EjendomsWatch

Bestseller-selskab bag ny byport i Aarhus

Byrådet i Aarhus har landet en salgsaftale om en stor byggegrund mellem Nørreport og Aarhus Ø. Netop den grund har tidligere været genstand for stor debat.

Foto: PR-visualisering: Aarhus Kommune

Byrådet i Aarhus har indgået en salgsaftale om grunden ud mod Nørreport på det indre Aarhus Ø. Det er firmaet AAA United A/S, som får lov til at bygge på grunden, som også går under navnet Hængslet.

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) er glad for det nye projekt, som kommunen i en pressemeddelelse beskriver som en "byport til Aarhus Ø". Ifølge ham skal det binde Aarhus Ø sammen med resten af byen.

"Det er sikret, at det vigtige kig ud over bugten bliver bevaret. Fra Nørreport vil man få et smukt syn under bygningen, og på afstand får man indtryk af, at bygningen svæver. Det er et flot og åbent byggeri, som spiller rigtig fint sammen med de øvrige bygninger i området. Det er nytænkende og har f.eks. ingen bagsider, så der bliver skabt byrum hele vejen rundt om bygningen. Det bliver en flot port ind til Aarhus Ø, og et byggeri som kan tilføre den sammenhængskraft mellem Aarhus Ø og den gamle midtby, som området har brug for," siger Bünyamin Simsek i en pressemeddelelse.

Bæredygtighed i fokus

AAA United, som er en del af Bestseller A/S, har planer om, at kontorhuset kan huse både Bestseller-relaterede selskaber, men også mange andre virksomheder. Kontorbygningen har fem fulde etager, en åben stueetage, markedsplads og p-kælder til biler og cykler. Der vil være fokus på at designe det på en sådan måde, at det skaber nye byrum og opholdsmuligheder for borgerne.

Nogle af de temaer, som ifølge Aarhus Kommune går igen i projektet, er genbrug og bæredygtighed. Det offentlige marked skal både være stedet, hvor øboerne svinger forbi for en kop kaffe, og stedet hvor aarhusianerne mødes for at genbruge f.eks. møbler, tøj og cykler.

Det skal selve bygningen også bære præg af. AAA United A/S har en ambition om at anvende upcycled materialer, hvor det giver mening. F.eks. genbrugt beton i konstruktioner og genbrugt støbeglas til facadebeklædning og til facadens solafskærmning.

Desuden vil de dele af kontorhuset, som vil være tilknyttet Bestseller-relaterede selskaber, være forsøgt prioriteret til samarbejdspartnere, som beskæftiger sig med innovative og bæredygtige forretningsområder.

"Stort ansvar"

Forventningen er, at byggeriet vil være klar til at slå dørene op for madmarked og kontorlandskaber i 2026. Købsretten blev tildelt AAA United A/S efter en udbudsrunde.

"Hængslet har en så essentiel og relevant placering i Aarhus Midtby, at det kommer med et stort ansvar at skulle opføre et projekt netop her. Vi har taget den fantastiske placering meget alvorligt og føler indledningsvis, at vi har haft held til at få bygning og placering til at tale sammen. Vi håber nu blot, at vi også har dygtigheden til at føre det ud i livet," siger Anders Krogh, ansvarlig for AAA United A/S, i en pressemeddelelse.

Teamet bag AAA United A/S består af arkitekt Dorte Mandrup A/S, ingeniør Søren Jensen A/S og landskabsarkitekt Kristine Jensen.

Hverken Aarhus Kommune eller AAA United A/S har ønsket at oplyse, hvad grunden har kostet.

Genstand for debat

Netop byggegrunden på Hængslet over for Bestsellers hovedkvarter har tidligere været omdiskuteret. Flere forslag til projekter på grunden er blevet kritiseret.

Blandt andet har Fællesrådet for Aarhus Ø kaldt et tidligere byggeforslag for en "Berlin-mur", der totalt ville tage udsigten mod havnen og havet. Flere af de tidligere forslag til byggeprojekter har været i flere etager end det projekt, som nu er vedtaget.

Oprindeligt havde Nordea planlagt at bygge en 12 til 14 etager høj bygning på pladsen. Den idé blev dog afblæst, da Nordea besluttede, at placeringen alligevel ikke var den rette for virksomheden.

Aarhus-udvikleren 1927 Estate gør nøglemedarbejdere til medejere

AP Pension får testet tålmodigheden med nybyggeri i Aarhus

Aarhus-udvikler køber ejendomme for "pænt stort trecifret millionbeløb" ud af konkursbo 

Mere fra EjendomsWatch

Trangen til frihed har fulgt Bjarne Jensen gennem 45 år i branchen

SVÆRVÆGTERNE: Han er grundlægger af en af landets største erhvervsmæglere og har 45 år i branchen, men der stod aldrig mægler på karrierelisten. I ny serie med nogle af branchens tunge profiler fortæller han om en dramatisk afsked med Home-kæden, konkurrencen og et ØK på skrump, der åbnede muligheder.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Uro om Koncenton-projekt, Gefion og Castellum i trecifrede millionfrasalg og nyt om ejendomshandler Peter Norvig var blandt ugens historier på EjendomsWatch. Home-mægler ser igen mod erhverv, Cobe vinder i Jernbanebyen og serien Sværvægterne blev skudt i gang, mens bl.a. Core Bolig, Nordicals og ISS stillede op til interview.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier