Klumme: Styrk byggesagsbehandlingen i kommunerne

Det er vigtigt, at København som landets vækstmotor forbedrer sit erhvervsklima, lyder det i denne klumme.
Foto: PR
Foto: PR
AF TONY CHRISTRUP, LANDSFORMAND I BYGGESOCIETETET

Dansk Industri (DI) har netop offentliggjort sin årlige erhvervsklimaundersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2016. Undersøgelsen, der er baseret på en række statistiske indikatorer samt svar fra over 7200 virksomheder, viser, at der er stor forskel på, hvordan kommunerne understøtter erhvervslivet. Kun én ud af de ti bedste kommuner ligger på Sjælland, mens København og mange af omegnskommunerne ligger i den tunge ende af skalaen.

For bygge- og ejendomsbranchen har det naturligvis stor betydning, hvordan kommunerne håndterer dialogen med virksomhederne særligt i forbindelse med behandlingen af byggesager. Her spiller kommunikationen og sagsbehandlingstiden en stor rolle. Undersøgelsen viser, at muligheden for, at virksomhederne kan bygge uden forsinkelser er afgørende for at skabe et godt erhvervsklima. Det kan koste virksomhederne dyrt, hvis det trækker ud eller håndteres forkert.

En opgørelse fra Dansk Byggeri fra august viser, at der er store kommunale forskelle på, hvor lang tid virksomhederne skal vente på at få en byggetilladelse. I nogle kommuner overstiger den faktiske ventetid langt de kommunale servicemål for, hvor lang tid den pågældende ansøger skal vente fra ansøgningen modtages og frem til, at kommunen træffer sin endelige afgørelse. 

I forhold til sidste års undersøgelse er København samlet set faldet ti pladser tilbage til en placering som nummer 95 ud af undersøgelsens 96 kommuner. Og hvad angår byggesagsbehandling, så er Københavns Kommune placeret som nummer 94.  Det giver naturligvis plads til fortsatte forbedringer. Verden er dog hverken sort eller hvid. Vores store byer bliver hver dag positivt udfordret af øget befolkningstilvækst, nye byggerier, store infrastrukturprojekter mv. Det skal vi respektere, men med de nuværende ressourcer, bør vi også kunne forvente, at de store kommuner har kapaciteten til det. Byggesocietetet har derfor indledt en konstruktiv dialog med bl.a. Københavns Kommune om fremadrettet at arbejde sammen om at gøre de fælles arbejdsbetingelser bedre.    

Det er vigtigt, at København forbedrer erhvervsklimaet. Vi er i skarp konkurrence med andre europæiske storbyer om vækst og investeringer, og hvis København skal være den vækstmotor, der skal trække udenlandske investeringer til Danmark, er et stærkt erhvervsliv naturligvis altafgørende, men ikke nogen selvfølge.

Det er derfor godt, at vi har sådanne undersøgelser, der sammenligner kommunernes erhvervsklima. Det giver ikke kun substans til debatten, men sammenligningsgrundlaget gør det også lettere for landets kommuner at lære af hinanden. Og de kommuner, der klarer sig mindre godt får forhåbentlig øjnene op for, hvor vigtigt det er at have fokus på at skabe et godt erhvervsklima. Sammenligningsgrundlaget giver naturligvis også virksomhederne mulighed for at søge der hen, hvor de får de bedste vilkår. Den konkurrence er sund.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også