Briefing uge 36: Den sidste olie

Én lagde sig ”fladt ned”, en anden klandrede ”uheldige og uforudsete økonomiske omstændigheder”, mens en tredje var offer for ”mudderkastning.” Briefing er klar efter en uge i konkursernes tegn.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

Rekonstruktører og kuratorer har nok at se til i disse tider, hvor mange erhvervsdrivende – ikke mindst i ejendomsbranchen – må sande, at forretningsplan og virkelighed kan være to uforenelige størrelser.

Mens der i visse tilfælde er tale om kulminationen på et uskønt og udstillet forløb, er der andre gange tale om noget nær et lyn fra en klar himmel for alle andre end de direkte involverede.

Dermed velkommen til en dugfrisk udgave af Briefing, hvor endnu en dramatisk uge i branchen tages under (k)ærlig behandling.

Optimistiske Oskar

For den københavnske ejendomsudvikler Oskar Group har året 2023 ikke just været en dans på de berømte roser med sager om skattesvindel, manglende betaling af gæld og et dumpet årsregnskab. Tidligt onsdag morgen tikkede nyheden om, at Oskar Group er taget under rekonstruktion og dermed kæmper mod en truende konkurs, så ind.

Fra ledelsens side erklærede man sig ”enormt ærgerlige og kede af” situationen, men fralagde sig i samme ombæring ansvaret ved at pege på ”en række meget uheldige og uforudsete økonomiske omstændigheder” i forbindelse med et byggeprojekt, hvor pensionsselskabet Pensam valgte at rive entreprisekontrakten over.

Trods ”en presset og uholdbar likviditetssituation” som følge af garantiforpligtigelser på op imod 50 mio. kr. understreger adm. direktør Jesper Brinkmann, at Oskar Group er ”en sund og god virksomhed,” og at man er ”optimistiske og fulde af tro på, at vi kan lave en plan, som sikrer Oskar Groups fremtid.”

Hvorvidt det bliver tilfældet, har vi endnu til gode at se, og som rekonstruktør Søren Aamann Jensen siden slog fast, så er det i sidste ende op til kreditorerne at beslutte, om de synes, det er en god idé at arbejde videre, ”eller om de ønsker en konkurs.”

Konkursramt prisvinder

Det sidste blev desværre konklusionen for en anden projektudvikler, Container Living, der blot et år efter at have modtaget prisen for Årets Innovation i forbindelse med branchetopmødet Ejendom2022 så sig nødsaget til at indgive egenbegæring om konkurs.

”I al forretning er timing jo afgørende. Vi har bare ikke har ramt den, og det ligger vi os bare fladt ned på,” lød det fra adm. direktør Brian Gade, der blev mødt af umiddelbar opbakning fra medejer Rasmus Juul-Nyholm, som i nederlagets stund slog fast, at ”man skal læne sig ud, være ambitiøs og tage nogle chancer en gang imellem.”

”Container Living er ikke min første start-up investering, der ikke kom hjem, og det bliver heller ikke den sidste,” forklarede Cobblestone-stifteren.

Målet er nu angiveligt at få renset ud i koncernen, så selskabet kan rejse sig fra asken som en anden Fugl Føniks.

Vildfaren verdensmand

At Nils Jansson skulle have en fremtid i branchen, fremstår stadig mere tvivlsomt, efterhånden som afsløringer af tvivlsomme forretningsmetoder for Blackstones tidligere spydspids i Danmark kommer frem i lyset.

”Mudderkastning” kaldte hovedpersonen selv de artige sager, der fredag blev stillet til skue i form af over 20 eksempler på manglende betalinger.

”Han virker troværdig, når han står der som en anden verdensmand og kan det hele”, ”det er vanvittigt, han kan blive ved på den måde”, og ”det er fuldstændig vanvittigt, så mange følger hans adfærd har for sindssygt mange mennesker” er blot nogle af de bemærkninger, som utilfredse kreditorer hæfter på s forretningsmetoderne for den konkursramte herre, der selv kalder sig ”Nilleren” på Instagram.

Forinden var det kommet frem, at selskabet Seven52 Capital, som officielt er ejet af Nils Janssons to hjemmeboende og ikke-myndige børn, men hvor kontrollen ligger hos forældrene, ligger inde med en ikke ubetydelig reserve af materielle goder såsom biler, en ursamling og Nils Janssons private bopæl i Rungsted.

Mærsks miskmask

En lettere anspændt stemning er der også i luften over Frederiksstaden, hvor en af det mondæne københavnerkvarters mest berømte beboere i form af shippingkæmpen Mærsk er kommet i modvind efter at have annonceret en 26.000 kvm stor udvidelse af sit eksisterende domicil.

Denne gang var det ingen ringere end Jeudan, der brokkede sig over et byggeri, som ifølge ledelsen hos landets største børsnoterede ejendomsselskab ”ikke stemmer overens med områdets egenart og tilmed skader helhedsudtrykket.”

”Det er et sted, hvor der bør udvises rettidig omhu, så vi håber da, at både bygherren og myndighederne genovervejer projektet på baggrund af de høringssvar, der er kommet ind,” lød det fra topchef Per Hallgren.

I den resterende del af landet er det så som så med byggeaktiviteten, viser tal fra Danmarks Statistik. Således var der i andet kvartal ligefrem tale om det laveste niveau for påbegyndt byggeri i syv år, hvilket – måske ikke så overraskende – bliver forklaret med de høje renter og stigende materialepriser.

Så nåede vi til vejs ende i en uge, hvor Anders Bording Priserne blev uddelt, og hvor EjendomsWatch i sidste ende måtte tage til takke med at være nomineret til en af de tre traditionsrige journalistpriser. Som vi så i den forgangne, kan det tilsyneladende også være farligt at vinde priser.

Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend til alle.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også