Husker du marts? Mipim-messe og udenlandske investorer

ÅRET DER GIK: EjendomsWatch har været en tur i arkiverne og bringer her højdepunkterne fra marts måned i den danske ejendomsbranche, hvor Mipim-messen blev afholdt, og de udenlandske investorer fortsatte deres danske opkøbstogt.
I marts fandt den årlige Mipim-messe sted i Cannes, Frankrig. | Foto: PR.
I marts fandt den årlige Mipim-messe sted i Cannes, Frankrig. | Foto: PR.

I årets tredje måned blev den årlige ejendomsmesse Mipim afholdt i Cannes. Den 29. udgave af messen fandt sted i uge 11 og tiltrak mellem 25.000 og 30.000 deltagere fra mere end 100 lande for at blive inspireret, indgå aftaler eller blot udforske mulighederne for fremtidige samarbejder.

Mipim-messen er først og fremmest rådgivernes fest  

EjendomsWatch var for tredje år i træk på Mipim, hvor det stod klart, at Norden som investeringsmulighed fyldte mere hos investorerne grundet konkurrencedygtig finansiering, befolkningsvækst og velorganiserede samfund.

Årets Mipim-messe bød for første gang på flere deltagere fra den almene sektor, heriblandt KAB, Boligkontoret Danmark, FSB, Domea.dk og Boligforeningen AAB. AAB fik øjnene op for messens gode muligheder for at få aftaler på plads, da direktøren blev kontaktet med henblik på en aftale allerede på åbningsdagen.

AAB-direktør om jomfrutur til Cannes: Jeg er blæst bagover af de mange aftaler

Selvom de internationale investoreres tilstedeværelse i København satte rekorder, var det vigtigt for byens overborgmester Frank Jensen (S) at få endnu flere udenlandske penge til at abrejde i Danmark. Det var hans mission på årets Mipim-messe.

Udenlandske investorer fortsatte dansk opkøbstogt

I marts måned stod det klart, at de udenlandske investorer havde overhalet de danske i volumen, når det kom til investeringer i erhvervsejendomme. Det fremgik af erhvervsmægler Red - Cushmann & Wakefields rapport for 2017.

Udlandet overhaler de danske investorer 

En udenlandsk investor, der gjorde sin entré på det danske ejendomsmarked var det amerikanske ejendomsselskab Hines, der købte to porteføljer af strøgejendomme i København. Samtidig etablerede Hines et kontor i København og rullede dermed sin nordiske ekspansion ud.

Ny amerikansk ejendomsinvestor i Danmark: Vi bliver her i 20-30 år

Corporate finance-virksomheden Catellas markedsanalyse for 2017 udkom den 12. marts og viste, at Danmark og især København lagde sig i front i Norden målt på både den samlede transaktionsvolumen og evnen til at tiltrække udenlandske investorer.

Danmark blev Nordens næststørste investeringsmarked i 2017 med en transaktionsvolumen i investeringsejendomme på 12,1 mia. euro (ca. 90 mia. kr.).

I analysen Cities of Influence af erhvervsmæglerfirmaet Colliers stod København og Stockholm også frem som gode investeringsmuligheder. København fik en 20. plads ud af 50 byer, mens den danske hovedstad fik en tredjeplads over arbejdstagervenlige byer.

Colliers: København og Stockholm gør Norden lækker for investorerne 

Også i landets næststørste by, Aarhus, kunne man berette om "meget stor interesse" fra internationale investorer.

Aarhus vokser

Sorte tal i regnskabet sendte soliditeten op på 51 pct. i Aarhus-matadoren Jørn Tækkers koncern Tækker Group. Næste skridt for ejendomsudvikleren er virkeliggørelsen af en ny Aarhus-bydel under navnet Nye, der over de næste 30 år skal huse mere end 15.000 indbyggere fordelt på en mio. etagemeter byggeretter.

I Aarhus Havn landede den midtjyske entreprenør JFP sin hidtil største ordre på 202 luksusboliger på Aarhus Ø med projektet 'Ship'.

Midtjysk entreprenør lander sin hidtil største ordre på 202 luksusboliger

I marts kom der et betydeligt antal kvadratmeter på markedet i Aarhus-bydelen Viby J. Det var supermarkedskoncernen Coop, der satte omkring 114.000 kvm til salg, som blandt andet huser indkøbscentret Megasyd, Arlas kontorer og ejendomskonceptet Sønderhøj.

Fyringer og rekrutteringer

Bygningsstyrelsen ansatte Rasmus Brandt Lassen som ny direktør. Inden sin start udpegede han facility management og en styrkning af bygherrefunktionen som sine to hovedopgaver. Bygningsstyrelsen afskedigede sin hidtidige direktør Gyrithe Saltorp i november året inden efter en fordyrelse på omkring 1,3 mia. kr. i forbindelse med opførelsen af Niels Bohr-bygningen.

Hos C.W. Obel Ejendomme skiftede man ud i bestyrelsen. Peter Winther, daværende adm. direktør i Sadolin & Albæk og nuværende adm. direktør i Colliers International i Danmark, afløste John R. Frederiksen, daværende formand for Ejendomsforeningen Danmark.

C.W. Obel Ejendomme skifter ud i bestyrelsen

Svenske Sweco, der i begyndelsen af 2018 købte Årstiderne Arkitekter, ansatte svenske Åsa Bergman som ny adm. direktør. Hun kom til stillingen med 27 års erfaring internt fra Sweco.

Også den skandinaviske del af studiebolig-bygger Basecamp Student havde en nyansættelse i marts måned, hvor Lars Hagstrøm kom til selskabet som ny udviklingsdirektør.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også