EjendomsWatch

Frygter skæve erhvervsvurderinger: "Svært at trænge igennem"

Ejendomdanmark sidder ikke med i den ekspertgruppe, der skal granske modellerne bag de nye vurderinger af erhvervsgrunde. Det er en skam, mener underdirektør, Morten Marott Larsen. Organisationens frygt er, at vurderinger kommer til at ligge fjernt fra den markedsvirkelighed, som branchens aktører arbejder i. Venstre er enig.

Morten Marott Larsen, underdirektør i Ejendomdanmark, garanterer, at man vil "bidrage konstruktivt" til processen med at analysere modellerne bag fremtidens vurderinger af erhvervsgrunde. | Foto: PR / Ejendomdanmark

Brancheorganisationen Ejendomdanmark frygter fortsat uigennemskuelighed og manglende afspejling af virkeligheden i de offentlige vurderinger af erhvervsejendommes grundværdier.

Tidligere på ugen nedsatte forligskredsen bag et nyt ejendomsvurderingssystem en arbejdsgruppe – eller ekspertudvalg om man vil – der skal se modellerne bag de nye vurderinger af erhvervsgrunde efter i sømmene.

”Det vil være rigtig fornuftigt, hvis man kom frem til, at en vurdering burde foretages på baggrund af den reelle værdi af grunde som erhvervsgrund – og ikke blot ved at sammenligne den med omkringliggende ejerboliger. Men det budskab har det været svært at trænge igennem med indtil videre,” lyder det fra Morten Marott Larsen, underdirektør i Ejendomdanmark, i meddelelsen.

Ejendomdanmark er en af flere organisationer, der er med i en såkaldt følgegruppe, og ifølge Morten Marott Larsen kunne det have klædt regeringen og de øvrige partier bag forliget at indlemme brancheorganisationerne i ekspertudvalget.

”Skatteministeren peger selv på, at en tidlig inddragelse af de væsentligste interessenter er afgørende, hvis vi skal nå i mål. Det undrer os derfor en lille smule, at vi sammen med Finans Danmark, Dansk Ejendomsmæglerforening, revisorerne og andre sidder i en følgegruppe og ikke selve ekspertudvalget. Men vi vil bidrage konstruktivt,” siger han.

Louise Scheck Elholm, skatteordfører for Venstre, der er ét af fem partier uden for regeringen, der er med i forliget, understreger vigtigheden af, ”at vi får vurderinger af erhvervsejendomme, som rammer tættest muligt på virkeligheden.”

“Vi er bekymret for, om Skatteministeriets erhvervsvurderinger kommer til at ramme ved siden af. Derfor er det vigtigt for os, at arbejdsgruppen kommer med bud på mere præcise vurderinger. Det har ikke været muligt for os at få parter med i arbejdsgruppen. Men vi forventer naturligvis at arbejdsgruppen vil sikre en tæt dialog med følgegruppen, hvor parterne sidder,” siger Louise Scheck Elholm.

De seks eksperter i arbejdsgruppen er Peter Birch Sørensen (formand og professor fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet), Charlotte Christiansen (professor fra Økonomisk Institut på Aarhus Universitet), Pernille Sindby (direktør hos Totalkredit), Thomas Booker (partner i Horten Advokatpartnerselskab) og Jakob Hald (direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen).

Arbejdsgruppe skal hjælpe myndigheder ”godt i mål” med nye erhvervsvurderinger

Mere fra EjendomsWatch

Schweiz-investor i nyt opkøb – rådgiver på trapperne med 1 mia. kr. yderligere

Swiss Life med knap 650 mia. kr. i ejendomme har med hjælp fra Kristensen Properties købt op i Aarhus for over 100 mio. kr. Kent Hoeg Sørensen, adm. direktør i selskabets danske brohoved, er igang med at lægge sidste hånd på fire køb mere. ”Swiss Life er ikke færdige i Danmark. De kan genkende en god investering,” siger han.

Østjysk vækstkommune går på investorjagt

I Hornslet, 20 km nord for Aarhus, søger Syddjurs Kommune nu ”en ambitiøs partner”, der udover at gøre byen større, også skal gøre den bedre. Projektleder håber på interesse fra både udviklere og pensionskasser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier