Blackstones tidligere frontmand jagtes af kreditorer: "Vanvittigt han kan blive ved"

Over 20 kreditorer beskylder den tidligere spydspids for Blackstone i Danmark, Nils Jansson, for at løbe fra regningen – et tocifret millionbeløb. ”Ren mudderkastning,” mener han selv. (Opdateret)
Gennem selskabet 360 North stod Nils Jansson i perioden 2017-2019 i spidsen for den amerikanske kapitalforvalter Blackstones kritiserede indtog på det danske ejendomsmarked. | Foto: Jonas Olufson
Gennem selskabet 360 North stod Nils Jansson i perioden 2017-2019 i spidsen for den amerikanske kapitalforvalter Blackstones kritiserede indtog på det danske ejendomsmarked. | Foto: Jonas Olufson

Beskyldninger om manglende betalinger tårner sig op mod selskabet Seven52 Capital, der er ledet af Nils Jansson, manden bag amerikanske Blackstones kritiserede indtog på det danske ejendomsmarked i perioden 2017-2019.

Det kan EjendomsWatch afsløre på baggrund af samtaler med over 20 virksomheder, der har rettet krav mod Seven52-koncernen. Kreditorerne fortæller enslydende historier om, at direktør Nils Jansson undervejs er kommet med uberettigede indsigelser og søforklaringer på, hvorfor der ikke er betalt for varer og ydelser.

”Han lover en masse, og man tror jo på det. Han virker troværdig, når han står der som en anden verdensmand og kan det hele. Det kan han så bare ikke alligevel,” siger Kaj Jacobsen, direktør og ejer i Fremtiden Staldinventar, der har 230.000 kr. til gode hos Seven52-koncernen.

EjendomsWatch er i besiddelse af et internt likviditetsbudget i Seven52 Capital fra starten af 2023, hvor selskabet selv anslår at skulle betale ca. 5 mio. kr. for at lukke igangværende tvister med kreditorer.

Det er dog langt fra nok til at dække alle de krav, som er rejst mod Seven52-koncernen. Alene de kreditorer, som EjendomsWatch har været i kontakt med, har samlede krav for et tocifret millionbeløb.

Herfra lyder det enstemmigt, at man føler sig ført bag lyset af Nils Jansson.

”Det er fuldstændig bevidst, at han ikke betaler det, der skyldes. Når der er én, der stopper samarbejdet, fordi de ikke har fået deres penge, så får han bare en ny til at tage over. Det er vanvittigt, han kan blive ved på den måde,” siger Ole Sørensen, ejer og direktør i Københavns Entreprise, der har krav på over 1,5 mio. kr. mod Seven52-koncernen.

Selv afviser Nils Jansson beskyldningerne, som han kalder for ”ren mudderkastning”. Han påpeger, at Seven52-koncernens primære aktiviteter består i ejendomsudvikling, hvor det er meget almindeligt, at der opstår tvister om betaling.

”Der har desværre været rigtig mange aftaler på byggeri og med leverancer indenfor byggeri, som ikke har været i orden, og mange tvister. Der er utrolig mange ting, som har måttet laves om grundet fejl og mangler,” skriver Nils Jansson i et mailsvar til EjendomsWatch.

Dårlige undskyldninger

Kreditorerne, som EjendomsWatch er bekendt med, tæller en bred vifte af virksomheder, der har leveret alt lige fra byggematerialer til hesteudstyr til bygge- og anlægsopgaver på Seven52-koncernens ejendomsprojekter.

Et eksempel er familieforetagendet Karlebo Hegnet fra Kokkedal, der har opført hegn på en stutteriejendom i Fredensborg, som er ejet af et datterselskab til Seven52 Capital.

Her fortæller Tabita Nielsen, der er anden generation i Karlebo Hegnet, at Nils Jansson aldrig har betalt for det udførte arbejde trods gentagne forsikringer om det modsatte.

”Han sagde gang på gang, hvor glad han var for hegnet, og at pengene var på vej, men de kom bare aldrig. Så var han i Holland, og så skulle han lige have fat i bogholderiet, og så var det banken, der var problemet. Han har virkelig givet mig mange undskyldninger,” siger Tabita Nielsen til EjendomsWatch.

Nils Jansson skrev flere gange til Tabita Nielsen, at betalingen var på vej for det hegn, som Karlebo Hegnet leverede til Seven52 Capital i sommeren 2022. I dag, mere end et år senere, er regningen stadig ikke betalt. | Foto: Sms-korrespondance mellem Tabita Nielsen og Nils Jansson
Nils Jansson skrev flere gange til Tabita Nielsen, at betalingen var på vej for det hegn, som Karlebo Hegnet leverede til Seven52 Capital i sommeren 2022. I dag, mere end et år senere, er regningen stadig ikke betalt. | Foto: Sms-korrespondance mellem Tabita Nielsen og Nils Jansson

Det var først, da kravet blev sendt til inkasso, at Nils Jansson pludselig kom med indsigelser om, at arbejdet slet ikke var udført som aftalt og truede med modkrav. Det fremgår af korrespondance, som EjendomsWatch har set. Det har dog ikke forhindret Karlebo Hegnet i at forfølge kravet, der lyder på over 200.000 kr.

