Briefing uge 15: Burgermodellen

Svære markedsvilkår påvirker branchens aktører forskelligt. Et sted dykkede overskuddet 93 pct., mens en anden nærmede sig milliarden i omsætning. Ugens Briefing er klar. 
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF MAJA TVILUM

Negative værdireguleringer, rentehop og inflation. Alle mekanismer, som ikke er til at snige sig udenom, uanset hvor stort ønsket måtte være, når et væld af ejendomsbranchens aktører i disse dage og uger afleverer årsregnskaber. 

Et naturligt afsæt for denne uges overflyvning, som for en god ordens skyld også medtager påskeugens tre arbejdsdage. Og for at det hele ikke skal handle om millionunderskud og deslige, bygges Briefingen op over den såkaldte Burgermodel. 

En model til at få de mindre opmuntrende fakta til at glide nemmere ned. Kort fortalt: 

  • Overbollen: Noget positivt at starte med. Så er vi i gang, og sikke det går.
  • Bøffen: Det, du gerne vil fortælle, som ikke just er positivt.
  • Underbollen: Noget behageligt at slutte af på, så man trods alt efterlades mæt og tilfreds.

Overbolle

Hos Danmarks største ejendomsforvalter, Deas Group, bød regnskabsåret 2022 på en omsætningsvækst på godt 17 pct., selvom vokseværk ikke stod øverst på adm. direktør Rikke Lykkes programerklæring, da hun tiltrådte. Resultat efter skat steg fra 32 til 38 mio. kr., hvilket topchefen i sit første hele årsregnskab erklærede sig ”meget tilfreds” med.

Det privatejede ejendomsselskab Oxdal kom ud af det skæve regnskabsår 2021/22 med et overskud før skat på 12,4 mio. kr. mod et minus på små 200.000 året forinden. Det bragte egenkapitalen op på 96 mio. kr. ”Vi synes, at regnskabsåret er gået okay,” sagde adm. direktør og medejer Steen Mikkelsen.

Familierne Tøpholm og Westermann ejer 90 pct. af GSA Ejendomme, som i regnskabsåret 2021/22 kunne fremvise en bruttofortjening på 22,9 mio. kr. mod små 14 mio. kr. året inden. Samtidig foretog resultat før skat næsten en tidobling til 214 mio. kr.

Hos fondsforvalteren Core Property Management leverede langt størstedelen af fondene positive afkast i 2022. Administrationsselskabet, der håndterer udlejningen af fondenes ejendomme, leverer således et resultat på 35,8 mio. kr., hvilket svarer til en bundlinjevækst på over 10 pct. 

Hos den danske kapitalforvalter Rubik Properties lykkedes det i 2022 at løfte både top- og bundlinje med henholdsvis 108 og 215 pct. Bruttofortjenesten lander på 32,7 mio. kr., mens resultat efter skat lyder på 17 mio. kr. 

Bøf

I den mindre sjove del af ugens regnskaber er årsresultatet hos projektudbyderen Koncenton, hvor overskuddet faldt fra 121 til 8,1 mio. kr. Et fald på hele 93 pct. Årsagen skal findes i ”udfordrende markedsvilkår,” men alligevel mener topchefen, Peter Krogsgaard Jørgensen, at resultatet er tilfredsstillende. Det til trods for, at det er det dårligste, siden selskabet blev stiftet i 2015. For at gøre ondt værre lurer nu også et saganlæg mod udbyderen.

Hos ejendomsselskabet Park Street, der tidligere hed Nordicom, dykker overskuddet ligeledes gevaldigt. Selskabet viser i 2022 et overskud på 55 mio. kr. mod 145,5 mio. kr. forrige år. Samtidig endte driftsresultatet på 42,9 mio. kr., hvilket er mindre end de i forvejen nedjusterede forventninger i intervallet 50-55 mio. kr. 

Stormagasinet Illum i København lykkedes i 2022 at forbedre brutto- og driftsresultatet, men bundlinjen er fortsat rød udgjort af et tab på 88 mio. kr. Det seneste underskud sender det samlede tab op på 600 mio. kr. de seneste seks år for stormagasinet. 

