EjendomsWatch

Overskudsgraden halter trods fremgang i bygge- og anlægsbranchen

Generelt stiger både omsætning og det primære resultat pr. medarbejder, viser analyse af branchens store aktører. Men overskudsgraden er stadig på den forkerte side af 5 pct.

Foto: Colourbox

Det går godt i den danske bygge- og anlægsbranche, som i 2015 viste betydelig fremgang. Det skriver revisions- og konsulenthuset Deloitte i en pressemeddelelse på baggrund af en ny analyse, hvor Deloitte har gennemgået regnskaber for de 36 største virksomheder inden for anlæg, byggeri og typehuse.

Over en bred kam stiger både omsætning og det primære resultat pr. medarbejder. Alligevel kæmper flere virksomheder med at få rigtig gang i væksten, og overskudsgraden ligger fortsat et godt stykke under 5 pct.

"Generelt er der fremgang i branchen, og det er naturligvis positivt. Samlet set ser vi en pæn vækst i omsætningen og også en pæn vækst i det primære resultat pr. ansat, der i 2015 landede på 185.000 kr. Derudover viser soliditeten også en svag stigning, hvilket er et tegn på, at virksomhederne er i gang med at polstre sig," siger Thomas Frommelt, partner i Deloitte, i meddelelsen.

God indtjening i at bygge typehuse

Regnskabs- og nøgletallene er udarbejdet på basis af officielle årsregnskaber for de seneste fem regnskabsår.Virksomhederne i analysen fordeler sig på 12 anlægsentreprenører, 21 bygningsentreprenører og 3 typehusentreprenører. Sidstnævnte klarer sig bedst.

"Ser vi på årsregnskaberne, er det klart typehusentreprenørerne, der er bedst til at tjene penge. Her var det primære resultat hele 316.000 kr. pr. ansat i 2015. For bygningsentreprenørerne endte resultatet på 199.000 kr. og blot 111.000 kr. pr. ansat hos anlægsentreprenørerne," siger Thomas Frommelt, som dog pointerer, at tallene ikke er korrigeret for underleverandører, som nogle af typehusvirksomhederne og styringsentreprenørerne gør flittigt brug af.

Derimod viser regnskaberne, at flere af anlægsentreprenørerne har svært ved at opretholde omsætningen.

"Der sker det, at de største anlægsentreprenører bliver større, mens flere af de mindre har problemer med at holde omsætningen. Reelt er væksten altså drevet af en meget lille gruppe succesfulde entreprenører, mens det store flertal ligger stort set fladt," siger Thomas Frommelt.

For bygningsentreprenørerne er historien næsten den samme, da væksten er drevet af en lille håndfuld virksomheder, mens flere viser svag eller ligefrem negativ vækst.

"Rent omsætningsmæssigt har det ikke været et godt år for bygningsentreprenørerne, hvor flere af de store har mistet forretning. Dog har virksomhederne været rigtig gode til ikke at lade det gå ud over bundlinjen. Således er indtjeningen væsentligt forbedret fra 2014 til 2015, ligesom overskudsgraden i samme periode steg fra 2,9 til 4,0 pct.," siger Thomas Frommelt.

Fald i påbegyndt byggeri skyldes etageboliger

Dansk Industri ser skeptisk på vækst i det private byggeri

Manglende arbejdskraft hæmmer byggebranchens vækst

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 26: Over for gult

Med dagens Tour de France-start i København viser hovedstaden endnu engang sin status som en international by. Ikke så sært, at udenlandske investorer stadig gerne vil have del i værdierne, også selvom de måske tager et dyk for en tid.

Trængt boligfond må alligevel skride til salg

Frederiksberg Boligfond er stadig i så sårbar økonomisk situation, at der skal skaffes penge via ejendomssalg – præcist det, der i 2018 udløste folkelige protester, da Blackstone var udset som køber.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier