Udvikler høster "rekordindtjening" men halter efter på værdiskabelsen

2022 blev kontrasternes år for projektudvikleren Innovater, hvis topchef, Morten Lykke, ser ”masser af likviditet i markedet, som kun afventer de rette makrosignaler for at blive sendt tilbage igen.”
Morten Lykke, adm. direktør og største ejer af Innovater. | Foto: PR / Innovater
Morten Lykke, adm. direktør og største ejer af Innovater. | Foto: PR / Innovater

Mens det kniber gevaldigt med aktiviteten i den del af forretningen, der håndterer igangværende projekter, leverer Innovater i det forgangne år ”rekordindtjening” på sine afleverede projekter, 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra den aarhusianske projektudvikler på baggrund af et endnu ikke offentliggjort regnskab.

Tallene fra moderselskabet, der ifølge adm. direktør Morten Lykke ”indeholder en løbende á conto-indtægtsførelse af udviklingsbidraget fra byggetilladelse hen over byggefasen fra alle solgte projekter,” viser et resultat efter skat i 2022 på 3,5 mio. kr. mod 28,3 mio. kr. året forinden.

På koncernplan blev et 2021-overskud på 4 mio. kr. derimod vekslet med et resultat efter skat på 43,2 mio. kr. sidste år – tal, der reflekterer indtjeningen på alle færdiggjorte og afleverede projekter, og som ifølge topchefen derfor ”vil vise større udsving, når hovedparten af vores projekter er større og tager op til to år at gennemføre fra byggestart.”

”Resultatet fra vores afleverede projekter er ret godt for 2022 – det har faktisk aldrig været bedre. Rekordindtjeningen fortæller, at vi har afleveret mange og store projekter, som samlet for året har skabt en solid indtjening og likviditet i selskabet,” siger Morten Lykke i meddelelsen.

”Omvendt skuffer resultatet for moderselskabet, hvor vi medtager á conto-avancer fra igangværende projekter, hvor vi i 2022 har set en langt lavere aktivitet, end vi havde forventet. Over tid vil indtjeningen og egenkapitalen i moderselskab og koncern blive det samme, da forskellen alene er forskydninger over tid.”

Lavere vækst på den korte bane

Innovater-bossen erklærer sig ”overordnet tilfreds” med tallene og beretter om ”et svært år” i en branche, der også i den kommende tid vil være udfordret.

”Ser vi fremad, skal vi indstille os på, at 2023 og måske 2024 bliver år, hvor vi må forvente en lavere vækst i vores indtjening. Vores værdiskabelse i 2022 er den laveste værdiskabelse, vi har præsteret gennem efterhånden mange år, hvilket skyldes flere forhold,” siger Morten Lykke og peger bl.a. på ”de kraftigt stigende byggepriser samt en stigende finansieringsrente.”

Han understreger ikke desto mindre, at ”der er masser af likviditet i markedet, som kun afventer de rette makrosignaler for at blive sendt tilbage igen, og det, forventer vi, sker i løbet af 2023.”

”I forhold til tidligere estimat for 2023 forventer vi lavere overskud i både moderselskabsregnskabet og koncernregnskabet med en forventet guideline i niveauet 5‐10 mio. før skat,” slutter Morten Lykke.

Innovater blev stiftet i finanskriseåret 2008 og beskæftiger i dag 18 medarbejdere på sine kontorer i hjembyen Aarhus og på københavnske Frederiksberg. For et lille år siden var antallet af ansatte oppe på 24, men grundet forventningerne om fortsat lavere aktivitet har man fra ledelsens side i indeværende år set sig ”nødsaget til at tilpasse organisationen,” som det formuleres.

Udvikleren er ejet af Morten Lykke, udvikleren Finn Birkjær samt af den jyske From-familie.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også