Ejendomsforeningen: Dyre huslejer skyldes politisk regulering

På 10 år er den gennemsnitlige husleje steget mere end de generelle forbrugerpriser. Hvis man ønsker lavere stigninger, kan man starte med at liberalisere lejeloven, da det vil øge udbuddet af boligudlejningsejendomme, lyder det fra cheføkonom.
Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark. | Foto: Jesper Blæsild
Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark. | Foto: Jesper Blæsild

Mens de generelle priser er steget med 17 pct. på 10 år, er den gennemsnitlige husleje steget med 30 pct., viser tal fra Danmarks Statistik ifølge DR.

Den udvikling skyldes ifølge Ejendomsforeningen Danmark ikke grådige udlejere, men snarere snærende juridiske bånd, der holder udbuddet af boligudlejningsejendomme fra at vokse.

"De mange regler og restriktioner i lejeloven og boligreguleringsloven lægger en kraftig begrænsning på udbuddet af lejeboliger, fordi det afskrækker potentielle investorer. Desuden afholder de komplicerede regler for lejefastsættelse mange fra at udleje et værelse," siger Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark, i en pressemeddelelse.

Afskaf boligreguleringsloven

Ideelt set burde man ifølge Ejendomsforeningen Danmark modernisere lejeloven og fjerne boligreguleringsloven helt. Ifølge boligreguleringsloven skal huslejen i ejendomme fra før 1992 følge omkostningerne for lejemålet.

Morten Skak, boligøkonom ved Syddansk Universitet, peger på, at der de senere år er bygget mange nye udlejningsejendomme. Og fordi ejendomme bygget efter 1991 følger markedet frit, skubber det også til udviklingen, der sender huslejerne i vejret.

"Det betyder, at flere og flere boliger vil følge den generelle udvikling på boligmarkedet," siger Morten Skak til DR.

Hvis man ønsker lavere stigninger i huslejerne, bør politikerne lette de administrative byrder for udlejerne, mener Morten Marott Larsen.

"Lovgivningen giver en masse unødvendige omkostninger til den private udlejning, der blandt andet skal bruge ressourcer på at få udregnet den omkostningsbestemte leje. Og så koster det også samfundet mange penge, når der skal afgøres tvister om lejefastsættelsen. Disse penge kunne bruges meget bedre på eksempelvis hospitaler, ældre, skole eller boligsikring til de mest økonomisk trængende," siger han.

Ejendomsforeningen har fire ting på ønskesedlen til ny minister

OECD råder Danmark til at sætte huslejen fri for private lejeboliger

Sadolin & Albæk: Attraktive boligejendomme er stensikre investeringer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også