Kommuner vælger pris over kvalitet ved byggeri

Pris frem for kvalitet. Sådan lyder parolen i landets kommuner ved opgaver indenfor byggeri og anlæg ifølge ny undersøgelse. Det vækker bekymring hos Dansk Byggeri. 
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Når valget mellem kvalitet og pris på byggeri og anlæg skal træffes i landets kommuner, så er det oftest kvaliteten, der bliver vejet og fundet for let. Det viser en undersøgelse, som Jysk Fynske Medier har lavet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Dansk Byggeri.

"Undersøgelsen viser, at hele 92 pct. af opgaverne inden for byggeri og anlæg i 2016 blev afgjort ud fra prisen alene. Med andre ord har politikerne bestemt, at det kun handler om at bygge billigt og ikke om kvalitet," siger Morten Kamp Thomsen, der er erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Kortsigtet tankegang hos kommunerne

Jysk Fynske Medier har lavet undersøgelsen ved at se på i alt 392 udbud, hvoraf de 62 udbud omhandler byggeri og anlæg.

Undersøgelsen består af en optælling mellem forskellige typer af udbud fra kommunerne, hvor der er blevet opstillet klare tildelingskriterier. Også på andre områder end byggeri og anlæg er det automatisk prisen, der tæller, da undersøgelsen viser, at udbuddet bliver bestemt af prisen i 82 pct. af tilfældene.

"Generelt viser tallene en kortsigtet tankegang fra kommunernes side. Men det høje tal for byggeri og anlæg er særlig problematisk, for kommunerne bygger for mange penge, og netop derfor bør de også tænke over at få mest muligt for pengene," siger Morten Kamp Thomsen videre i meddelelsen.

Han påpeger videre, at produktet og det færdige arbejde afhænger af materialernes kvalitet, miljøbelastning, energibesparelser og indeklima, der samlet set kan omsættes til kvalitet.

"Når det offentlige så ensidigt fokuserer på prisen, er der nogle kompetencer, der slet ikke kommer i spil. Vi har ellers rigtig dygtige entreprenører og håndværkere i Danmark, som har stor viden om at bygge klogt og fremtidssikret. Vi ender med bygninger, der hurtigere bliver nedslidte og forældede. Som bygherre får man, hvad man bestiller og er villig til at betale for," siger han.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også