Betonsøjler på skandalebyggeri lever ikke op til styrkekrav

Foreløbige undersøgelser viser, at betontrykstyrken i søjlerne på 7. etage i højhuset på Bryggens Bastion på Amager vurderes til at være mellem 20 og 30 pct. under kravene i projektet. (Opdateret)
Betonsøjlerne på Bryggens Bastion lever ikke op til styrkekrav. | Foto: PR / Bach Gruppen
Betonsøjlerne på Bryggens Bastion lever ikke op til styrkekrav. | Foto: PR / Bach Gruppen
AF LICITATIONEN FORMIDLET AF RITZAU

De bærende betonsøjler i de 23 etager over fundamentet på skandalebyggeriet Njals Tårn på Amager viser sig nu at være af lavere styrke end ventet, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad

Foreløbige undersøgelser viser, at betontrykstyrken i søjlerne i højhuset på 7. etage Bryggens Bastion på Amager vurderes til at være mellem 20 og 30 pct. under kravene i projektet.

Det er bygherren Bach Gruppens rådgiver, Pelcon, der står bag undersøgelserne, og det er konklusionerne af disse, som Licitationen – Byggeriets Dagblad har fået aktindsigt i.

Her fremgår det, at betonsøjlerne svinger i styrken mellem 64,4 og 30,4 MPa (megapascal, red.), mens langt de fleste ifølge Pelcon har en styrke på mellem 35 og 40 MPa. Kravet i projektet lød, at betonsøjlerne skulle have en styrke på 50 MPa.

Særligt på 7. etage ser det ud til, at der er problemer med betonsøjlerne.

Her har Bach Gruppens rådgiver målt den gennemsnitlige styrke i betonsøjlerne til henholdsvis 30,4 og 32,0 MPa.

Betonsøjlerne kan dog være af lavere styrke, vurderer Københavns Kommunes rådgivere, Cowi og Aalborg Universitet. Ifølge kommunens rådgivere er betontrykstyrken i søjlerne på 7. etage kun 25,3 MPa og altså tæt på under halv styrke i forhold til kravet på 50 MPa.

Licitationen – Byggeriets Dagblad har foreholdt resultaterne for Niels-Jørgen Aagaard, der er direktør for DTU Byg. Han vil ikke specifikt tage stilling til Njals Tårnet, men vil gerne udtale sig generelt om kvalitet og sikkerhed.

"Der er en grund til, at man fastsætter et krav om en styrke på for eksempel 50 MPa. Det gør man ikke for sjov. Så når en projekterende har specificeret, at man skal bruge en beton af den styrke, så er der en årsag til det," siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Licitationen – Byggeriets Dagblad har forsøgt at få kommentarer til prøveresultaterne fra Bach Gruppen, men det har inden redaktionens deadline ikke været muligt. Københavns Kommune oplyser, at man ikke har yderligere kommentarer.

(Artikel opdateret 15. december med oplysninger om berørte søjler.)

Bach Gruppen vil dække en del af regningen for kommunes udgifter i svindelsag

Kapitalforvalter får ny nordisk chef – dansker siger farvel 

Skandaleramt entreprenør ramt af endnu en sag om muligt svindel

Bach Gruppen vil forstærke fundament under skandaleramt byggeri 

Milliardæren der blev ramt af betonsvindel i egne rækker

Bach Gruppens datterselskab nedlægger betonværk

Bach Gruppens betonfirma fik frataget certifikat i 2015 

Politiker vil granske Bach Gruppens arbejde for Københavns Kommune 

Nye boreprøver blotlægger problemer med Bach Gruppens højhusbyggeri på Amager 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også