Briefing uge 25: Den holder ikke i retten

Én ting er rimelighedens grænser. Noget ganske andet er lovens. De bliver i øjeblikket testet af en række af branchens mere berygtede aktører. Ugens overflyvning, Briefing, er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

Mens studenterne springer ud, og landets skolebørn tager hul på det, der kan ligne en uendelig sommerferie, så ligger landets ejendomsaktører ikke på den lade side. Tværtimod er der store branchenyheder nok at tage fat på – både dem, der kommer af sig selv, og dem, man skal grave lidt efter.

Det sidste gør vi en ære ud af hos EjendomsWatch – og bliver også anerkendt for det – selvom nogle af ugens hovedpersoner nok gerne havde været den journalistiske nysgerrighed foruden, så de kunne fortsætte med at pleje deres interesser i ly af mørket.

Med disse ord velkommen til endnu en udgave af vores faste punktum for arbejdsugen: Briefing.

Familieforviklinger

Næstved er ikke en af de byer, der oftest optræder i de landsdækkende mediers spalter, og det er nok også tvivlsomt, hvorvidt de lokale borgere og beslutningstagere fyldes af stolthed og lokalpatriotisme, når de læser, hvordan nogle af bysbørnene fra den på de kanter så navnkundige Mayland-familie gebærder sig.

De seneste uger har vores trofaste læsere fulgt med i, hvordan ejendomskoncernen af samme navn har haft visse vanskeligheder med at jonglere regnskabstal og samtidig bevare sin troværdighed.

Nu kommer det så frem, at retten i Nykøbing Falster har dømt Mayland-koncernen med far og søn Bjarne og Anders i spidsen til at betale godt 6 mio. kr. til H&M. De tre dommere var således ikke i tvivl om, at de driftige Næstved-folk har opkrævet mere husleje af tøjgiganten, end de var berettiget til.

Penge til retssagen har man fra Mayland-koncernens side ikke fundet det nødvendigt at hensætte, hvilket ifølge den selvudråbte nestor Bjarne Mayland skyldes, at ”vi har valgt at fastholde, at vi har retten på vores side, og at sagen vil falde anderledes ud i landsretten.”

Gammel og ny gæld

Hvem der skylder hvem hvad, er også noget, som optager en anden rutineret herre i form af investoren Nils Jansson, der en håndfuld år efter konkurser i kølvandet på finanskrisen genopstod i front for Blackstone-samarbejdspartneren 360North.

Nils Jansson har således indleveret egenbegæring om personlig rekonstruktion, efter at han har afværget en konkursbegæring fra Gældsstyrelsen, og det var ikke umiddelbart noget, han havde den store lyst til at tale om, da EjendomsWatch ringede ham op. I hvert fald ikke til citat.

Ord fra sagens hovedpersoner er der heller ikke mange af, når det kommer til den stadig mere bizarre føljeton om folkene bag ejendomskoncernen Real Estate Denmark, der tidligere hed DBO Real Estate Denmark. Også de kan stå over for en konkurs, efter at seks ejerpartnere i rådgiverfirmaet PWC har indgivet begæring

Den forsmåede sekstet anede tilsyneladende intet om, at en perlerække af fallenter fra finanskrisen såsom Martin Klüts, René Müller og – senest afsløret – den svindeldømte advokat Carsten Iversen stod bag den virksomhed, de ydede millionlån til.

Ejerlede(r)

Anderledes selverkendelse var der fra AG Gruppens førstemand, Robin Feddern, da han i et interview fortalte om baggrunden for, at han dropper livet som ejerleder og giver posten som topchef videre – en post, som han langt hen ad vejen ”faktisk ikke ønskede.”

”Jeg mener, at der er nogen, som er skruet bedre sammen til det, end jeg er,” siger Robin Feddern, der med ledelsesrokaden varsler mindre topstyring i den voksende milliardkoncern.

Helt samme fortællelyst var der ikke fra ledelsen i Thorsen Ejendomme. Faktisk ønskede direktør Peter Thorsen, tidligere topchef hos bl.a. Louis Poulsen, ikke at sige et kvæk om det netop offentliggjorte regnskab fra sit og Lego-arvingen Casper Kirk Johansens fælles selskab.

Således fik tallene lov til at tale sig selv, og de fortalte bl.a., at der sidste år blev skåret en tredjedel af Vejle-foretagendets bundlinje.

Store armbevægelser

Det, der kunne ligne en slutspurt inden sommerferien, bød også på en håndfuld transaktioner og projekter i den store skala. 

Oppe i Aalborg fik den lokale biks Søren Enggaard afsat 272 endnu ikke opførte lejeboliger, og det var ikke bare første gang, man handlede med en udenlandsk investor, men også første gang man solgte for et beløb, der ifølge den ansvarlige mægler lå ”et godt stykke over en halv mia. kr.”

Over 200 lejligheder er også på tapetet i den anden ende af landet, hvor pensionsgiganten Danica investerer endnu en milliard i det gamle københavnske industriområde Sluseholmen, der ifølge adm. direktør Michael Nielsen er blevet ”en meget populær bydel blandt unge, gamle og børnefamilier.”

Egenudvikling gør man sig også i hos kollegerne fra Nordea Pension Ejendomme – ”for at få del i hele værdikæden,” som det formuleres af topchef Flemming Engelhardt, der nu sonderer terrænet for mulige frasalg af den 8 mia. kr. store portefølje af investeringsejendomme.

Vi slutter af med et eksempel på, at mindre byer også kan være med, når det kommer til størrelsen på byggeprojekter. Tag nu bare nordvestsjællandske Holbæk: Her barsler Gefion Group med intet mindre end en kvart million kvadratmeter, der bl.a. inkluderer 2500 boliger. Onsdag blev helhedsplanen godkendt af en samlet kommunalbestyrelse. Tiden for se, hvordan det skal finansieres.

Tip til gode historier eller ris og ros kan som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Tilbage er kun at ønske god weekend, og husk nu at sende et smil og et vink til de smukke unge mennesker i studentervognene derude i sommerlandet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også