EjendomsWatch

Ejendomsinvestorer skruer ned for optimismen

Ejendomsinvestorerne forventninger ser ud til at toppe i 2017 med et forventet totalafkast på 5,9 pct. Men over de næste fem år forventer investorerne, at der er en afmatning på vej, viser ny markedsstatistik.

Foto: Jesper Blæsild

Fra toppen er der som bekendt kun én vej. Og over de kommende år vil investeringsejendomme gradvist blive en dårligere forretning.

Det viser den seneste markedsstatistik fra Ejendomsforeningen Danmark, hvor ejendomsinvestorerne lige nu melder om gode tider og en forventning om et samlet afkast i år på 5,9 pct.

"Det svarer til en stigende ejendomsværdi på omkring én procent i 2017. Over en femårig periode spår ejendomsinvestorerne dog, at det totale afkast vil aftage til 5,6 procent. Udviklingen vil kunne ses allerede i 2018, hvor ejendomsinvestorerne har nedjusteret deres forventninger siden sidste kvartal. Forventningerne til 2018 er nu på 5,8 procent, hvilket er det lavest målte i de seneste seks kvartaler," lyder det fra Ejendomsforeningen Danmark.

"Ejendomsværdierne er steget i en periode, men ejendomsinvestorerne har nu en forventning om, at markedet er ved at ramme et fornuftigt prisleje, hvilket gør, at den stigning, vi har set, forventes at aftage de næste par år.  Det viser, at ejendomsinvestorerne ikke har en forventning om, at træerne vokser ind i himlen," siger Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark, i en kommentar til den nye statistik.

Han understreger, at afkastet på investeringsejendomme vil ligge på et godt og fornuftigt niveau til trods for en kommende afmatning.

”Selvom der er en afmatning under opsejling, er investeringsejendomme stadig en god investering, som vil komme til at give et fornuftigt afkast de næste par år”, siger Morten Marott Larsen.

Rekordhøje forventninger til kontor

I forventningsundersøgelsen fremgår det også, at ejendomsinvestorerne har rekordhøje forventninger til markedsleje for kontorer. Samtidig er der blandt investorerne stor forventning om en stigende udlejningsprocent for kontorer med et fald på 0,6 procentpoint i den økonomiske tomgang.

"En faldende tomgang betyder, at der vil være færre kontorkvadratmeter at vælge mellem. Kontor bliver en mere eftertragtet vare, og så vil priserne forventeligt begynde at stige”, siger Morten Marott Larsen.

Det er femte kvartal i træk, at der er større forventninger til kontors ejendomsværdier i forhold til bolig, industri og butik, fremgår det.

Aalborg og Odense fortsætter fremgangen

Der er stigende forventninger til ejendomsværdierne i Aalborg og Odense i forhold til det øvrige Danmark. Det er femte kvartal i træk, at der er en forventning om fremgang for de to byer. Overordnet er det dog stadig Danmarks to største byer, København og Aarhus, der er størst forventninger til.

Butikker oplever den laveste tomgang i otte år

Investorer venter afkast på 5,9 pct. på ejendomme i år

Forening ser to usikkerhedsfaktorer på ejendomsmarkedet i år 

Mere fra EjendomsWatch

Krise tvinger ejendomsmæglere til at barbere i staben

Den finansielle uro har også ramt landets mæglere. Tiderne med fuld fart fremad er sat på hold – organisationerne skæres til, medarbejdere fyres, men enkelte ser det som en mulighed for at opsnappe de bedste kandidater. ”Medvinden skal nok komme tilbage,” siger Colliers-direktør.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier