EjendomsWatch

Samarbejdet mellem bygherrer og rådgivere knager i fugerne

Kvaliteten af arkitekters og ingeniørers arbejde er for dårlig, konkluderer ny rapport fra Bygherreforeningen. Rådgiverne mener til gengæld, at bygherrerne ikke afsætter nok resurser til at sikre kvaliteten.

Foto: Ritzau Scanpix / Jan Dagø

Stadigt mere komplekse byggeopgaver med stigende krav til, hvad en bygning skal kunne, har gjort samarbejdet mellem bygherrer og deres rådgivere gradvist dårligere.

Årsagen skal især findes i en dårligt fungerende koordination af byggeriet, der i sidste ende risikerer at forsinke og fordyre byggeopgaven.

Det viser en ny rapport, som Bygherreforeningen netop har offentliggjort.

"Vi ser stigende udfordringer i samarbejdet mellem bygherre og deres rådgivere, som typisk er arkitekt- og ingeniørvirksomheder. Senest dokumenteret i en måling af bygherrernes tilfredshed hos Byggeriets Evaluerings Center. Desuden oplever vi langt flere budgetoverskridelser på grund af fejl og mangler," siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, i forbindelse med rapporten.

Rapporten peger på, at rådgiverne i byggeriet ikke er stærke nok inden for projektledelse, som er en helt central disciplin til at sikre, at en byggeopgave bliver koordineret rigtigt.

”Vi ser manglende koordinering ude i byggeriet, som betyder, at det bliver dyrt at lave ændringer. Meget af det kunne løses ved en stærkere projekteringsledelse, som bidrager med en tværfaglig forståelse, og som er centralt placeret i beslutningsprocessen," lyder det i forbindelse med rapporten fra Lars Autrup, projektchef hos Realdania.

Fra rådgiverne lyder det omvendt, at det er bygherrerne, som går efter lavest mulige pris fremfor at sikre den fornødne kvalitet:

"Vi oplever nogle gange, at bygherren ikke er klar over, hvor værdiskabende projekteringslederen er for gennemførelsen af projektet. Derfor bliver ydelsen enten ikke købt ind, eller også stiller bygherren ikke tilstrækkelige krav til projekteringslederens kompetencer. Samtidig konkurrerer rådgiverne om at få netop den opgave, og derfor ender det ofte med, at de byder hinanden ned på ydelsen," siger Eva Boch, områdechef hos Alectia.

Hele rapporten kan læses via dette link.

Kommuner vælger pris over kvalitet ved byggeri

Bygningsstyrelsen går i dialog med entreprenører

Kommuners afslag på byggetilladelser kan være ulovlige

 

Mere fra EjendomsWatch

Krise tvinger ejendomsmæglere til at barbere i staben

Den finansielle uro har også ramt landets mæglere. Tiderne med fuld fart fremad er sat på hold – organisationerne skæres til, medarbejdere fyres, men enkelte ser det som en mulighed for at opsnappe de bedste kandidater. ”Medvinden skal nok komme tilbage,” siger Colliers-direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier