Kontrol med Airbnb-værter er på vej

Det svenske Skatteverket har fundet mange fejl blandt svenske Airbnb-udlejere. Skat beder nu 100 danske værter redegøre for deres lejeindtægter, og en række partier vil have skatteministeren til at stille større krav til udlejningsportalen.
Foto: PR
Foto: PR
AF POLITIKEN

Hvis Danmark og Sverige ligner hinanden bare en lille smule, er der grund til bekymring i det danske skatteministerium.

I en kontrolaktion rettet mod 250 svenske Airbnb-værter har det svenske Skatteverket afsløret fejl og forglemmelser i 150 af sagerne. Og blandt de mere end 50 Airbnb-værter, der tjente så mange penge på udlejningen, at de skulle betale skat af indtægten, havde kun 2 ud af 10 indberettet indkomsten til de svenske skattemyndigheder. 

Og det selvom svenske Airbnb-brugere rundt regnet kan tjene 40-50.000 svenske kr. om året skattefrit på at leje privatboligen ud til turister via populære udlejningsportaler som Airbnb.

"Med så mange fejl og manglende indberetninger har vi besluttet at fortsætte kontrollerne," siger kontrolkoordinator Henrik Kisterud, kontrol-koordinator i Skatteverket, der har været igennem et sandt detektivarbejde for at skaffe de nødvendige skatteoplysninger fra 2016, til Politiken.

Giver genlyd i Danmark

Dermed har de danske skattemyndigheder fået et tilbud, de ikke kan sige nej til, lyder meldingen fra flere danske skatteeksperter og politikere. De mener, det er på tide, at danske myndigheder også rykker ud med regulær skattekontrol på området. 

"Der er så stor tvivl om, hvor meget danskeren lejer ud og tjener på det, at det giver god mening at få det kontrolleret," siger Henning Boye Hansen, chefkonsulent og skatteekspert i revisionsfirmaet BDO, til Politiken.

Meldingen er den samme fra Niels Sonne, der er skatteekspert i revisionsfirmaet Deloitte:

"Det kan sagtens være, at danske Airbnb-værter opfører sig pænere end de svenske, men pointen er, at vi stort set ikke aner, hvad der foregår i den voksende Airbnb-industri. Og der er jo ikke meget, der tyder på, at den danske regering får held til at lande en aftale med Airbnb."

Mens de svenske skattemyndigheder har valgt kontrolvejen, satser skatteminister Karsten Lauritzen (V) først og fremmest på en frivillig aftale med Airbnb. Aftalen skal forpligte den populære udlejningsportal til selv at indberette værternes lejeindtægter, så det er muligt for myndighederne, at kontrollere skattebetalingen – eller manglen på samme.

Til gengæld er Karsten Lauritzen parat til at hæve det skattefri bundfradrag, så de mere end 30.000 danske Airbnb-værter kan tjene endnu flere penge skattefrit på at leje privatboligen ud til turister. Men der forhandles stadig, selv om skatteaftalen skulle have været på plads i begyndelsen af 2016.

Politikere: Mere kontrol

Med afsæt i den svenske undersøgelse opfordrer flere partier nu skatteministeren til at supplere de fredelige forhandlinger med mere nærgående skattekontroller blandt de stadig flere danske Airbnb-værter.

"Hvis svenskerne har fundet en kontrolmetode, der virker, er det bare at få den oversat til dansk, og mon ikke mere kontrol kunne gøre det lidt nemmere for skatteministeren at få presset en aftale på plads med Airbnb," siger Socialdemokratiets fungerende politiske ordfører, Benny Engelbrecht, der selv er tidligere skatteminister, til Politiken. 

Også SF og Radikale Venstre vil have gang i kontrollen. Den radikale skatteordfører, Andreas Steenberg, siger:

"De svenske tal overrasker mig ikke. Og jeg er ikke i tvivl om, at det samme foregår i Danmark. Skatteministeren siger, at han er i dialog med Airbnb, men nu skal der altså handling til."

Både Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er åbne over mere kontrol, men i første omfang skal dialogen prøves af, lyder det fra DF’s finansordfører, René Christensen.

Skatteminister Karsten Lauritzen holder sommerferie, men han har sendt denne skriftlige kommentar til Politiken:

"Det er min klare forventning, at vi finder en løsning, som skaber smidige rammer for både brugerne og myndighederne. Men min tålmodighed er ikke uendelig: Hvis man ikke ønsker at samarbejde med myndighederne, er vi fra politisk hold tvunget til at gå andre veje for at sikre, at alle betaler korrekt skat af deres indtægter. Det vil jeg gerne slå helt fast."

Skat har nu taget et første beskedent skridt mod mere kontrol. Omkring 100 danske Airbnb-værter kommer nu til at redegøre for deres indtægter, oplyser Skat uden at uddybe oplysningen yderligere.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Skatteminister vil undgå Uber-skæbne for Airbnb

Københavnske politikere vil lægge loft på Airbnb

Airbnb gør flere københavnere til bolighajer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også