EjendomsWatch

Prisen for Mærsk Tårnet skyder i vejret på grund af fejl

Ifølge kilder er budgettet for byggeri af "Københavns nye vartegn" indtil videre overskredet med 30 pct.

Foto: PR-illustration/C.F. Møller Architects

Oplysningen om, hvor meget dyrere statens opførelse af Mærsk Tårnet bliver, er holdt hemmelig for offentligheden i to år. 

Men Politiken skriver mandag, at den økonomiske ramme for byggeriet, der betegnes som "Københavns nye vartegn", blev udvidet til knap 1,8 mia. kr. i 2015.

Det bekræfter centrale kilder omkring byggeriet til avisen.

Det var anden gang, at Folketinget skulle punge ekstraordinære skattekroner ud for forskningsbyggeriet til det sundhedsfaglige fakultet ved Københavns Universitet (KU).

Budgetoverskridelsen er dermed på i alt knap 30 pct. Indtil videre.

For selv om bygningen blev officielt indviet i januar i år, tårner omkostningerne sig i vejret på grund af fejl og mangler i de tekniske installationer. 

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) oplyste i juli Folketinget om, at den — fortrolige — økonomiske ramme fra 2015 heller ikke kan overholdes.

Bygningsstyrelsen og Transportministeriet skriver, at den nye budgetoverskridelse vil holde sig under grænsen for, hvornår Folketinget skal have forelagt et nyt aktstykke. 

Den grænse er på 10 pct. af den økonomiske ramme.

Men det er en meget optimistisk udlægning, siger KU, der fra tætteste hold følger byggeriet, eftersom Bygningsstyrelsen lægger op til at vælte slutregningen over på universitetet via huslejen.

"På vores side er vi skeptiske med hensyn til størrelsen på budgetoverskridelsen," siger Anders Boe Hauggaard, der er ansvarlig for bygningsområdet på KU.

Politiken har spurgt Ole Birk Olesen om, hvad han og ministeriet gør for at sikre, at Bygningsstyrelsen arbejder med realistiske skøn og lever op til pligten over for Folketinget. 

Men ministeren har "på nuværende tidspunkt ikke kommentarer vedrørende Mærsk Tårnet".

Rigsrevisionen kigger skandalebyggerier efter i sømmene

Universitet varsler retssag mod staten i milliardbyggeri

Medie: Statsligt byggeri bliver en milliard dyrere end ventet

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 47: Den svære afsked

Udskiftning i ledelseslaget hører til livets gang i den danske ejendomsbranche, men som vi så eksempler på i den forgange uge, kan det gøres mere eller mindre elegant. Samtidig gjorde nogle af de helt store aktører sig gældende, og den største af dem alle truede ligefrem med at vende Danmark ryggen.

Aftale med ny statslig superfond betyder fuldt hus hos pensionsinvestor i Nordhavn

AP Ejendomme og Danmarks Eksport- og Investeringsfond indgår lejeaftale til et trecifret millionbeløb, der gør den nye offentlige fællesfond til ankerlejer i det knap 17.000 kvm store Orienthuset, som står klar i Nordhavn til marts. Adm. direktør hos AP Ejendomme Peter Olsson beretter om markant lejerinteresse fra både ind- og udland.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier