancheaktører som Innovater, A. Enggaard, Hoffmann, Cushman & Wakefield Red, hotelfamilien Brøchner samt Danmarks ældste indkøbscenter, Rødovre Centrum.

Tip til gode historier eller ris og ros kan som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God og skyfri weekend ønskes alle vores trofaste læsere, som nu kan glæde sig til også at blive informeret om ejendomshandler, der hidtil er gået under radaren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også