Udskældt ejendomsfond varsler opgør med far og søns ugyldige aftaler

FINGRENE I FONDSMIDLER: Aage Bangs Fond, der har ejendomme for et trecifret millionbeløb, vil gennemgå aftaler indgået med tidligere formand og dennes søn efter afsløringer om inhabilitet.
Aage Bangs Fonds største aktiv er ejendommen Østergade 27 på Strøget i København, hvor den tidligere formands søn har stået i spidsen for et stort renoverings- og forbedringsprojekt i de seneste år. | Foto: Google
Aage Bangs Fonds største aktiv er ejendommen Østergade 27 på Strøget i København, hvor den tidligere formands søn har stået i spidsen for et stort renoverings- og forbedringsprojekt i de seneste år. | Foto: Google

Aage Bangs Fond vil gøre op med fortidens fejl, hvor reglerne for inhabilitet ikke blev overholdt, da fonden indgik lukrative aftaler med den daværende bestyrelsesformand og dennes søn.

Det viser en redegørelse, som bestyrelsen i Aage Bangs Fond har udarbejdet på anmodning fra Erhvervsstyrelsens fondstilsyn, der tidligere i år gik ind i sagen. Det kan EjendomsWatch nu fortælle i artikelserien Fingrene i Fondsmidler.

”Det er bestyrelsens opfattelse, at det er problematisk, at der ikke har været større opmærksomhed på habilitetsspørgsmålene. Der er i dag stor fokus på, at habilitetsspørgsmål skal håndteres systematisk, og at behandlingen skal protokolleres,” står der i bestyrelsens redegørelse til tilsynet, som EjendomsWatch er i besiddelse af.

Sagens omdrejningspunkt er, at ejendomsadvokaterne Torben og Morten Heding Andersen, der er far og søn, er blevet tildelt opgaver for millioner af kroner i Aage Bangs Fond, samtidig med at de har været henholdsvis bestyrelsesformand og administrator i fonden.

Ifølge fondens egen undersøgelse kan aftalerne dog være ugyldige, eftersom bestyrelsen ikke ses at have taget stilling til inhabilitet. Det skete på trods af, at bestyrelsen – foruden Torben Heding Andersen selv – også rummer advokat Kirsten Kristensen, der i en årrække har været en del af advokatkontoret Arup & Hvidt sammen med far og søn.

”Eksisterende aftaler og ugyldige aftaler med nærtstående vil blive gennemgået og forelagt eksterne med henblik på at sikre, at disse er markedssvarende,” står der i bestyrelsens redegørelse, som advokatfirmaet Bech-Bruun har udarbejdet.

Usædvanlige aftaler

Far og søns aftaler, der nu skal finkæmmes, omhandler en række forskelligartede ydelser om alt lige fra formueforvaltning til ejendomsadministration til bygherrerådgivning til ejendomsadministration til et 16.000 kvm udviklingsprojekt i Viby ved Roskilde.

Efter at EjendomsWatch har sat fokus på forholdene i Aage Bangs Fond, har bestyrelsen besluttet at sælge byggeretterne til Viby-projektet, hvor Morten Heding Andersen selv var tiltænkt en ejerandel.

Derudover vil fonden lave en ”særlig kritisk gennemgang” af den omfattende renovering af fondens ejendom på Østergade 27 på Strøget i København, som Morten Heding Andersen og dennes selskab, Aruphvidt, har fået millioner af kroner for at stå i spidsen for. Her er budgettet overskredet med et stort beløb, ”vistnok fra ca. 43 mio. kr. til over 70 mio. kr.,” lyder det i redegørelsen.

”Fondens revisor og fondens advokat med speciale i fast ejendom vil blive inddraget i forbindelse med fastlæggelsen af afholdte udgifter til Østergade og Viby-projektet, samt i forbindelse med fastlæggelsen af hvilken type bistand som Aruphvidt har ydet til fonden i de to projekter. Dette med henblik på at opnå sikkerhed for, at vederlæggelsen til Aruphvidt er markedssvarende, og at fonden ikke har afholdt unødvendige udgifter,” står der i bestyrelsens redegørelse.