”Vi har givet den videre til vores advokat. Det er egentlig ikke, fordi vi regner med at få noget ud af det, for vi ved, at der er mange, der har flere penge til gode end os. Men vores revisor siger, at vi skal have dom for vores krav, for at vi kan trække det fra i skat,” siger Tabita Nielsen.

En tilsvarende opgivende melding kommer fra Secher Trading, der har leveret badeværelsesinventar for 60.000 kr. til Seven52-koncernen, som heller aldrig er blevet betalt.

”Han (Nils Jansson, red.) har godkendt alle de varer, vi har leveret, men der sker ingenting. Hvad fanden skal jeg gøre? Der er jo sikkert ingen penge. Så skal jeg smide 10.000 kr. efter en advokat og ikke få en skid ud af det,” siger Jørgen Secher fra Secher Trading.

Tvivlsom egenkapital

Man skulle ellers mene, at der var penge at komme efter i Seven52 Capital. Selskabet – der tidligere hed 360 North Holding – var i perioden 2017-2019 moderselskab i 360 North-koncernen, som stod for at opbygge en milliardstor ejendomsportefølje for den amerikanske kapitalforvalter Blackstone.

Efter massiv kritik af koncernens aggressive forretningsmetoder – der indebar, at lejere blev presset ud af deres boliger og huslejen skruet i vejret – valgte Blackstone i maj 2019 at købe 360 North, omdøbe selskabet til Kereby og afsætte Nils Jansson som direktør.

Moderselskabet – der i mellemtiden skiftede navn til Seven52 Capital – bogførte som følge af salget ”en avance på 574 mio. kr., hvoraf 440 mio. kr. består af en beregnet kapitaliseret earn-out, som forventes realiseret efter år 2021,” som ledelsen skrev i 2019-regnskabet.

Den store avance fra salget af 360 North betød, at Seven52 Capital opskrev egenkapitalen til over en halv milliard kroner – og netop dét bliver af flere kreditorer beskrevet som udslagsgivende for, at man lavede forretninger med Nils Jansson.

Blandt dem er nordjyske JS Stål, der i 2022 leverede bordplader for over 100.000 kr. til Seven52-koncernen.

”Jeg fik faktisk min egen revisor til at undersøge dem, fordi jeg tænkte: Hvorfor ringer de fra Nordsjælland og bestiller bordplader i Aalborg? Men når man kiggede i regnskabet, så var der jo masser af penge, og derfor tænkte jeg ikke videre over det,” siger Olav Jansen, ejer og direktør i JS Stål, der har stævnet Seven52-koncernen på grund af manglende betaling.

Som EjendomsWatch beskrev i august, så har Seven52 Capital i sit seneste regnskab nedskrevet den endnu urealiserede earn-out-betaling fra salget af 360 North til Blackstone med over 200 mio. kr., hvilket har gjort et stort indhug i egenkapitalen.

Flere af kreditorerne, som EjendomsWatch har været i kontakt med, er da også for længst begyndt at sætte spørgsmålstegn ved, om Nils Jansson råder over de midler, som han giver udtryk for.

”Jeg tror simpelthen ikke, han har pengene. Hvis han havde det, så ville han have betalt det, han skylder os og mange andre,” siger Sarah Hammelstrup fra SH Entreprise, der har krav mod Seven52-koncernen for ca. en halv million kr.

Jagtet fra flere kanter

Selvom flere kreditorer har deres tvivl om Seven52-koncernens betalingsevne, så har mange alligevel valgt at forfølge deres krav enten gennem fogedretten eller ved voldgift. Nogle håber til det sidste at få deres penge, andre sætter deres lid til, at forsikringen dækker, mens det for andre igen er en ren principsag.

Det er en blanding af det hele for en anonym kreditor, der har valgt at forfølge et retsskyldigt beløb, som man har til gode hos Seven52 Capital.

”Det har givet mange søvnløse nætter,” siger kreditoren til EjendomsWatch.

Listen af kreditorer i Seven52-koncernen er lang. Blandt dem kan nævnes møbelbeslag-leverandøren OL-Beslag med krav for over 200.000 kr., vvs-leverandøren Byens Fliser & Sanitet med krav for ca. 300.000 kr., træ-leverandøren Sitas Planteskole med krav for 330.000 kr., anlægsgartneren Gottlieb med krav for ca. 500.000 kr., byggemarkederne Davidsen Tømmerhandel og Stark Industri, der samlet set har krav for over 2 mio. kr., og entreprenørvirksomhederne Bundgaard Byg, Gribskov Byg, Torben Clausen og Teknisk Installation, der alle har krav i millionklassen.

Nils Jansson bor privat i denne knap 300 kvm store villa i Rungsted Kyst. Ejendommen, som er ejet af Seven52-koncernen, er i øjeblikket udbudt til salg for 21 mio. kr. | Foto: Google Street View
Nils Jansson bor privat i denne knap 300 kvm store villa i Rungsted Kyst. Ejendommen, som er ejet af Seven52-koncernen, er i øjeblikket udbudt til salg for 21 mio. kr. | Foto: Google Street View

Derudover har Skat rejst et krav på 120 mio. kr. mod Seven52 Capital. Selskabet skriver selv i 2022-regnskabet, at kravet bunder i, at Skattestyrelsen har ”omklassificeret den skattemæssige klassifikation af earn-out”. Nils Jansson har dog klaget over afgørelsen.

Endelig er der Nils Janssons personlige kreditorer, som muligvis også vil gøre et krav gældende over for Seven52 Capital, efter at Jansson i august 2023 gik personlig konkurs på baggrund af krav for 130 mio. kr. fra blandt andre Gældsstyrelsen og Finansiel Stabilitet.

I kølvandet på konkursen har kuratoren i boet således udtalt, at man vil undersøge, om Seven52-koncernen, der formelt er ejet af Nils Janssons to mindreårige børn, reelt er ejet af Nils Jansson selv.

”Det centrale spørgsmål, som vi vil undersøge, er, om der juridisk set er tale om en proformakonstruktion,” sagde kurator Cathrine Wollenberg Zittan fra Kammeradvokaten til EjendomsWatch onsdag.

Dyre lærepenge

Konsekvenserne har været store for flere af de virksomheder, der har lavet forretninger med Seven52 Capital og Nils Jansson.

”Det er fuldstændig vanvittigt, så mange følger hans adfærd har for sindssygt mange mennesker. Også for mig,” siger Karsten Borup, direktør i Astrup Cementstøberi, der i sommer fik rettens ord for, at Seven52-koncernen skal betale dem ca. 1,5 mio. kr.

Et eksempel på hvor galt det kan gå, er Københavns Entreprise, der som nævnt tidligere i artiklen har krav for over 1,5 mio. kr. Selskabet gik konkurs i sidste uge – og ifølge direktør og ejer Ole Sørensen bærer Nils Jansson hovedansvaret for det.

”Årsagen til, at vi er gået konkurs, er 100 procent, at han aldrig har betalt os for det, vi har leveret. Det er jo over halvanden million kroner. Så mange penge kan et lille firma som mit ikke undvære,” siger Ole Sørensen til EjendomsWatch.

Han sidder ligesom mange andre kreditorer tilbage med følelsen af at være blevet snydt af Nils Jansson. Og det er skamfuldt at være blevet narret, lyder det fra Kaj Jacobsen fra Fremtiden Staldinventar, der har leveret hestebåse til Seven52-koncernens stutteriejendom i Fredensborg.

”Det er under al kritik, at han kan blive ved på den måde. Men vi er selv ude om det. Vi har jo givet ham kreditten for fanden,” siger Kaj Jacobsen, der har lært en dyr lektie af forretningerne med Nils Jansson.

”Man skal være opmærksom på, at hvis man skal lave forretning med ham, så skal pengene ligge på bordet, før man leverer noget,” siger Kaj Jacobsen.

Jansson affejer kritik

Nils Jansson afviser selv, at Seven52-koncernen skulle have flere tvister end andre i bygge- og ejendomsbranchen. Han bekræfter dog, at ”der har kørt mange sager på byggeri, nogen ved domstole, andre ved voldgift”.

”Fælles for dem alle er, at vi ikke er enige, når de starter. Hvis vi ikke bliver det under sagerne, så kommer der jo en afgørelse, vi skal rette os efter. Der er sager, som er tabt, og der er sager, som er vundet, men lidt mere vigtigt er der rigtig mange sager, hvor der er fundet en løsning, alle kunne leve med, og alle er kommet videre tilfredse, men hver for sig,” skriver Nils Jansson i en mail til EjendomsWatch.

Han ”kan ikke genkende” billedet af, at Seven52-koncernen skulle have kommet med uberettigede indsigelser mod de leverede varer og ydelser, og understreger, at koncernen er i sin gode ret til at ”fremkomme med indsigelser, hvis vi ikke er enige.”

”Vi gør altid indsigelser, hvis arbejdet eller leverancen ikke er udført i overensstemmelse med det aftalte. Vi arbejder med mange mindre leverandører, som ikke stiller garantier, og derfor er det vores opgave at sikre os, at tingene er leveret og lavet færdig,” skriver Nils Jansson.

Endelig affejer han kategorisk beskyldningerne om, at han skulle have ført kreditorer bag lyset med store armbevægelser og en tvivlsom egenkapital. Ingen er ”tvunget til arbejde for Seven52 Capital,” som han siger.

”Hvis de ikke kan lide betingelserne, økonomien eller andet, skal de jo ikke levere eller arbejde for selskaberne. Det er deres ret, præcis som det er vores ret at have nogle betingelser, som sikrer os,” skriver Nils Jansson.

(Artikel opdateret 10. september: EjendomsWatch har efter artiklens publicering valgt at anonymisere en kreditor.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også