Briefing uge 4: Who you gonna call? Ib Henrik!

Man(d) kommer ikke langt i ejendomsbranchen uden at kende nogen, der kender nogen. Visse har endda gjort det til en karrierevej at navigere elegant i det labyrintiske netværksvirvar. Briefing er klar.
Fasaner og kronvildt er ikke det eneste, der tales om, når indflydelsesrige erhvervsfolk på denne tid af året defilerer hjemmevant over landets jagtmarker. | Foto: Line Ørnes Søndergaard
Fasaner og kronvildt er ikke det eneste, der tales om, når indflydelsesrige erhvervsfolk på denne tid af året defilerer hjemmevant over landets jagtmarker. | Foto: Line Ørnes Søndergaard

Et par grånende herrer bevæger sig gennem en skov i Nordsjælland. Jagtgeværet hænger over skulderen, og snakken går.

”Gamle jas, vi er nogle af de gamle drenge, der har fået fingrene i det her ejendomsprojekt, men vi står sgu lige og mangler nogle millioner...”

Indrømmet, scenen er opdigtet, men næppe milevidt fra sandheden i store dele af ejendomsbranchen, hvor netværk er alfa og omega for at få tingene til at glide. Og her tænkes ikke på det smægtende og til tider ublu rygklapperi, der dagligt udfolder sig på Linkedin, men på de personlige og ofte flere årtier gamle relationer, der gødes og næres ude i det virkelige liv.

Old boys network er der nogen, der kalder det uformelle spind af venner og bekendte i erhvervskredse, som for uindviede kan fremstå både mystisk og intimiderende, men som for dem, der er en del af det, er ligeså naturligt som at trække vejret.

Med disse ord velkommen til ugens Briefing, hvor der er adgang for alle.

Nikken mellem venner

Netværket var passende nok en af de ting, der blev fremhævet i fødselsdagsomtalerne for nylig, da projektmageren Ib Henrik Rønje fyldte 70.

Den ligeledes jagtinteresserede og i Nordsjælland-bosiddende Karsten Aabrink, der bl.a. har en fortid som boss i fodboldklubben FC København, var da også blandt dem, der i sommer tog fat i den erfarne udvikler og ejer af ejendomskoncernen Kongeegen for at få sat skub i et 400 mio. kr. dyrt bolig- og idrætsprojekt i baghaven ved fashionable Rungsted Kyst.

Som Ib Henrik Rønje selv fortæller til EjendomsWatch, stod kredsen af lokale erhvervsfolk og ”manglede en projektudvikler, som havde lidt forstand på, hvordan man rent praktisk gennemfører sådan et byggeri og skruer det sammen.”

”Vi har været ude og fået lidt nikken fra nogle investorer, som siger, at de kunne sikkert godt være med til at finansiere noget af det her,” lød det scenevant.

Mennesker der mødes

Et citat fra Anders Garly Andersen, der netop har skiftet et liv som topdiplomat ud med en stilling hos EDC International Poul Erik Bech, indkapsler på fin vis, hvor vigtig en valuta de personlige relationer udgør.

”Når det kommer til stykket, så minder diplomati og erhvervsmæglerbranchen nok en hel del om hinanden – det handler grundlæggende om mennesker, der mødes og skaber løsninger med udgangspunkt i en fællesmængde af interesser og drømme,” konstaterer den 56-årige herre, der nu vender hjem efter udstationeringer i bl.a. Libyen, Thailand, Etiopien og Mali.

Peter Winther fra konkurrenten Colliers er utvivlsomt også en mand, der kender værdien af et godt netværk. I en klumme vover den rutinerede erhvervsmægler sig ud i det, han selv kalder ”fem vilde forudsigelser både for markedet for erhvervs- og investeringsejendomme,” og ud over et par politiske spådomme gik teksten på de internationale investorer.

”I det meste af 2023 har aktiviteten været domineret af mindre transaktioner, der oftest appellerer til lokale købere,” skriver Peter Winther og forudser, at udenlandsk kapital, når indeværende år rinder ud, vil tegne sig for over halvdelen af ejendomsinvesteringerne.

Mønsterbryder

Bestyrelsesnetværk er også et anerkendt begreb, og i den forgangne uge gav besætningen af centrale brancheposter anledning til både spekulationer og debat.

Tidligere direktør i Nationalbanken Lars Rohde er således blot, hvad der ligner formaliteter fra at blive bestyrelsesformand i Sveriges største pensionsselskab, Alecta, der har smidt kontroversielle milliarder i den gældsplagede ejendomsgigant Heimstaden Bostad.

En anden ældre herre – jep, der tegner sig et mønster – kan ligeledes skrive endnu en bestyrelsespost på cv’et; Torben Möger Pedersen, der i oktober forlod sin stilling som topchef hos Pensiondanmark, bliver således en del af FN’s organ for ansvarlige investeringer, UN Principles for Responsible Investment board.

Undtagelsen, der bekræfter reglen, udgøres i denne omgang af tidligere Enhedslisten-frontfigur Pernille Skipper, der indstilles til formand for Coop Amba – den medlemsejede forening bag den noget ramponerede dagligvarekoncern Coop Danmark. En af dem, der ikke var imponeret over denne afvigelse, er erhvervskommentator Thomas Bernt Henriksen, der beskriver Skipper som ”en glad amatør.”

Således opmuntret – eller nedslået – nærmer ugens jagt på vilde historier sig sin afslutning.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også