EjendomsWatch

Svag indtjening plager atter entreprenørbranchen

Ifølge Økonomisk Ugebrev er en pæn fremgang i 2015 en enlig svale.

Foto: Ritzau Scanpix / Jan Dagø

Danmarks større entreprenører havde et særdeles godt år i 2015, omend fremgangen siden er aftaget betydeligt i 2016. Både specialister og generalister havde fremgang fra boligbyggeri og i anlægsarbejder sidste år, men forretningsmodellerne skal stadig stå deres prøve.

Det skriver Økonomisk Ugebrev Formue/CFO.

"Set under et, øgede Danmarks 29 største byggevirksomheder i 2015 deres omsætning med 8 pct., og deres driftsresultat med hele 55 pct. For en række af de større entreprenører så 2015 ud til at blive året, hvor de ikke blot fik gode bygge- og anlægskonjunkturer, men også fik bugt med mange af de problemer med forretningsmodeller og uventede problemer med opgaverne, der havde plaget dem i de foregående år," skriver ugebrevet.

Men udviklingen var varieret:

"Trods den generelle fremgang var der i 2015 også entreprenører, som gik tilbage, og i 2016 har det vist sig, at fremgangen i 2015 ikke var vedvarende," skriver ugebrevet.

Tal for de store børsnoterede entreprenørvirksomheder viser ifølge ugebrevets opgørelse en vigende tendens i år, omend de i deres seneste kvartalsmeddelelser understreger, at de føler sig godt rustede til 2017.

"Selv om niveauet er løftet, er indtjeningen i de danske byggevirksomheder stadig behersket," konstaterer ugebrevet.

"Selv om det centrale nøgletal, overskudsgraden (driftsresultatet i procent af omsætningen) steg pænt fra 3,2 pct. i 2014 til 4,6 pct. i 2015, så ligger det stadig lavt: Gennemsnittet for de større byggevirksomheder er ikke nået op på den overskudsgrad på 5 pct., som mange af virksomhederne har som målsætning på længere sigt," skriver ugebrevet.

Ugebrevet oplyser, at 15 af de 29 virksomheder dog sluttede 2015 med en overskudsgrad på mere end 5 pct., mod kun ni virksomheder året før.

Specialisten Huscompagniet, der bygger typehuse, scorede igen den højeste overskudsgrad, nemlig 8,7 pct., selv om den faldt fra de 10,5 pct., der sås året før. De efterfølgende pladser blev indtaget af mere traditionelle byggevirksomheder: C.G. Jensen, det tidligere Skanska Danmark, der med en overskudsgrad på 7,8 pct. kom på andenpladsen, Jakon, der med 7,1 pct. kom på tredjepladsen, mens det svenskejede NCC Construction Danmark på en fjerdeplads igen placerede sig som et af branchens mest lukrative selskaber.

"Den generelle fremgang i overskudsgraden blev i 2015 også hjulpet på vej af branchens største, de børsnoterede Per Aarsleff og MT Højgaard, der er ejet af børsnoterede Højgaard Holding og Monberg & Thorsen. Begge opnåede markant stigende driftsresultater," skriver ugebrevet, der dog noterer sig, at fremgangen er bremset op i 2016, hvis man skal dømme efter de signaler, der foreløbig er kommet fra store børsnoterede byggevirksomheder.

Både Per Aarsleff, MT Højgaard og Ove Arkil, har i løbet af året nedjusteret forventningen til årsresultatet, som nu i alle tre virksomheder kommer væsentligt under 2015.

Ugebrevet fremhæver, at mange af virksomhederne venter fremgang i 2017 "ikke mindst takket være interne omstruktureringer og udviklingsprojekter, der kan få godt medløb af antallet af påbegyndte boliger, der i 2017 for første gang siden finanskrisen kan overstige 20.000".

MT Højgaard-boss: "Det er dybt beklageligt og utilfredsstillende"

Arkil-topchef: Der er lidt klumper i strømmen

Hoffmann tjener mere på lavere aktivitet

Store entreprenører vokser mest på opsvinget 

 

Mere fra EjendomsWatch

Konkurrence om at byudvikle ved København Syd Station er begyndt

Metroselskabet starter udbud af nyt byområde ved Ny Ellebjerg Station, som fra næste år bliver døbt København Syd med metro, tre S-togslinjer og flere internationale tog til følge. Byområdet skal indeholde erhverv, boliger og butikker, fremgår af udbudsmaterialet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier