Briefing uge 3: Boligdrømme

Vejrudsigten varsler voldsom lokal nedbør i form af pengeregn, og så længe alle veje tilsyneladende fører til København, vil potente investorer fremelske det ekstreme markedsklima. Briefing er klar.
Amager er bare et af de steder i hovedstaden, hvor boligmarkedet boomer i disse år. | Foto: Jens Dresling
Amager er bare et af de steder i hovedstaden, hvor boligmarkedet boomer i disse år. | Foto: Jens Dresling
Af Emil Birkeland Klintorp

Det knager og knirker i København.

Hovedstaden har vokseværk, og de slet ikke så forne tider med nedslidte kvarterer og børnefamilier på forstadsflugt minder i dag om en fjern galakse.

Ifølge prognoserne vil der i 2050 være 100.000 flere mennesker i landets største by, så det er forståeligt, at kapitalstærke ejendomsinvestorer og -udviklere slikker sig om munden og smækker en stor sæk såkaldt ”lange penge” på bordet, når muligheden byder sig.

Danskere med gennemsnitlige indkomster og begrænsede opsparinger har for længst droppet drømmen om fast københavnsk ejendom, men det lader nu engang til at være spillets regler, forstår man – måske en lejebolig i en af byens nye boligblokke kunne være et alternativ?

Med disse ord velkommen til endnu en udgave af Briefing, hvor vi hæver os op over stenbroens gader og stræder og kaster et skarpt blik på ugens vigtigste nyhedshistorier fra ejendomsbranchen.

Med udsigt til hav og profit

Øhop er blevet en lukrativ forretning for den navnkundige Witting-klan med AG Gruppen-stifter Jørgen Witting som galionsfigur. Fra udgangspunktet på Fyn er kursen sat mod Amager, hvor stribevis af opkøb resulterer i markante boligbyggerier ved vandet.

Ligesom andre københavnske erhvervsområder bliver øens arealer disse år forvandlet til lukrative boligområder, og som EjendomsWatch kunne fortælle torsdag, vil Witting Ejendomme snart eje langt over 300 nyopførte lejeboliger med de sigende navneskilte Havglimt 1, 2 og 3.

Hvor lang tid de driftige fynboer har tænkt sig at holde fast i de dyrbare kvadratmeter, må tiden vise, men at der trods økonomisk afmatning og et rallende transaktionsmarked fortsat er efterspørgsel på hovedstadsboliger, blev bekræftet på ny, da en række investorer – ligeledes fra provinsen – gik på indkøb i Carlsberg Byen.

Op og ned

At køberne ikke kun kommer fra nær, men også fra fjern, er ingen hemmelighed; de lave afkastkrav i København betyder således i mange tilfælde, at det kun er institutionelle investorer og ofte kapitaltunge udenlandske aktører, der kan være med.

I Sydhavnen måtte finske Capman for nylig slippe et godt stykke over milliarden for tre nyopførte boligejendomme, og i denne uge kom det frem, at den tyskbaserede kapitalforvalter DWS har givet i omegnen af 850 millioner for en karré – ikke centralt i København, men ude i et tidligere industrikvarter ved Husum Torv.

Alt er dog ikke en dans på roser, må Peter Lundholm, der står bag West Star Property, sande. Trods bolig- og erhvervsejendomme centralt placeret i landets to største byer måtte den privatejede koncern nedskrive værdien af sin portefølje med intet mindre end 44 pct. i det forgangne regnskabsår.

West Star-ledelsen ønskede ikke at forklare tallene og må derfor leve med spekulationer om alt fra et muligt generationsskifte i virksomheden til mere spidsfindige manøvre omkring den lagerskat, der aldrig blev til noget.

Nye tider

Behovet for større åbenhed og transparens er veldokumenteret i ejendomsbranchen, og nu slår en række af landets største mæglerkæder pjalterne sammen i et samarbejde om transaktionsdata, der ud over et spritnyt logo har fået det mundrette navn Erhvervsmæglernes Branchedata.

Colliers-direktør Troels Larsen fortæller, at man med initiativet ønsker at ”minimere risikoen for misvisende data over for investorer, mæglere og medier.”

”Det er jo bare den retning tingene de går,” lød det allerede onsdag ubekymret fra Lars Horsbøll, adm. direktør hos Resights, der i lighed med Redata lever af at levere ejendomsdata til sine kunder.

”Øget transparens bidrager til yderligere professionalisering af branchen,” istemmer Redata-chef Frederik Winterskov Poulsen.

Dødvægt

Trods indledningen skal det hele ikke gå op i københavneri, og vi runder derfor denne uges Briefing af i andre, mindre befolkede dele af landet.

I Aabenraa sælger Agat Ejendomme en stribe såkaldte boksejendomme og fortsætter dermed sin udtynding af porteføljen.

I Næstved har en anden storcenterinvestor, Blackrock, måttet erkende, at ikke alt, man rører ved på det danske ejendomsmarked, bliver til guld. Den amerikanske kapitalforvalter har således – ifølge tal fra førnævnte Redata – måttet sluge et trecifret milliontab, hvis man alene sammenligner salgspriser.

Milliontab er heller ikke et fremmedord for den likviditetshungrende udviklingskoncern Gefion Group, der nu bliver tvunget til at droppe sit første projekt uden for Sjælland: 53 ejerlejligheder i Billund til en estimeret salgsværdi på 146 mio. kr.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også