Briefing uge 50: Ctrl+Alt+Delete

En ny start med brede politiske løsninger og større saglighed i ejendoms- og boligpolitikken ser ud til at skulle afløse tre et halvt år med fjendebilleder og polarisering.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En branche, der tænker langsigtet og investerer med 10-, 20- og 30-årige horisonter, efterlyser selvsagt stabilitet.

Det ser umiddelbart ud til, at denne uges dannelse af en bred regering kan skabe netop det, og dermed kan ejendomsbranchen se frem til mildere vinde efter tre-fire år som konstant skydeskive for en S-regering afhængig af den yderste venstrefløj som kuglestøbere til Blackstone-indgreb, huslejeloft, forringede afskrivningsregler – og ikke mindst den forkætrede lagerskat.

Med de ord velkommen til denne uges overflyvning, Briefing.

Første bevis på den nye regerings forsonende og samarbejdsorienterede linje var at skrotte den forkætrede lagerbeskatning af fiktive ejendomsgevinster. Det ville have udløst ramaskrig, hvis almindelige boligejere blev trukket i skat i takt med, at deres friværdi tikker i vejret. Og omvendt: Skulle et fradrag så indføres, når værdierne rasler ned igen?

Ny planlov-minister

Skatten skulle have indbragt en milliard kr., men hvilken finansiering til Arne-pensionen, SVM-regeringen sætter i stedet, har branchen stadig til gode at se. 

Det bliver dog ikke hos bankerne, beroligede den nye erhvervsminister Morten Bødskov (S), der retorisk lægger fra land med mindre hadsk tale mod den finansielle sektor end sin forgænger, Simon Kollerup. I lighed med nu tidligere indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen var han blandt de S-ministre, som måtte vige pladsen, mens en ny minister i det kommende Social-, Bolig- og Ældreministerium skulle findes i Pernille Rosenkrantz-Theil (S). 

En joker for ejendomsbranchen med nye regering er, at ansvaret for planloven, der bestemmer landets overordnede fysiske udformning, fremover har hjemme i Kirkeministeriet. Ikke fordi, at landets præster og andre gejstlige nu skal til at blande sig i, hvor der må bygges Bilka’er og bjælkesommerhuse, men fordi den nye minister, Louise Schack Elholm (V), også får titel af minister for landdistrikter. Et klart V-aftryk på SVM.

Landdistrikt er der ikke meget over på Amager Fælled, hvor det trods domstoles og klagenævns sagsbehandling alligevel lykkedes naturforkæmpere at sætte et byggeprojekt, bl.a. med almene og bæredygtige boliger, på hold, muligvis i årevis. Det er heldigt, at det er dybe lommer hos bl.a. Pensiondanmark, der i første omgang må æde den fordyrelse, som de stillestående maskiner koster, men sagen viser, at en afgørelse ved et klagenævn ingen værdi har, når den rask væk kan blive underkendt ved domstolene og sagen skal køre forfra. 

Advokat fratræder

En anden, der har brug for en ny start er direktør i Drost Fonden, ejendomsadvokat Morten Heding Andersen. Han vælger nu at fratræde i kølvandet af en række artikler på EjendomsWatch, der har sat spotlys på nepotisme og inhabilitet. Det er blevet til over 20 artikler i serien Fingrene i Fondsmidler, som illustrerer værdien af den vedholdende og uafhængige journalistik, som EjendomsWatch er garant for.

Den er de dog ikke begejstret for hos Rema 1000, der efter andre kritiske artikler om detailkædens ejendomsafdeling, afviser at udtale sig i en helt anden sag: Sidste fredags store opkøb og milliardhandel, hvor Aldi-kæden kastede håndklædet i ringen og overlod hovedparten af de danske butikker til de driftige nordmænd.

Driftige er de også hos Vision Ejendomme, hvor Jysk- og Schou-familierne har penge på højkant. Den nye adm. direktør, Claus Skytte, bebuder i et interview med EjendomsWatchs nye ugentlige nyhedsbrev om branchens profiler, at stilen fremover vil blive mere åben.

Politi og røvere

Om de er lidt for driftige hos Koncenton, må andre vurdere, men fredag stod det klart, at vildledende markedsføring og oppustede afkastløfter ikke kunne klares med et hak i tuden fra Finanstilsynet, men nu også bliver en sag for politiet.

Julefreden sænker sig snart over land og by, og som god optakt er der som altid interessant og personlig læsning i EjendomsWatchs juleserie, som foreløbig AKF’s Ino Dimsits, Nordsterns Jesper Henkel, Nreps Sofie Raaschou og Jacob de Linde fra Olav de Linde har bidraget til. Flere navne følger i de kommende to uger frem mod nytår.

Tip til gode historier eller nyt om interessante navne kan som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Tilbage er kun at ønske rigtig god weekend.

Briefing uge 49: Gang i svingdøren

Briefing uge 48: Købmændenes klub

Briefing uge 47: Den svære afsked

Briefing uge 46: Med- og modvind over landegrænser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Visualisering af første fase af Coop Byen. | Foto: PR-visualisering / Arkitema

Coop sælger fra for milliardbeløb