Storkøbenhavn får klø af de europæiske konkurrenter

København og Sjælland er dårligere til at tiltrække investeringer end andre store byområder i Nordeuropa. Socialdemokratiet i København erkender, at tallene ikke ser alt for gode ud og vil lære af især den svenske hovedstad.
Foto: Ritzau Scanpix/Per Folkver
Foto: Ritzau Scanpix/Per Folkver

I kampen med andre europæiske storbyer halter København efter – både når det gælder om at tiltrække investeringer, og når det gælder om skabe arbejdspladser på baggrund af investeringerne, viser en analyse fra Copenhagen Capacity, der arbejder på at trække flere investeringer til Hovedstadsregionen og Sjælland. Det skriver Berlingske Business

I analysen kan man se, at i årene fra 2009 til 2014 er der kommet 232 udenlandske investeringsprojekter til København plus Sjælland. Det er flere end Stockholm, men færre end byer som Helsinki, Berlin, Hamborg, Amsterdam og Dublin. De mange investeringer skulle gerne give nogle nye job, men på det område indtager København og Sjælland jumbopladsen blandt de europæiske storbyer.

Så sent som i februar blev København kåret som Europas bedste og mest erhvervsvenlige område af den engelske avis Financial Times. Vicedirektør Kent Damsgaard fra interesseorganisationen Dansk Industri påpeger, at det kun er i nogle målinger af erhvervsklimaet, at København troner øverst.

"København kommer længere nede på listerne, hvis man også tager lønningerne og virksomhedernes øvrige omkostninger med. Vi har et godt erhvervsklima, men vi har også nogle udfordringer, som vi bakser med," siger Kent Damsgaard til Berlingske Business og fremhæver, at muligheden for at få højt kvalificeret arbejdskraft er en hæmsko for København.

Overborgmester Frank Jensen (S) er på officiel rejse i Sydkorea sammen med bl.a. statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og har ikke haft mulighed for at kommentere analysen. Men gruppeformanden for Socialdemokratiet i København, Lars Weiss, indrømmer, at tallene ikke ser for pæne ud. Han håber, at skabelsen af Greater Copenhagen kan sætte skub i udviklingen – Greater Copenhagen er et samarbejde mellem København, alle kommunerne i Region Sjælland og Region Hovedstaden samt Skånes kommuner.

"Det ser ud, som om Stockholm er bedre til at udnytte de vidensstyrkepositioner, de har. Det kan vi lære noget af i Greater Copenhagen. Hvis vi tager den del af landet, ligger der rigtigt mange vidensinstitutioner og læreanstalter. Vi har blandt andet styrkeområder inden for medico. Når vi bliver bedre til at udnytte den viden, vil vi få flere af de højproduktive job. Det vil også betyde noget for at kunne tiltrække endnu flere udenlandske investeringer," siger Lars Weiss til Berlingske Business.

"Styrk byggesagsbehandlingen i kommunerne"

Danmark kom på investorernes landkort på Mipim-messen

Dansk Byggeri: Dyrt at være erhvervsfjendsk kommune

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også