Briefing uge 1: Prognoser i poser

Mæglere, topchefer og eksperter står i kø for at kloge sig på året der gik, og samtidig spå om året, der er kommet. Ugens briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF MAJA TVILUM

At poste penge i ejendomsmarkedet er som bekendt en af de mere langsigtede og stabile investeringsformer. Men det til trods har det seneste års udfordringer på både den danske og globale økonomiske scene påvirket både lånemuligheder og investeringslyst. 

Analysefirmaet Redata har således opgjort, at der i 2022 blev handlet investeringsejendomme for 90 mia. kr., hvilket trods et fald stadig er i den pæne ende og kun overgået af 128 mia. kr. i 2021 og 91 mia. kr. i 2017. 

Men, som Redata-direktør Mathias Fast påpeger: Hvis man dykker ned i kvartalerne, afsløres det, at fjerde kvartal kun tegner for ca. 15 pct. af årets volumen. Hvilket afspejler den nye markedssituation og markant lavere end de forgangne tre år, hvor fjerde kvartal har stået for op til halvdelen af årets transaktionsvolumen. 

At årets transaktionsvolumen ender på omkring 90 mia. kr., er erhvervsmægleren Cushman & Wakefield Red enig i. Mens ejendomsforvalteren Newsec opgør transaktionsvolumen noget lavere til ca. 75 mia. kr. og understreger nok engang, at gennemsigtigheden af handelsaktitiveten lader noget tilbage at ønske.

Brancheorganisationen Ejendomdanmarks seneste forventningsundersøgelse viser, at branchens aktører har historiske lave forventninger til fremtiden. Det totale afkast på investeringsejendomme forventes i år at falde med 2 procentpoint til 3 pct. – det er ikke set lavere i ti år. 

Det matcher med Watch Mediers nye Direktørpanel med små 100 besvarelser fra danske virksomheder. Det viser, at ejendomsbranchen væbner sig til minusvækst i 2023. Og generelt spår Danske Bank, at den danske økonomi målt på BNP vil skrumpe med 1 pct. i år, hvor man tidligere havde regnet med et fald på 0,6 pct.

Som modvægt til ovenstående udtalte Jacob Lund, adm. direktør i Nordicals København, i en klumme i ugens løb, at han forventer et mere stabilt 2023 i modsætning til det noget fluktuerende 2022. ”Markedet genfinder pusten,” udtaler han. 

Stoleleg

Ugen bød også på nyt på navnefronten: Bl.a. dukkede medieiværksætteren Peter Linck op i ejendomsbranchen efter at have opereret under radaren i en årrække efter sin konkurs. Han opererer uden for offentlighedens søgelys og føler sig, ”som en kunstner, der ikke kan vise sin værker,” som han siger til EjendomsWatch. 

Hos projektudbyderen Kartago Capital har man fået ny investeringschef i form af Thomas Thallaug, og her vil han gøre sin nye arbejdsgiver til ”det foretrukne investeringsselskab,” forklarer han. 

Derudover skete der en del omrokering blandt ejendomsadvokater hos både de mindre og større advokathuse. Hos Klar Advokater sagde man farvel til tre ud af ni partnere på grund af ”uenighed om den fremtidige drift og strategi.” 

Det københavnske arkitektfirma Nielsen Nørager føjede tre til partnerkredsen, der nu tæller 17 hoveder. Plesner udvidede partnerkredsen med fem personer, som bl.a. har speciale inden for entrepriseret. Og en partner i advokatfirmaet Viltoft rykkede til Gorrissen Federspiels afdeling for fast ejendom. 

I forbindelse med den nye SMV-regering er der blevet offentliggjort navne på de mange ordførere, som skal arbejde med ejendomsområdet, der igen har to ministre: Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og kirkeminister og minister for landdistrikter og nordisk samarbejde Louise Schack Elholm (V). 

Op og ned i showbizz

Det urolige marked viste sig også konkret i denne uge med f.eks. den københavnske tegnestue Danielsen Architecture, som måtte sluge et millionunderskud og ty til fyringer. Mens ejendomsudvikleren NPV satte sine entrepriseaktiviteter i form af Hird Entreprise på ”vågeblus,” som topchefen, Jens Schaumann, forklarede det. 

Anderledes positiv var ugen for den danske kapitalforvalter Rubik Properties, der annoncerede et nyt joint venture med svenske Alma Property Partners. Det strategiske partnerskab skal eksekvere på en ny investeringsstrategi, der omfatter industri- og lagerejendomme i Storkøbenhavn. 

Entreprenørkoncernen NCC kunne glæde sig over at vinde hovedentreprisen på renovering af 303 boliger. En ordre på ca. 300 mio. kr. Og ejendomsselskabet Copenhagen Capital vil rejse godt 100 mio. kr. ved at udstede nye præferenceaktier, der primært skal bruges til at indløse nuværende stamaktier. 

Og så skal vil til slut på dette års første briefing en tur til ydre Nørrebro i København, hvor ejerne bag Holger Petersen Tekstilfabrik fra 1883 vil etablere et over 15.000 kvm byggeprojekt

Spå om fremtiden kan man jo altid, og tilbage er der kun at sige, at EjendomsWatch glæder sig gevaldigt til at følge ejendomsbranchen udfolde sig i 2023 – uanset hvilken retning, det måtte gå. 

God weekend. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også