Hos Nrep-storaktioær Novo Holdings forsvandt 80 pct. af bundlinjen i forhold til 2021. Holdingselskabet, der fungerer som Novo Nordisk Fondens investeringsselskab, kom således ud af sidste år med et overskud på 6,6 mia. kr., hvilket er selskabets laveste siden 2011. Topchefen, Kasim Kutay, forventer dog et ”noget bedre” 2023.

Den fynske ejendomsprofil Jens Bellings familieejede ejendomsselskab, JHB Ejendomme, må ligeledes i 2022 foretage en kolbøtte. Resultat efter skat skifter fra positive 109,2 mio. kr. i 2021 til negative 2,2 mio. kr. – påvirket af negative værdireguleringer på 16,5 mio. kr. 

Underbolle

For at afslutte regnskabsgennemgangen beskrives her alle dem, hvor det hverken er gået rigtig dårligt, men hvor der heller ikke er synderligt meget at råbe hurra for.

Entreprenørvirksomheden Raundahl & Moesby kunne vise en rekordhøj omsætning på 1,7 mia. kr. i 2022, en fremgang på 36 pct. Men bundlinjen gik den modsatte vej med et resultat før skat på 86,8 mio. kr., hvilket er en tilbagegang på 14 pct. 

Udviklingsselskabet By & Havn øgede i 2022 omsætningen med 10 pct. og rundede den halve milliard, mens renteudgifter på 636 millioner (mere end dobbelt så meget som i 2021) var med til at holde bundlinjen nede på knap 1,3 mia. kr. Selskabet har samtidig nedskrevet ejendomsværdierne med 877 mio. kr., mens renteniveauet har haft en positiv afsmitning på selskabets gæld i niveauet 2,3 mia. kr. 

Hos Fokus Asset Management betød afmatningen i transaktionsmarkedet, at selskabet i 2022 realiserer et overskud før skat på 31,9 mio. kr. modsat 39,3 mio. kr. året før. Samtidig steg omsætningen en smule fra 104 til 106 mio. kr. 

Vestjyske E. Bank Lauridsen Holding kunne i 2022 præstere lidt af alle ingredienser: Frasalg, gode resultater fra delejet selskab og nedskrivning af porteføljen. Selskabet med Erik Bank Lauridsen i spidsen kom ud af regnskabsåret med et resultat efter skat på 131,8 mio. kr., hvilket er en stigning på 20 pct. Resultatet lander på 100,2 mio. kr., når minoritetsejernes andel er trukket fra. 

Tilbehør

Som tilbehør til ugens burger skal nævnes to andre nyheder fra ugens løb. Mette Qvist blev offentliggjort som ny underdirektør i Ejendomdanmark, hvor hun skal styrke brancheorganisationens arbejde med ESG. Hun overtager dog ikke Morten Marott Larsens stilling med samme titel, efter han måtte stoppe inden påske. Ejendomdanmark nævner ikke afgangen i sit nyhedsbrev til medlemmerne – og sådan kan man jo også liste nogen ud ad bagdøren efter mange års ansættelse. 

Ligeledes på jobfronten sagde tidligere minister Peter Christensen farvel til posten som økonomidirektør i Refshaleøens Ejendomsselskab, mens Jesper Damborg annoncerede sin afgang og afløses i chefstolen i Capital Investment af Claus Klostermann.

Desuden foretog Københavns Kommune en handel, som kun er de færreste forundt. Den kunne nemlig gøre brug af den såkaldte hjemfaldspligt, som påhvilede to boligejendomme i det indre København. Det betød, at kommunen kunne købe ejendommen for en slik; nærmere bestemt 1 mio. kr., hvilket man ikke skal være professor for at vurdere værende himmelråbende lavt i forhold til den egentlige værdi. 

Tilbage er der kun at sige: Rigtig god weekend, regnskabssæsonen med de svingende resultater fortsætter lidt endnu, men mon ikke solen snart viser sig for alvor og medbringer lidt mere lys over land.

Tip til gode historier eller ris og ros kan som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også