Briefing uge 18: Hvem ringer klokkerne for?

Skilsmisser, ægteskaber og bitre juridiske tovtrækkerier. De seneste dage har både budt på storhed, fald og en solid omgang dramatik. Ugens Briefing er klar. 
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Mandag tog vi ikke bare fat på en ny uge, men også på årets sidste forårsmåned, og allerede fra morgenstunden kunne vores trofaste læsere konstatere, at temperaturen i ejendomsbranchen var støt stigende.

En håndfuld af de involverede aktører – heriblandt Steen Michael Erichsen, der efter 15 år som topchef pludselig fik sparket af bestyrelsen i et af landets største pensionsselskaber, Velliv – stod måske ligefrem tilbage med sved på panden.

En af landets fremtrædende mæglerforretninger, Nordicals, benyttede månedsskiftet til at udstikke en kurs for fremtiden – og det samme gjorde den slagkraftige udbryderfraktion, der tidligere gik under navnet Nordicals København

Med ét havde landskabet på det lukrative københavnske erhvervsmæglermarked ændret sig ganske markant, selvom nærværende medie for længst havde lugtet lunten.

På tærsklen til det, der bliver historiens sidste Store Bededag, som vi har lært at kende den med fri fra undervisning såvel som arbejde, byder vi velkommen til EjendomsWatchs ligeledes traditionsrige flyvning over branchens oprørte vande, Briefing.

Lykkelige og ulykkelige skilsmisser

Velliv-formand Anne Broeng tog over for vores søstermedie FinansWatch bladet fra munden og kaldte det ”forfærdeligt, at vi er endt i den her situation.”

Officielt lød forklaringen på fyringen af Steen Michael Erichsen, at den ellers erfarne direktør havde ”foretaget en disposition i forhold til sin private opsparing, som ikke er forenelig med stillingen.” Til mediet Finans nedtoner en anonym, men centralt placeret kilde imidlertid sagen som ”banal.”

Nedtone kan man også roligt sige, at Nordicals-boss Erik Andresen forsøgte at gøre, da han blev bedt om at sætte ord på efterdønningerne af den skilsmisse, han og den tidligere kollega Jacob Lund fra københavnerafdelingen havde kastet sig ud i.

Kold luft var der i hvert fald ingenting af, forsikrede han – og konkurrenter, ja, dem betragter man generelt ”som kolleger,” lød det.

Alverdens ulykker

Hvad der konkret ligger til grund for ejendomsprofilen Jesper Damborgs farvel til direktørposten hos Capital Investment, der tilbage i 2021 blev solgt for en halv milliard til norske Storebrand, vides ikke.

Hovedpersonen selv gør det dog klart – gennem tredjepart – at den penible sag, som nærværende medie netop har løftet sløret for, intet havde med hans exit 1. maj at gøre; her står det klart, at Jesper Damborg i ti år har været under personlig rekonstruktion, og at en af kreditorerne fra tiden under finanskrisen, Finansiel Stabilitet, nu vil have rekonstruktionen og en tilhørende tvangsakkord ophævet.

Mens der ifølge Damborg er tale om ”en ubevidst fejl,” er rekonstruktør Nicolai Dyhr ikke helt så sikker: ”Det er muligvis kreditorsvig, og det er efter min vurdering ganske alvorligt,” lyder det fra Horten-advokaten.

Nogenlunde samme grad af alvor hænger der over familieforetagendet Julius M. Goldschmidt Holding (JMGH), hvor to stridende fløje bekriger hinanden i det, der udefra ligner lidt af en Pandoras æske.

De seneste ulykker, der takket være ihærdigt journalistisk gravearbejde har set dagens lys, tæller en politianmeldelse fra Erhvervsstyrelsen, ulovlige lejerabatter til medlemmer af ejerfamilien og senest tabet af formanden, den mangeårige ejendomsdirektør i Danica Pension Peter Mering, der er udtrådt af bestyrelsen.

Det sidste ord er næppe sagt – eller for den sags skyld skrevet – i den sag.

Det bliver i familien

Andre tunge drenge var også i vælten i den forgangne uge, men her var tonerne anderledes lyse.

Hos Vision Properties, der er ejet af arvingerne efter dynekongen Lars Larsen og af den jyske velhaverfamilie Schou, har man på tre år fordoblet sin milliardformue inden for fast ejendom, og ifølge adm. direktør Jens Bolding Jensen er der kun udsigt til yderligere vækst.

Et andet 2022-regnskab, fra den aarhusianske erhvervsmand Claus Hommelhoffs milliardforretning CBH, afslører vækst i både omsætning og bruttoresultat, efter at familieimperiet året forinden havde solgt livsværket Formuepleje til føromtalte Lars Larsen Group for 769 mio. kr.

Et medlem af en anden velkendt Aarhus-familie viste sig efter lidt research i tinglysningen og cvr at have en finger med i spillet i forbindelse med opkøbet af et domicil lidt uden for byen, og i den anden ende af landet lagde medlemmer af hotel-familien Arp-Hansen ikke mindre end 110 mio. kr. for en bolig på solkysten nord for København.

Ægteskab på tværs af sundet

Ugen sluttede, som den begyndte: med opsigtsvækkende nyt. EjendomsWatch kunne således berette om et større dansk-svensk samarbejde, der over de kommende år vil udmønte sig i tusindvis af nye rækkehuse vest for Øresund.

I et dobbeltinterview fortalte Niams landechef, Michael Berthelsen, og ejeren af Milton Huse, Erik Rehnquist, at ægteskabet var et match made in heaven, eftersom førstnævnte længe har ønsket at være med fra første spadestik, mens sidstnævnte drømte om at blive udlejer. Ja, og så er der vist også noget om nogle penge, som den svenske partner tager med ind i forholdet.

I sin tid varslede kirkeklokkernes kimen denne aften før Store Bededag, at al handel og beværtning skulle indstilles, således at danskerne kunne stille fromme og ædru til den efterfølgende dags kirkegang. På samme måde sætter Briefing nu punktum for en kort, men dramatisk uge i ejendomsbranchen.

Tip til gode historier eller ris og ros kan som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Tilbage er kun at ønske god forlænget weekend, uanset om den måtte byde på bøn og faste eller hveder og bægerklang.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også