Nyt setup skal forhindre, at statens byggerier kører i hegnet

Bygningsstyrelsen er på vej med nye byggerier for 1,8 mia. kr., og et nyt bygherre-setup skal sikre, at projekterne gennemføres til den aftalte tid og økonomi.
Foto: PR-illustration/C.F. Møller Architects
Foto: PR-illustration/C.F. Møller Architects

Efter en række budgetoverskridelser på flere af statens store byggerier er Bygningsstyrelsen parat med et nyt setup, der skal sørge for, det ikke sker for fremtiden.

Det nye setup bliver sat i søen i forbindelse med, at der er 11 EU-udbud af byggeprojekter på vej for i alt ca. 1,8 mia. kr., som Bygningsstyrelsen forventer at gennemføre over de kommende 18 måneder, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

"Det er velkendt, at Bygningsstyrelsen tidligere har haft nogle byggerier, som er kørt i hegnet. Det kan hverken vi eller vores kunder være tjente med. Derfor er vi i gang med at implementere en omfattende handlingsplan for, hvordan vi sikrer et langt stærkere styrings-setup omkring projekter, så vores byggerier fremover gennemføres mere sikkert, både i forhold til tidsplaner, budgetter og byggekvalitet," udtaler Rasmus Brandt Lassen, direktør i Bygningsstyrelsen, i meddelelsen.

Et af statens byggeprojekter, som har fået kritik og medieomtale for at have overskredet budgettet, er Niels Bohr-bygningen hos Københavns Universitet. Byggeriet overskred budgettet med ca. 1,3 mia. kr. - en overskridelse der ledte til, at styrelsens direktør, Gyrithe Saltorp, blev afskediget. Også byggeriet af Mærsk Tårnet mødte kritik efter fejl undervejs, der som følge gav en budgetoverskridelse, der ifølge Politiken skulle være på 1,8 mia. kr. eller 30 pct.

Som reaktion på flere budgetoverskridelser godkendte Folketingets Finansudvalg i marts en plan fra transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) om, at styringen af fire store universitetsbyggerier flyttes fra Bygningsstyrelsen til Vejdirektoratet for at sikre de bliver gennemført til tiden og prisen.

Det nye setup

Den nye struktur indeholder en række nye tiltag, der skal sikre, at byggeprojekterne gennemføres til den aftalte tid og økonomi. For eksempel skal der være ekstern granskning af bygbarhed, risici samt økonomi af alle projekter over 100 mio. kr. Der kommer også nye krav til en indledende vurdering af projekternes kompleksitet, som blandt andet kommer til at påvirke valget af bygherre. Alt i alt skal det gerne give en høj brugertilfredshed hos Bygningsstyrelsens kunder, lyder det.

Langt hovedparten af byggeprojekterne forventes udbudt i år, men oversigten indeholder også enkelte projekter, som man allerede nu ved skal udbydes i 2019.

Pipelinen indeholder både projekter for universiteterne, Rigspolitiet, domstolene og statslige styrelser.

Vejdirektoratet overtager fire store byggerier fra Bygningsstyrelsen

Fejlslagent byggeri koster universitet millionregning

Prisen for Mærsk Tårnet skyder i vejret på grund af fejl

Rigsrevisionen kigger skandalebyggerier efter i sømmene

Direktør i Bygningsstyrelsen fyret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også