Briefing uge 6: Røde tal i stimer – og en tiltrængt konkurs

Nedskrivninger farver bundlinjerne røde. Og så blev det, som nogen har kaldt ”en skamplet” på ejendomsbranchen, i denne uge vasket væk. Måske. Ugens Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Som en nådesløs påmindelse om tidernes skiften vælter værdierne ud af landets ejendomsselskaber, der nedskriver til den store guldmedalje i deres årsrapporter. Et naturligt afsæt for denne uges Briefing.

Mens PFA Ejendomme fredag skærer over 10 pct. af værdien af sin portefølje, gik ATP Ejendomme torsdag til værks med et tilsvarende hug svarende til 4,1 mia. kr. Jeudan kunne nøjes med et par procent eller lige under 800 mio. kr. i sin årsrapport onsdag. ”Papirpenge” uden effekt på pengestrømmene, lyder det som regel – men stadig beløb, som gnaver i den nederste bundlinje og egenkapitalen.

Et driftsresultat på et ”rigtig fornuftigt niveau”, lød det fra ATP Ejendommes adm. direktør Martin Vang Hansen, der undlod at sætte ord på nettoresultatet.

Endnu ser det ikke ud til, at nedskrivningerne spreder sig i større omfang til långivere hos banker og realkredit, men reservationerne til den slags begynder dog at fylde mere.

Rent bord

Er vi så i bund? Er der gjort rent bord? Ja, i hvert fald hos Jeudan, hvor topchef Per Hallgren over for EjendomsWatch afviser at være optimist, men realist, når han ikke ser yderligere nedskrivninger forude. Nu er selskabets ejendomme, der især er placeret i hjertet af hovedstaden, opført til et gennemsnitligt afkastkrav på 4,4 pct. For et par år siden var de tættere på 4 pct.

For de investorer, der har benyttet sig af en mere aggressiv værdiansættelse, da markedet boomede – og der skulle hentes finansiering til fortsat vækst i et opadgående marked – slår ændringen af markedet mere hårdt igennem. 

Behøver vi på denne plads at nævne Pensams seneste opkøb af restlejligheder midt i København i forrige uge? Her mente sælger, svenske M2 med Rutger Arnhult i spidsen, at værdien ved udgangen af 2022 var over 400 mio. kr. Selvom porteføljen er blevet mindre siden da og markedet generelt er faldet, tyder en tinglyst pris på bare 215 mio. kr. på, at afkastkravet har fået et ordentligt fur, før ejendommene endte i Pensams portefølje.

Hallgren er ikke ene om at tro på ny fremgang. Også Colliers-veteranen Peter Winthers prognose lyder på bedring, mens Realkredit Danmarks chefanalytiker er mere skeptisk.

Lukning med ære

Lige præcis skepsis blev fulgt op af et tryk på stop-knappen, da Lars Larsen Group i denne uge meddelte, at den underskudsgivende Letz Sushi-kæde afvikles i god ro og orden. 

Det kommer over 20 udlejere rundt i landet til at mærke, viste EjendomsWatchs opgørelse, der bl.a. tæller aktører som Heimstaden, PFA og flere andelsboligforeninger. Ganske vist er det typisk mindre detaillejemål, der nu rømmes, og som andre må formodes at kunne fylde ud, men en eller anden negativ økonomisk effekt bliver svær at komme uden om.

Den slags ser man ikke for sig hos den altid nyhedsinteressante udvikler Gefion Group, hvor EjendomsWatch i denne uge fortsatte sin interesse for et kuldsejlet boligprojekt i Billund, hvor investorerne måske ikke har fået hele sandheden at vide.

Lukning i vanære

Mens Lars Larsen Group formår at afvikle en sushi-kæde uden at løbe fra regningen, er det mere, end hvad man sige om konkursrytteren Carsten Lehrskov Schmidt. Ifølge ordbogen er betegnelsen synonym med plattenslager, og på denne plads skal der derfor lyde en stor tak til ejendomsbranchen for ikke længere økonomisk at understøtte hans forretning, Byens Ejendom. Den har mange benyttet som villig formidler af pressemeddelelser eller som samarbejdspartner til konferencer. 

Nu er selskabet bag konkurs (igen), hjemmesiden ligge stille, redaktøren er fratrådt uden at have fået sin løn – og Lehrskov kan ingen få fat i.

I årevis har han kunnet drive gæk med kreditorerne ved at lade selskab efter selskab gå konkurs, for blot at lade Byens Ejendom fortsætte under nyt CVR-nummer.

Vigtigheden af en kritisk presse i branchen er tidligere blevet omtalt på denne plads – også af hensyn til branchens egen troværdighed. Ingen er i længden tjent med ukritisk mikrofonholderi og tandløse pressemeddelelser. Det vil EjendomsWatch altid bekæmpe.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend – og vinterferie for nogle.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også