Briefing uge 12: Det er ikke dig — det er internationaliseringen

De udenlandske ejendomsinvestorers kredsen over hovedstaden satte på vidt forskellig vis sit præg på en uge, hvor hammeren – igen – faldt for en vis Peter Norvig.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Efter solrige dage med pindemadder, skåltaler og bølgeskvulp i det sydfranske tog den hjemvendte danske ejendomsbranche mandag hul på en uge, der skulle vise sig at blive anderledes dramatisk.

Dermed velkommen til vores faste overflyvning, Briefing.

Lykkelige skilsmisser findes angiveligt, men hvorvidt der er tale om en sådan, når Nordicals København nu vælger at bryde med erhvervsmæglerkæden, må være op til den enkelte at vurdere.

Trods uenighed om kursen, er enegangen ifølge en pressemeddelelse fra Nordicals selv omgærdet af ”dyb respekt”, ligesom begge parter ”er positivt stemt for beslutningen.” Lysten til at tale var dog betydeligt større hos den, der sagde farvel, end hos den, der blev ladt tilbage.

Til EjendomsWatch fortalte Jacob Lund, adm. direktør og én af fire partnere hos Nordicals København, således, at den tiltagende internationalisering af det professionelle københavnske ejendomsmarked lå bag bruddet, og at man i den anledning har tænkt sig at rykke tættere på sin faste samarbejdspartner, den internationale mægler Savills.

Set i det lys virker hans beskrivelse af beslutningen som ”grænseoverskridende” yderst passende.

Hvad Nordicals har tænkt sig at stille op med det lukrative hovedstadsmarked, og hvilket navn vi skal kende Nordicals København under fra 1. maj, er ingen af parterne dog villige til at løfte sløret for endnu.

Udenlandske interesser

En af de udenlandske investorer, der for længst har kastet sig over københavnsområdet, er Wihlborgs fra Skåne. 

Efter adskillige artikler om de store svenske børsnoterede ejendomsselskabers fortrædeligheder med voksende obligationsgæld, ligger det milliardinvestorens mand i Danmark, Søren Kempf Holm, på sinde at distancere sig fra de gældstyngede landsmænd.

”Det vigtige er, at man bliver set som det, man er, og ikke som en flok,” lyder opfordringen fra Søren Kempf Holm, hvis arbejdsgiver i modsætning til eksempelvis Castellum, Balder og Cibus kun har 10 pct. af sin finansiering bundet i obligationslån.

En international aktør kan også meget vel stå på spring i den vestlige del af hovedstaden, hvor der er lagt i kakkelovnen til én af årets største ejendomshandler.

Velinformerede kilder kan således berette, at det 37.500 kvm store byggeri Rødovre Port med sine mere end 500 boliger og en række erhvervslejemål er sat til salg.

Sælgeren? Det er såmænd amerikanerne fra Goldman Sachs, der tilbage i 2019 reducerede udvikleren Gefion Group til minoritetsejer af det stort anlagte, men også forsinkede projekt.

Dommens dag

Et par af de gamle – nogle vil sige berygtede – drenge i ejendomsbranchen tiltrak sig også en del af opmærksomheden i ugen, der gik. Både Peter Norvig og Henrik Wessmann fik således endnu en tur i managen. I begge tilfælde ganske ufrivilligt.

En aktindsigt afslører, at Sø- og Handelsretten har tildelt ejendomshandler Peter Norvig og dennes hustru, ejendomsmægler Hanne Nørrisgaard, en velvoksen kindhest i form af to års konkurskarantæne.

Perlerækken af lovovertrædelser er ifølge retten betydelig; bl.a. skulle parret have brugt virksomhedens midler til at betale husleje for parrets private bolig samt til at afværge en konkurs i et andet selskab, hvor Peter Norvig var direktør.

I modsætning til Peter Norvig har Henrik Wessmann, manden bag projektudvikleren Oskar Group, valgt ikke at anke den dom på seks måneders betinget fængsel og en millionbøde, han fik tidligere på måneden, og dermed er sagen nået til vejs ende.

Henrik Wessmann mener dog stadig ikke, at den moms- og skattesvig af særlig grov karakter, som han nu er dømt for, er sket med forsæt, men snarere på grund af ren og skær uopmærksomhed.

”Der er desværre sket fejl, og det er jeg enormt ked af, for det er mit ultimative ansvar,” erkender Henrik Wessmann over for EjendomsWatch, der som det eneste medie havde en reporter i retten i forbindelse med sagen.

Komiske Ali i Hillerød

Der er i det hele taget nok at tage sig til rundt omkring i landets retskredse, kan man forvisse sig om i nærværende udgivelses daglige konkursspalte.

At der var ugler i mosen omkring butikscentret Gallerierne i Hillerød såvel som projektudbyderen Protica Invest var faste læsere af EjendomsWatch godt klar over, men denne uge blev de uundgåelige konkurser så bekræftet hhv. onsdag og torsdag morgen.

Efter tidligere at have udtalt sig optimistisk omkring fremtidsudsigterne for det hårdt prøvede og stadig kun halvfærdige nordsjællandske centerprojekt giver den nu tidligere direktør og ejer Tom Høeg fortabt over for det, der angiveligt har udviklet sig til en gæld på 170 millioner.

Forsinkelse på forsinkelse har ifølge den nye ejer, Michael Sheikh, gjort, at butikscentret har udviklet sig til en lokal version af ”Komiske Ali.” Om farcen i Hillerød dermed er slut, har vi endnu til gode at se, men med en salgspris på 200 millioner er der næppe tvivl om, at den seneste i en lang række af investorer mener det alvorligt.

Det gør vi også, når vi nu ønsker jer, vores trofaste læsere, en rigtig god weekend.

Tip til gode historier eller ris og ros kan som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også