Briefing uge 34: En græsk tragedie i overhalingsbanen

Ejendomsbranchen er rig på folk, der lever livet lidt for stærkt – og som ender med at køre galt. Det blev vi endnu engang mindet om i denne uge, hvor EjendomsWatch som sædvanligt var på pletten.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Fire medier var repræsenteret i Københavns Byrets retssal 1, da man torsdag tog hul på den længe ventede straffesag mod den vanærede ejendomshandler Peter Norvig og dennes ægtefælle Hanne Nørrisgaard:

Ritzau, Ekstra Bladet, Frihedsbrevet og selvfølgelig EjendomsWatch, som i sin tid afslørede ægteparrets lemfældige omgang med corona-hjælpepakker, der er sagens omdrejningspunkt.

Den brede appel er ikke svær at forstå. Der er noget alment fascinerende over en undergangsfortælling, som den der sidder på anklagebænken denne formiddag, iført polotrøje, cowboybukser og udtrådte, brune gummisko.

Gennem to årtier har medierne fulgt den engang så velrenommerede Nybolig-duo gå fra hus og hjem, blive frakendt retten til at være ejendomsmægler, kæmpe mod gentagne konkurser og endelig – i tragediens foreløbige klimaks – forsvare sig mod anklager om svig og underslæb, der kan sende dem begge bag tremmer.

Sagen illustrerer bedre end nogen anden, hvorfor ejendomsbranchen er så djævelsk tiltrækkende. Tiltrækkende, fordi den er fyldt af kulørte personager, der – forblændet af guld og glamour – har fejet alle hindringer af vejen og besteget dansk erhvervsliv. Og djævelsk, fordi den samme griskhed uundgåeligt fører til samme personers fald fra tinderne.

EjendomsWatch er med på hele rejsen og giver læserne den skarpeste – og mest kritiske – dækning af den danske ejendomsbranche. Således også i den forgangne uge.

Kulørte konkurser

En anden, der er faldet dybt, er manden bag Blackstones indtog på det danske ejendomsmarked, Nils Jansson.

Ejendomsspekulanten gik tidligere i august personlig konkurs på baggrund af gammel gæld fra finanskrisen – eller ”fortids dumheder,” som han selv beskrev det over for EjendomsWatch.

Forinden havde han forgæves forsøgt at overbevise Gældsstyrelsen, Finansiel Stabilitet og Nykredit om, at han skulle have en rekonstruktion af sin 130 mio. kr. store gæld. I den forbindelse viftede Nils Jansson lokkende med sin direktørbonus i selskabet Seven52 Capital, som baserer sig på et trecifret millionbeløb, selskabet mener at have til gode hos Blackstone.

Selv samme tilgodehavende blev to dage efter konkursen nedskrevet fra 440 til 216 mio. kr. – hvilket Nils Jansson dog var hurtig til at affeje som værende sagen uvedkommende. Hvorvidt kreditorerne er enige i det, må tiden vise.

Og nu vi er ved konkurserne, så var der også nyt fra boet efter det krakkede Kiss Development fra Vordingborg. Her mener kurator, at selskabets tidligere ejer og direktør Michael Gurskov Eskildsen bør idømmes konkurskarantæne.

Ejendomsudviklerens advokat affejede dog beskyldningerne om ”groft uforsvarlig forretningsførelse” som værende ”grundløse,” hvilket skifteretten nu skal tage stilling til.

Nyt fra pensionssektoren

Og så til den mere lødige del af ejendomsbranchen: Pensionsselskaberne. Her var der nyt fra PFA, der kom ud af første halvår med et trecifret millionoverskud.

I samme ombæring kunne EjendomsWatch breake nyheden om, at PFA Ejendomme fra 2024 lægges sammen med pensionskæmpens øvrige unoterede investeringer.

Ansvaret for ejendomsinvesteringerne kommer til at blive fordelt mellem PFA’s chef for alternative investeringer, Peter Tind Larsen, og investment director Peter Morgan, der bliver ny ejendomschef. Samtidig stopper Mikael Fogemann, der i dag har titel af executive director, efter syv år i PFA Ejendomme.

Udmeldingen om den nye struktur kommer i kølvandet af, at den mangeårige direktør i PFA Ejendomme, Michael Bruhn, meldte sin afgang i forsommeren. Og selvom man ifølge investeringsdirektør Kasper A. Lorenzen har fundet ”en optimal løsning”, hvor den afgående ejendomsdirektør fortsætter som seniorrådgiver for koncerndirektionen, så lagde Lorenzen ikke skjul på, at ”det bliver aldrig det samme efter Michael Bruhn.”

Hos konkurrenten Velliv var der også nyt på personalefronten. Her har man været på fisketur hos et helt tredje pensionsselskab, ATP, hvor man han hentet risikodirektør Kim Kehlet Johansen ind som afløser for Steen Michael Erichsen, der blev fyret tidligere på året.

En kandidat fra ”øverste hylde i finanssektoren”, lød det efterfølgende fra Vellivs bestyrelsesformand, Anne Broeng, der blandt andet lagde vægt på, at Kim Kehlet Johansen – der er uddannet aktuar – er ”en, der forstår kompleksiteten i et pensionsselskab”.

I modsætning til forgængeren, må forstås. I hvert faldt indrømmede Steen Michael Erichsen i 2022 selv, at der var andre, der var bedre til regne end ham.

Det bliver der forhåbentlig ikke noget af de kommende dage – altså regn. Tø-hø. God weekend fra EjendomsWatch!

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også