Ejendomsforeningen revser regeringens strategi for deleøkonomi

Strategien giver lejere beføjelser til at tjene styrtende på boligudlejning via eksempelvis Airbnb, mens professionelle udlejere fortsat må kigge langt efter den ønskede liberalisering af lejereglerne, lyder det fra brancheorganisationen.
Foto: PR
Foto: PR

Regeringen har lanceret strategien "Deleøkonomi i Danmark", hvor målet er, at deleøkonomi skal være katalysator for vækst og innovation. Ifølge Ejendomsforeningen Danmark betyder strategien snarere, at planens initiativer vil føre til et fald i udbuddet af boliger til husstande med lave indkomster, lyder det i en pressemeddelelse fra brancheorganisationen.

"Præmissen om, at vi udnytter ressourcerne bedre, når vi deler, holder ikke i den private boligudlejning. Regeringens strategi vil nemlig betyde, at flere vil motiveres til at leje boligen ud til turister, mens færre vil leje den ud på en almindelig fremlejekontrakt til eksempelvis studerende," siger Morten Østrup Møller, juridisk direktør i Ejendomsforeningen Danmark, i meddelelsen.

Strategien skal ifølge regeringen give danskerne mulighed for at supplere den almindelige lønindtægt med indtægter fra eksempelvis udlejning af boliger til turister. Derfor skal man fremover kunne udleje boligen i op til 90 dage, hvis man betaler skat af indtægterne.

Gennem portaler som Airbnb er det blevet nemt og attraktivt for private at udleje boliger i korte perioder. Her kan en billig lejebolig lejes ud til turister for ca. 1000 kr. per døgn ifølge Ejendomsforeningen. Professionelle udlejere er til gengæld underlagt boliglejelovens regler, hvor huslejereguleringen kan medføre en mere begrænset leje i forhold til markedslejen.

"Man kan hurtigt regne ud, at hvis man bor i en huslejereguleret privat lejebolig på 80 kvm, så kan du med det nye udlejningsloft på 90 dage tjene så meget, at du får finansieret din årlige husleje. Det kan du, fordi man med en korttidsudlejning til turister kan leje ud på markedsvilkår. Men den pågældende professionelle udlejer kan kun leje den samme bolig ud til en omkostningsbestemt og reguleret husleje," siger Morten Østrup Møller.

Han mener, at hvis man vil liberalisere lejereglerne, så bør politikerne gå hele vejen og grundlæggende liberalisere huslejereglerne, så alle private lejeboliger bliver omfattet. Samtidig efterlyser Ejendomforeningens juridiske direktør en opstramning af fremlejereglerne, så det er ejendommens ejer, der bestemmer, om boligerne kan udlejes via eksempelvis Airbnb.

Boligudlejning får større skattegevinst

Airbnb undsiger sig ansvar for boligmangel i København

Airbnb overhaler hotellerne i Aarhus

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også