Briefing uge 48: Købmændenes klub

Ejendomsdirektøren i en større dagligvarekæde spiller en ufrivillig hovedrolle i en penibel sag, der ser ud til at gribe om sig. Det samme gør intrigerne i landets største almene boligforening, hvor en direktørfyring ser ud til at dække over mere, end hvad øjet lige ser.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

Det’ sørme, det’ sandt, det’ Briefing.

Selvom julen står for døren, året lakker mod enden, og recessionen spøger, fortsætter ejendomsbranchen med at skabe overskrifter, der i den forløbne uge nok har afstedkommet et løftet øjenbryn eller to hos EjendomsWatchs trofaste læsere ude bag skærmene.

Dermed velkommen til ugens overflyvning, hvor vi griber fat i de seneste dages mest betydningsfulde historier fra en sektor, hvis betydning for det øvrige samfund og relevans for det politiske liv ikke bliver mindre, som ugerne og månederne går.

Tvivlsomme tilbudsvarer

Vi lægger ud med en tur i Rema 1000. Ikke fordi vi skal købe ind til forbruget i årets første decemberweekend, men fordi dagligvarekædens ejendomsdirektør, Stephan Sørensen, har spillet en dobbeltrolle, som en lille gruppe ihærdige journalister har sat sig for at afdække.

Gennem det aarhusianske selskab Imbro, der udbyder ejendomsinvesteringer, bl.a. Rema 1000-butikker, til små, private investorer, har Rema 1000-direktøren fra 2017-2019 solgt boliger, som han selv har udviklet, for over 120 mio. kr. Her skulle det hurtigt vise sig, at lighedspunkterne mellem prospekter og virkeligheden var til at overse. For nu at sige det mildt.

Det samme er snakkesaligheden hos Stephan Sørensen, og selvom investorerne føler sig snydt, og de personlige relationer er mudrede, insisterer Imbro-boss Lars Thomsen på, at projektudbyderen altid sidder ”på investorernes side af bordet.”

I den seneste artikel i serien løftes sløret imidlertid for, at Stephan Sørensen kort inden salget af boligprojektet i Langfredparken uden for Aarhus ligefrem havde betalt lejerne for at flytte ind, selvom investorerne tilbage i 2018 blev præsenteret for lejeboliger, der var ”fuldt udlejet på markedsvilkår.”

Almen splittelse

Antallet af ugler i mosen er ligeledes støt stigende i landets største almene boligforening, AAB, hvor der tilsyneladende ligger mere bag fyringen af den mangeårige adm. direktør, Christian Høgsbro, end hvad de involverede parter umiddelbart vil ud med.

Det ser således ud til, at formand Charles Thomassen bag kulisserne gennem mere end halvandet år har planlagt at vælte topchefen i en forening, der fremstår stadig mere samspilsramt.

”Fyringen er en orkestret øvelse, hvor man personligt er efter Christian,” lyder det fra et tidligere medlem tæt på den politiske ledelse i AAB.

Nye alliancer

Så gik det straks mere fredeligt for sig i den private ende af spektret, hvor Thylander-topchef Kristian Krogh efter små fire år siger farvel og overlader tronen til grundlæggeren Lars Thylander.

Luften var tyk af anerkendelse og taksigelse, og den afgående adm. direktør understregede, at der ”ingen dramatik” ligger bag: ”Lars og jeg skilles arbejdsmæssigt, men er gode venner, og jeg skylder også Lars en stor tak for tiden hos Thylander.”

Selvsamme Thylander har sammen med ni andre af branchens tunge aktører taget initiativ til etableringen af en ny interesseorganisation i regi af DI. Senere i december er der stiftende generalforsamling, og går det, som præsten prædiker, vil den nye ejendomssøjle hos erhvervsorganisationen allerede fra næste år være med til at løfte ejendomssektoren yderligere.

Umiddelbart var der ingen konflikt at spore, selvom branchen allerede har ét talerør i form af Ejendomdanmark. Den eksisterende interesseorganisations adm. direktør, Peter Stenholm, understreger, at ”det er altid positivt, når nogen viser interesse for ejendomsbranchen”, og Jeudan-topchef Per W. Hallgren fastslog, at der hverken er tale om ”en konkurrence eller udtryk for utilfredshed.”

Sortsyn

Knap 300 fremmødte brancheaktører blev forleden fra deres pladser i Planetariet i København – selv uden brug af teleskop – bekræftet i, at der er udfordringer i horisonten.

Joseph Alberti, chef for EDC Poul Erik Bechs analyseafdeling, kunne således ved præsentationen af mæglervirksomhedens årlige forventningsundersøgelse berette om ”et ret stort fald”, hvad angår andelen af investorer, som forventer at smide flere penge efter ejendomsaktiver i 2023.

Samme forsamling kunne konstatere, at man hos PFA Ejendomme, hvis investeringer har rundet de 100 milliarder, ligefrem væbner sig til ”en rigtig recession.”

”Det er det scenarie, vi arbejder med, som er det mest realistiske. Så det ser faktisk lidt sort ud,” konstaterede Mikael Fogemann, der er ansvarlig for PFA’s direkte ejendomsinvesteringer.

Havde han kigget ud af vinduerne i den iøjnefaldende bygning for enden af Søerne, kunne han se over til den kontorejendom på syv etager og 13.800 kvm, som pensionskonkurrenten Danica netop har overtaget for den nette sum af 600 mio. kr. De store transaktioners tid er med andre ord ikke helt forbi endnu.

Noget andet end finanskrisen

At pensionsinvestorerne har masser af midler at gøre godt med, var netop en af By & Havn-direktør Anne Skovbros pointer, da hun skulle kommentere det offentligt ejede udviklingsselskabs netop offentliggjorte kvartalsregnskab.

”Vi ser ikke en afmatning på ejendomsmarkedet endnu, men vi forventer, at den kommer,” lød det fra Anne Skovbro, der med afsæt i sin egen virksomheds og de institutionelle investorers kapitalberedskab trods alt ser ”en væsentlig anden situation nu end før finanskrisen.”

Således opmuntret – eller modfalden – er vi nået til vejs ende for denne uges Briefing. Tilbage er der blot at ønske en god weekend.

Tip til gode historier eller nyt om interessante navne kan som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Briefing uge 47: Den svære afsked

Briefing uge 46: Med- og modvind over landegrænser

Briefing uge 45: Drevne aktører med stamina

Briefing uge 44: Valgets tale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også