OECD råder Danmark til at sætte huslejen fri for private lejeboliger

Rapport fra den internationale organisation kritiserer stram regulering af det danske lejeboligmarked og anbefaler et større privat lejemarked. Ejendomsforeningen Danmark bakker op og skyder med skarpt efter Lejernes Landsorganisation og den nuværende planlov.
John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark. | Foto: Sara Galbiati
John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark. | Foto: Sara Galbiati

Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD, har sendt en analyse af den danske velfærdsmodel på gaden, hvor den internationale organisation med fokus på økonomisk fremme gennem markedsøkonomi bl.a. tager temperaturen på boligmarkedet i Danmark.

Rapporten konkluderer, at særligt lejeboligmarkedet i København er for stramt reguleret for boliger, der er opført før 1991. Den betragtning bakker Ejendomsforeningen Danmark op om i en pressemeddelelse.

"Vi er fuldstændig enige i OECD's konklusioner om, at lejemarkedet er for strengt reguleret. Det er rigtig positivt, at der kommer fokus på det. Situationen i dag er bl.a., at enlige bliver siddende i deres store boliger, fordi det ikke kan betale sig for dem at flytte. Hvis vi fik et mindre reguleret marked, ville der blive flere store boliger ledige til gavn for eksempelvis børnefamilier," siger John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark, i pressemeddelelsen.

I rapporten anbefaler OECD bl.a., at der bør nedsættes en lejemarkedskommission, som ser på muligheden for at udvikle et større privat lejemarked.

"En lejekommission kan være en god idé, hvis man formår at samle nogle relevante personer, som fordomsfrit og med et åbent sind engagerer sig i opgaven. Det er vigtigt, at det ikke bliver en syltekrukke," siger John R. Frederiksen.

Planloven får skylden

I forbindelse med rapporten har Lejernes Landsorganisation, LLO, erklæret sig uenige med OECD’s konklusioner. Cheføkonom i LLO, Jesper Larsen, har i den forbindelse udtalt, at han ønsker, at der indføres et fordelingssystem "så det ikke kun er dem med de gode forbindelser, der kan få fingrene i de store og billige lejligheder i den centrale del af hovedstaden".

Den løsning giver John R. Frederiksen ikke meget for.

"Det leder jo tankerne hen på det gamle Sovjetunionen. Hvordan skulle man med rimelighed kunne fordele noget, der er privat ejet? Det giver ikke mening. Man burde hellere se på vores nabolande Norge og Finland, hvor det fungerer fint med et mindre reguleret marked. Mindre regulering vil skabe mere flow, og der vil blive flere lejligheder til rådighed til gavn for alle typer lejere," siger han.

Antallet af ledige private udlejningsboliger er faldet betydeligt gennem de seneste år. Ifølge Ejendomsforeningen Danmark sker det primært på grund af tilbudspligten, hvor en ejendom, der er omfattet af boligreguleringsloven, ved et salg skal tilbydes lejerne. Lejerne kan så købe ejendommen og omdanne den fra en udlejningsejendom til en andelsboligforening.

"Det er en lovbestemmelse, som blandt andet LLO har holdt meget fast i. På den konto er der forsvundet cirka 4000 boliger om året de sidste 20 år fra det frie lejemarked. Der er derfor virkelig behov for, at vi begynder at være mere open-minded for at sikre de fornødne lejeboliger i fremtiden," siger John R. Frederiksen.

Udskældt krav om billige boliger bakkes op af to ud af tre danskere

Hver tredje vil tvinge private til at huse flygtninge

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også