Bygherrer må se kartelmager slippe for straf i 20 tilfælde af prisfusk

Den årelange sag om det store byggekartel i København er slut. Men en række store bygherrer må se en af sagens største aktører slippe for straf.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Nordea, Novo Nordisk, KAB og Forsvaret er nogle af de bygherrer, som har været offer for overtrædelser af konkurrenceloven, uden at det får juridiske konsekvenser for de ansvarlige.

Årsagen er, at entreprenørvirksomheden Julius Nielsen & Søn har søgt om og nu fået tiltalefrafald i den årelange sagen om karteldannelse. Da selskabet har medvirket til afsløringen af flere ulovlige forhold blandt byggeselskaber i Storkøbenhavn, opfylder selskabet kriterierne for et tiltalefrafald, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

"Jeg er glad for, at der nu er sat punktum for sagerne om de storkøbenhavnske byggekarteller. Karteldeltagerne har sat konkurrencen ud af kraft ved at koordinere priser på byggeprojekter, og det har skadet både offentlige og private bygherrer," siger Jakob Hald, direktør i styrelsen, i en pressemeddelelse.

Byggeopgaver rækker tilbage til 2005

Julius Nielsen & Søn blev i forbindelse med sagskomplekset tiltalt for 20 forhold af tilbudskoordinering.

De bygherrer, der har benyttet sig af Julius Nielsen & Søn, tæller blandt andre Nordea, SEB Bank, KAB, Ikea, Forsvarets Bygningstjeneste, Freja Ejendomme og Arkitekternes Pensionskasse. En enkelt sag daterer sig helt tilbage til 2005, mens de fleste sager, hvor Julius Jensen & Søn er involveret, er i perioden fra 2007-2009.

Med tiltalefrafaldet afsluttes hele sagskomplekset, hvor der i alt er udstedt bøder for 31 mio. kr. fordelt på 25 virksomheder og 21 ledende medarbejdere. Én virksomhed er frifundet for at have deltaget. Sagskompleksets højeste bøde på 10 mio. kr. blev vedtaget for 12 forhold af tilbudskoordinering, fremgår det videre af meddelelsen.

Sagskomplekset om de storkøbenhavnske byggekarteller er en af de største kartelsager i danmarkshistorien. De involverede virksomheder har koordineret priser på byggeentrepriser til en samlet værdi af 400-500 mio. kr.

"Alle virksomheder skal holde sig langt væk fra karteller, men er en virksomhed kommet på den forkerte side af stregen, så er en ansøgning om straflempelse den rigtige vej ud af kartellet," udtaler Jakob Hald i meddelelsen.

Se den komplette liste over bygherrer, der har været involveret med Julius Nielsen & Søn her.

Kartelsigtet ærgrer sig over måske at have begået fejl

Anklager lukker kartelsag mod Skou Gruppen

Frikendt byggeformand skyder igen mod styrelse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også