Morten Heding Andersen har gennem flere år stået i spidsen for Aage Bangs Fonds ejendomsinvesteringer, der indebærer et renoveringsprojekt på Strøget i København og udviklingen af en bar mark ved Roskilde til boliger. | Foto: PR / Arup & Hvidt
Morten Heding Andersen har gennem flere år stået i spidsen for Aage Bangs Fonds ejendomsinvesteringer, der indebærer et renoveringsprojekt på Strøget i København og udviklingen af en bar mark ved Roskilde til boliger. | Foto: PR / Arup & Hvidt

Endelig har Aage Bangs Fond kigget nærmere på den aftale om formueforvaltning, som fonden i 2017 indgik med daværende bestyrelsesformand Torben Heding Andersen, og som gav advokaten andel i overskuddet fra fondens aktieinvesteringer. Aftalen ophørte i 2019, hvorefter Morten Heding Andersen overtog investeringsmandatet – men det har også fået en ende nu.

”Investeringsmandaterne til Torben Heding Andersen og Morten Juul Heding Andersen er ophørt, og der skal indgås ny investeringsaftale med fondens bankforbindelse,” skriver bestyrelsen i redegørelsen, hvor formueforvaltningsaftalen med Torben Heding Andersen bliver kaldt ”en helt særlig varetagelse af formueforvaltningen, som bestyrelsen ikke har kendskab til, sker i andre fonde.”

Nye boller på suppen

Bestyrelsen skriver i sin redegørelse, at man har anmodet Morten Heding Andersen og Aruphvidt om at fremkomme med et udkast til en ny administrationsaftale, ”der indeholder alle sædvanlige ydelser forbundet med drift af ejendommen på Østergade,” hvilket også indebærer honorarer for blandt andet inspektørtilsyn og udarbejdelse af varmeregnskab, som fonden tidligere har betalt ekstra for.

Herefter vil bestyrelsen træffe beslutning om den fremtidige administration af fonden og dens ejendom – herunder ”overveje hensigtsmæssigheden af, at fonden i fremtiden alene vil samarbejde med parter, som er uafhængige af fondens bestyrelse,” som der står i redegørelsen til Erhvervsstyrelsen.

”Endvidere er der i bestyrelsen opmærksomhed på, at fonden skal have en administration, som kommunikerer klarere og overholder de aftaler, der er indgået med fonden, herunder i forhold til rapportering mv.,” skriver bestyrelsen.

Sys Rovsing er partner i advokatfirmaet Rovsing & Gammeljord. Hun har en fortid som partner i Bech-Bruun og var formand for Advokatrådet i perioden 2003-2009. | Foto: PR / Rovsing & Gammeljord
Sys Rovsing er partner i advokatfirmaet Rovsing & Gammeljord. Hun har en fortid som partner i Bech-Bruun og var formand for Advokatrådet i perioden 2003-2009. | Foto: PR / Rovsing & Gammeljord

Aage Bangs Fond besluttede i begyndelsen af 2022 at udvide fondens bestyrelse med et nyt medlem, advokat Sys Rovsing, der samtidig overtog formandsposten fra Torben Heding Andersen. Dette skal sikre, at bestyrelsen kan behandle forholdet til Aruphvidt, ”uden at det giver anledning til spørgsmål om manglende beslutningsdygtighed,” skriver bestyrelsen.

”Derudover arbejdes der for en ændret sammensætning af fondens bestyrelse, således at risikoen for habilitetsproblemstillinger i relation til fondens samarbejdspartnere, herunder Aruphvidt Aps og Morten Juul Heding Andersen, begrænses,” står der i redegørelsen til Erhvervsstyrelsen.

EjendomsWatch har været i kontakt med Aage Bangs Fonds bestyrelsesformand, Sys Rovsing. Hun ønsker ikke at gå i nærmere detaljer om sagens konsekvenser for Torben og Morten Heding Andersen med henvisning til, at fonden er ”midt i en sagsbehandling i Erhvervsstyrelsen.”

”Kort vil jeg nævne, at der jo netop er truffet beslutning om, at eksisterende aftaler og ugyldige aftaler med nærtstående gennemgås. Sagen er oplyst så grundigt og fuldstændigt, som vi har kunnet, og bestyrelsen ønsker, at sagens videre behandling sker i dialog med Erhvervsstyrelsen,” skriver Sys Rovsing i en mail til EjendomsWatch.

Advokater flyttede ind i fonds ejendom uden aftale: ”Uheldigt og uprofessionelt”

Bekymrede bestyrelsesmedlemmer trækker fondstilsyn ind i sag om ejendomsadvokater

Tilsyn vil kulegrave ejendomsfond og afdække muligt ledelsesansvar

Bestyrelse tilbagebetaler honorar: Klagesag mod kollega blev tørret af på ejendomsfond

Ejendomsfond får nok engang på hattepulden – formand vil rydde op

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også