EjendomsWatch

Konvertering og lejeregulering sikrer laveste tomgang i årevis

Ny markedsstatistik viser, at tomgangen i investeringsejendomme herhjemme falder. Men ifølge Ejendomsforeningen Danmark er det er konvertering til lejeboliger og reguleringer af lejen i kontorejendomme, der sikrer fremgangen.

Foto: Jesper Blæsild

Den økonomiske tomgang for investeringsejendomme fortsætter med at falde. Denne gang skal æren for faldet tilskrives kontorejendommene, men der er ”snydt” lidt på vægten, forklarer Ejendomsforeningen Danmark.

Tomgangen for investeringsejendomme er faldet med 0,3 procentpoint til 9,1 pct., hvilket er det laveste i flere år, viser en ny markedsstatistik, som Ejendomsforeningen Danmark netop har udgivet.

Der mangler generelt en større efterspørgsel på kontorlokaler før, at den økonomiske tomgang for kontor falder mærkbart

Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark.

En af årsagerne er, at tomgangen for kontorejendomme er faldende. Men den falder ikke fordi, der nødvendigvis bliver udlejet flere lokaler, forklarer Morten Marott Larsen, der er cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark.

"Der er flere effekter, der er i spil, når vi ser på økonomisk tomgang for kontorejendomme. En af dem er konvertering," siger han til EjendomsWatch og fortsætter om de øvrige effekter:

"Lejen i de kontorlejemål, der er udlejet, stiger en lille smule, og så falder den økonomiske tomgang lidt. Samtidig er der også en tendens til, at lejen i de lejemål, der er tomme, falder en lille smule. Og det trækker også den økonomiske tomgang nedad."

Mangler efterspørgsel

Den økonomiske tomgang for kontorer lyder på 12,3 pct., hvilket er fald med 0,3 procentpoint sammenlignet med foregående kvartal.

De helt store bidragsydere er København CBD, central business district, og Nordsjælland. Her er den økonomiske tomgang for kontorlejemålene faldet med 1,1 procentpoint begge steder. 

Generelt er tomgangen på bolig så lav, at der ikke er meget mere tilbage end naturlig tomgang

Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark.

Der er dog ikke helt samme udvikling for kontorejendommene, hvis man ser på hele året. Her er tomgangen nemlig steget med 0,3 procentpoint. Markedsstatistikken viser, Aarhus hænger lidt i bremsen.

Her lyder tomgangen på kontorejendomme på 15,7 pct., hvilket er en stigning på 0,4 procentpoint i det her kvartal. Til sammenligning er tomgangen i København CBD på 5,7 pct.

"15,7 pct. er selvfølgelig højt. Og generelt mangler vi en efterspørgsel på kontorlokaler på landsplan. Den økonomiske vækst efter finanskrisen har slet ikke kunnet opsluge de ledige kontorlokaler, så vi mangler en økonomisk vækst, der kan hive tomgangen ned," siger Morten Marott Larsen.

Selvom det samlede fald i kontorejendomme kommer fra konvertering og udviklingen i lejen, ser Morten Marott Larsen lyst på det.

"Det er positivt, at vi har nogle konverteringer. For det betyder, at tomme kontorlokaler, bliver til boliglokaler, hvor der er aktivitet, og det er rigtig glædeligt. Jeg synes også, at det er glædeligt, at lejerne i de udlejede kontorlokaler er villige til at betale en lille smule mere. Men der mangler generelt en større efterspørgsel på kontorlokaler før, at den økonomiske tomgang for kontor falder mærkbart," siger Morten Marott Larsen.

Naturlig tomgang

En anden stor bidragsyder til faldet i den samlede økonomiske tomgang for investeringsejendomme er butikker. Her er tomgangen faldet med 0,2 procentpoint og lyder nu på 8,3 pct.

I det seneste kvartal var det industri- og boligejendomme, der trak tomgangen ned. Men i dette kvartal er industriejendommene stagneret på 12,4, og de bidrager derfor ikke til faldet.

Helt modsat er det gået for boligejendommene. Her er tomgangen steget med 0,1 procentpoint til 2,9 pct. Men Morten Marott Larsen forklarer, at man ikke skal lægge det store i stigningen.

"Der er en lille bitte stigning, og det tilskriver jeg, at tomgangen stiger og falder en lille smule hele tiden. Generelt er tomgangen på bolig så lav, at der ikke er meget mere tilbage end naturlig tomgang," siger Morten Marott Larsen.

Skal længere ned

Hvis Morten Marott Larsen skal se ind i fremtiden, er det bedste bud fra hans side, at den økonomiske tomgang vil falde.

"Specielt når man kigger på kontor og industri, så skal tomgangen længere ned. Og hvis vi bare får en smule vækst, så skal det nok komme," siger Morten Marott Larsen og tilføjer:

"Men ellers så får vi igen lidt konverteringer, og det er også godt nok, at de tomme lokaler, bliver konverteret om til noget andet. Men konklusionen er, at den økonomiske tomgang selvfølgelig skal længere ned endnu."

Ejendomsforeningen: Gode takter i udspil til nyt vurderingssystem

Investeringsejendomme oplever den laveste tomgang i over to år

Stor rift om udlejningsboliger i hele Danmark

Flere og flere kontorer bliver boliger 

Mere fra EjendomsWatch

International investor skyder kvart milliard i København

En tre år gammel bolig- og erhvervsejendom på Frederiksberg skifter hænder, efter at en fond under LaSalle Investment Management har udset sig aktivet som sin første investering i den danske hovedstad. ”En vigtig milepæl i fondens strategi,” lyder det fra køber.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier